Smidt ud af Trykkefrihedsselskabet

Af Kathrine Lilleør 332

Friheden til at kritisere en religion med al dens væsen på alle tænkelige måder er livsnødvendigt i et frit samfund. Det mener jeg. Og mener det stadig, selvom Trykkefrihedsselskabet har smidt mig ud af deres rådgivende baggrundsgruppe. Baggrunden er den simple, at jeg mener, at generaliseringer af især mindretals tro er gift for al det folkelige fællesskab. Det hedder derfor aldrig ”muslimer-ne”. Især da ikke, når man som Trykkefrihedsselskabets formanden Lars Hedegaard i et alenlangt interview, har forklaret, at muslimer har barbariske skikke og familiemønstre. Ikke al islam er Taleban-islam. Når man som Hedegaard har udbredt sig om islamismen og al dens uvæsen uden smålig skelnen til, om han talte om alle muslimer eller kun visse muslimer, er det på sin plads at sige undskyld. Især hvis man er formand for Trykkefrihedsselskabet.

Trykkefrihedsselskabet er dannet i slipstrømmen af Tegningskrisen, hvor PEN netop ikke ville have samme Hedegaard som medlem, for de mente, at han mente for meget forkert om islam. Det mener jeg sådan set ikke. Hedegaard skal have lov at kritisere islam. Og han har ret i, at islam på store strækninger har været og er kvindeundertrykkende. Men, når man er formand for sådan et selskab, der netop vil råbe religionskritikken højt og klart ud over tagene, og sige alt det, som ikke må siges, eksempelvis i Sverige, så skal man vare sig ekstra meget for ikke at medtage samtlige muslimer og alle former for islam i sin kritik. Derfor havde det været godt med en undskyldning. Men se nu, om Hedegaard kunne få sig selv til det? I en alenlang pressemeddelelse mumler han rundt, og udarter i noget, der mere ligner et debatindlæg, end, nåja, altså bare en undskyldning.

Så var det bare, at jeg sagde, at jeg syntes, at han skal gå som formand. Fordi han med sin manglende sondring mellem den enkelte muslim og islam som tro og kultur ødelægger det for et mindretal, som vi er mange, der håber på, føler sig mere danske end, nåja, så meget andet. Hvis han ikke ville gå, så ville jeg trække mig fra den rådgivende baggrundsgruppe. Det sagde jeg til en journalist. Da jeg kom hjem lå følgende mail fra Katrine Winkel Holm, som jeg ikke har vekslet et ord med meget længe:

“Kære Kathrine Lilleør

Vi vil hurtigst muligt fjerne dit navn fra vores hjemmeside, for vi forstår på medierne at du ønsker at gå.

I dit forsøg på at få Hedegaard væk, kan du godt glemme. Er du overhovedet medlem af foreningen?

Vi sætter stor pris på vores formand og har tænkt os at holde fast i ham trods mediehetzen fra de såkaldt anstændigt borgerlige, hvortil du altså åbenbart også hører. Han har lavet og laver et kæmpe arbejde for ytrings- og åndsfrihed. På det seneste har han også engareret sig i muslimske kvinders vilkår. Det har jeg respekt for.

Men gå med glæde. Så vigtigt var forsvaret for ytringsfriheden altså heller ikke for dig.

Det burde jeg vist i grunden ikke overraske mig

Hilsen

Katrine Winkel Holm

Winkel Holm har den sidste time sagt til journalister, at hun ikke har smidt mig ud. Det må man selv vurdere ud fra hendes mail. Jeg kan tage det. Det var aldrig et spørgsmål om Hedegaard eller mig, som sådan. Det var en indsigelse, af den markante slags, fra et baggrundsgruppemedlem. Man kunne have tacklet det på mange måder. Man kunne eksempelvis have overvejet det, jeg sagde, bare to sekunder. Sagt man ville diskutere det.

At lukke munden på mig i baggrundsgruppe-regi inden for ganske få timer er en oplagt mulighed. Og tankevækkende. Der er grænser for ytringsfriheden ikke kun i PEN men også i Trykkefrihedsselskabet.

332 kommentarer RSS

 1. Af Khalil F

  -

  Anja Jensen; du skriver jo som et barn der trængt op i en krog, og deraf kommer dine latterlige frustationer om en røv, ko, og lol osv. Men du er tydeligvis på et niveau som en ko vil have en saglig samtale med (hihi) når det så er sagt… Så er det jo heldigvis ikke alle danskere der er så ekstreme som dig. Så jeg bliver her lidt endnu. Men en ting er jeg dig glad for at du har åbnet mine øjne for..! Og det er at der stort set ikke er ideolgisk forskel på dig og en talebaner…!

 2. Af P Christensen

  -

  “I Sverige tager man skam debatten om indvandrere” nævner en debattør.

  Den var god.
  Slige debat-analoger skal trækkes til Nordkorea, Iran eller Cuba.

 3. Af Steffen Nielsen

  -

  Khalil F

  Du har ikke svaret mig. Hvorfor ikke ?

 4. Af Anja Jensen

  -

  Khalil F

  Hvis alle mennesker var som dig, så var der ikke krig i verden. Nej for så var krudtet slet ikke opfundet.

  :D

 5. Af Anja Jensen

  -

  Steffen Nielsen

  Khalil F

  “Du har ikke svaret mig. Hvorfor ikke ?”

  Det kan han ikke Steffen, det kan jo godt komme for tæt på ! Ya know og aligevel så fremmed :D

 6. Af Totalitarismens venner? « Bohemian Rhapsody

  -

  […] om selskabet som totalitarismens venner med stor ligegyldighed over ytringsfriheden, jf. bl.a. Katrine Winkel Holms kommentar til Islam-kritikeren Kathrine Lilleør: Så vigtigt var forsvaret for ytringsfriheden altså heller […]

 7. Af Lone Jensen

  -

  Hvordan kan man blive smidt ud når man selv er gået, Lilleør?? Blogindlæggets titel (og indhold) er misvisende.

 8. Af Martin Salo

  -

  Flora Danica:

  Jeg kan ikke se relevansen af hvad mit efternavn betyder i Frankrig. Men: Så vidt jeg er orienteret, så hedder en tøjte på fransk salope. Jeg hedder Salo til efternavn, og hvis man er en smule sprogkyndig, så lægger man mærke til, at ordet mangler klusilen p. Dvs. Salo har ikke nogen betydning på fransk. Du kan slå Salo op i enhver fransk ordbog og du finder intet.

  Hvad hedder du selv? Hedder du noget sjovt siden du gemmer dig bag et spisestel i form af fragil porcelæn?

 9. Af Khalil F

  -

  Steffen & Anja:
  Steffen; i stedet for at snakke om en mands erindringer, bør du nok lige sætte dig ind i historien inden du udtaler dig min dreng..!
  tror et lille barn vil grine hvis du fortalte ham at muslimerne var ligeså skyldige for jødernes forføgelse og død som de kristne..!!
  Anja; helt ærligt, er det der eneste du kan forsvare dig med…!! :-) tror sgu det gør ondt når man nægter at føle sig overbevist.. ;)YA KNOW… :D

 10. Af Martin Salo

  -

  Steffen Nielsen:

  Nu er det hverken jøderne eller muslimerne der hylder Lars Hedegaard, så jeg kan ikke se hvorfor DF skal erstattes med dem. Og så er det heller ikke jøder og muslimer der kører en koranskole i denne debat.

 11. Af Martin Salo

  -

  P Christensen:

  Jo, i Sverige tager man skam debatten. Men der er danskere der ynder at have fordommen om at man i Sverige ikke debatterer. Især dem der aldrig læser en svensk avis, eller har set et svensk debatprogram, er indehavere af den tvangstanke.

 12. Af Anja Jensen

  -

  Martin Salo

  De er da langt om længe begyndt at åbne munden i Sverige, hvilket de så sandelig også har været længe om… kik lige forbi voldtægtsstatistikken i sverige
  http://www.nd.se/rapport/rapporten.asp

  Det står lige skidt til i hele europa :(
  Men det er nok DF skyld alt
  sammen LOL

  Khalil F wahabi

  Forsvare mig HOHOHOHO imod hvad ????
  MUUUUUUUUUH !!!

 13. Af Anja Jensen

  -

  Flora Danica

  “Dvs. Salo har ikke nogen betydning på fransk”

  Han har heller ikke nogen betydning på Dansk … LOL

 14. Af Peter Hansen

  -

  Salo, I Sverige debatterer man, i Danmark smider man l..t i hovedet på hinanden og kommer med vilde, konspiratoriske teorier.

 15. Af Marianne Mandoe

  -

  @ Peter Hansen

  “Salo, I Sverige debatterer man, i Danmark smider man l..t i hovedet på hinanden og kommer med vilde, konspiratoriske teorier.”

  Jep….
  Korrekt.
  Godt set.
  Og Danmarksmestrene i den kategori er, for 10ende år i træk, Dansk Folkeparti.
  De fortjener stående ovationer for deres suverænintet i denne enestående diciplin.

 16. Af Steffen Nielsen

  -

  Martin Salo

  Her gik jeg og troede, at jødetesten kunne bruges mod alle genereliseringer, der havde et touch af fordomme. Men jeg kan forstå, at den ikke gælder, når man taler om DF eller DF-segment. Tak for oplysningen.

 17. Af Steffen Nielsen

  -

  Om idylliske Sverige

  http://jp.dk/morgenavisen/meninger/article1587616.ece

  “Styret af ekstremister
  Muslimske ekstremister styrer Rosengård. Stort set alle de adspurgte svarer, at der er sket en øget radikalisering gennem de seneste fem år. De radikale individer er få, men til gengæld har de stor gennemslagskraft, fremgår det. Der findes eksempelvis en gruppe af ultraradikale mænd, som agerer ”ansigtskontrollanter”.

  De fører kontrol med, at ingen kvinder med muslimsk baggrund er utildækkede inden for området. Hvis ikke kvinderne bærer slør, bliver de verbalt og i enkelte tilfælde fysisk truet til at gøre det.

  Piger, som har skullet optræde offentligt på Rosengård-dagen, er blevet skræmt bort fra det.

  Under ramadanen – den muslimske fastemåned – har kontrollanterne sikret, at der er gået breve ud til forældre, så de kan instruere deres børn i fastetider.

  Nytilflyttede familier bliver opsøgt af radikale grupper. De instruerer tilflytterne i, hvilke regler der gælder inden for Rosengård.

  Rapporten påpeger, at skoler og socialforvaltning støder på helt unge piger, som bliver tvangsgift.

  De, der er spurgt, angiver, at det drejer sig om piger i 13-14-årsalderen, som bliver viet af lokale imamer.

  Rapporten konkluderer, at der er kræfter, som systematisk arbejder på at bearbejde børn og unge for at få dem ind i radikale miljøer. Det angives, at der er cirka 15 ”kældermoskéer” i Malmø.

  Disse moskéer angiver rapporten til at være arnesteder for ekstremisme og radikalisering. Men det eksakte antal er svært at opgøre, da der hele tiden er moskéer, som åbner og lukker.”

 18. Af Martin Salo

  -

  Steffen Nielsen:

  Du henviser til en artikel som Karen Jespersen har skrevet, og hvor hun tolker en rapport. Jeg vil meget hellere selv læse den der rapport, end karen Jespersens fortolkning.

  Og i øvrigt lader det til at du behændigt udelader stykker fra teksten. Det kaldes manipulation.

  Men det er jo lige til. Lad være med at gå i krig alle mulige steder i verdn, og sørg for at de unge mennesker føler sig velkomne. Så hvis DF-segmentet skruede ned for deres fremmedfjendske propaganda, så ville meget være vundet!:

  “Angreb på muslimer
  De ydre faktorer, der betinger øget radikalisering, peges der på: Irakkrigen, krigen i Afghanistan. Begge dele opfattes som et angreb på muslimer på verdensplan.

  Mange unge mangler identitet og bliver stærkt påvirkede af det had, som disse konflikter giver anledning til helt ned på skolegårdsplan. Det er med til at radikalisere børn og unge”

  “Det påpeges, at nogle havner i ungdomsbander eller går ind i et radikaliseret miljø, hvor deres utilfredshed med samfundet kan kanaliseres ud.”

 19. Af Hans Jensen

  -

  Hvis nogen i den her debat i fuldt alvor mener at man debatterer indvandrerpolitik i Sverige, så gider jeg næsten slet ikke være med, virkelighedsfornægtelse er for stor. Intet sted i verden er problemer med islam pakket ned som i Sverige. Man går så langt som at lysne ansigtsfarven, når man bringer billeder af voldsmænd som man beder offentligheden hjælpe med at finde.

  Til de par arabere der er her: Hvor mange arabere (muslimer) lever sikkert og med fulde borgerrettigheder i Israel. Hvor mange muslimske medlemmer er der i Knesset? Hvor man jøder har samme rettigheder i islamiske lande? Hvor mange lande med islamisk flertal findes der, hvor ikke-muslimer de jure og det facto har samme rettigheder som den muslimske befolkning?. Hvor mange jøder var der i Iran for 30 år siden, hvor mange er der i dag?

  Til de der forsøger moralsk ækvivalens:
  Den katolske kirke har haft problemer med pædofili og lignende. Har den katolske kirke erkendt problemet, betalt erstatning og og foretaget ting til at forhindre det? Har islam erkendt problemet med barnebrude, salg af døtre, henrettelse af piger der ikke vil makke ret? Lad nu være med at hælde vand ud af ørerne og sig det ikke findes. Det er dokumenteret af muslimske kvinder, og på krisecentrene er muslimske kvinder vild overrepræsenteret i forhold til deres andel af befolkningen. Med mindre vi fyldes med løgn om antallet.

  På Rådmandsskolen i København fortalte 2/3 af eleverne, hvoraf 100% er muslimer, at de havde været udsat for, eller set vold i hjemmet. Skolen undlod på trods af helt klokkeklare regler at indberette dem. Hvorfor? Frygt for at fok skolen brændt af (der futtes 2 skoler af om dagen i Sverige), eller misforstået tolerance, der går ud over dem man vil være tolerant overfor?

  Læs her: http://www.dr.dk/Regioner/Kbh/Nyheder/Koebenhavn/2009/02/05/064843.htm

  Hedegård udtalte sig kluntet, men han har ret. Lilleør er naiv, og Pind afslørede sig som en papirtiger.

 20. Af Martin Salo

  -

  Hans Jensen:

  Hvilke svenske aviser læser du? Og hvor tit? Hvilke svenske debatprogrammer og dokumentarer ser du? Og hvor tit? Hvilke svenske nyheder ser du? Og hvor tit?

  I øvrigt gad jeg godt tænke mig at vide i hvilke billeder man har lysnet ansigtsfarven? Har du en kilde? Jeg er meget nysgerrig.

  PS. Jeg har boet i Sverige i 21 år, og følger tæt hvad der foregår der.

 21. Af Martin Salo

  -

  Hans Jensen:

  Jeg gad også at du dokumenterede for at der bliver brændt 2 skoler af i Sverige om dagen. I 2009 må der så have været 365×2= 730 nedbrændte skoler. Det er rigtig mange skoler. I Sverige findes der i alt registreret 7.888 skoler, så i 2009 må en tiendel af dem være brændt ned. Allesammen af muslimer.

  Kom nu med noget der underbygger din påstand i stedet for at komme med vilde løgnagtige påstande. Hvis du vil blive taget alvorligt.

 22. Af Hans Jensen

  -

  Jeg begyndte egentlig at lede efter et kendt eksempel der er et halvt års tid gammelt. Men dagens Expressen leverer et dugfriskt eksempel. Ikke nok med at man har pixelleret ud over alle grænser, men de tilbagestående pixels er lyse. Personen er Patrik Manzila, fra Väsby United, han er fra Congo hvor de er meget mørke i huden.

  Antallet af skolebrande kan du se på Svenska Brannskyddsforeningens hjemmeside. I 2008, nyeste tal, drejede sig om 581 styk, helt præcist 1,6 om dagen. En del af dem har “naturlige årsager”, men som man også kan se på kurverne, er antallet at påsatte brande støt stigende. Går man endnu længere tilbage, før indvandringen begyndte, var fænomenet stort set ukendt.

  Jeg læser primært Aftonbladet.se og Aftenposten.no, ligesom jeg arbejdsmæssigt har haft meget tæt daglig kontakt til Norge og Sverige i over 25 år. Det har naturligvis ført til en del tætte personlige venskaber.

  Hvad synes du i øvrigt om sagen fra Rådmandsgades skole? Omtalen er fra DR, og DR bringer jo sandheden ikke? Prøv igen Salo, men med lidt mere fast jord under fødderne.

  Du får den uden link, for mit indlæg der indeholdt link røg i “bedømmelsesfilteret”, og jeg synes du skulle have svar hurtigt.

 23. Af Maria Due

  -

  Jeg havde ventet mig et større vingefang hos dig, pastor Lilleør, og jeg er skuffet, for du kan ikke med rette påstå, at du ikke kendte til Lars Hedegaards synspunkter. Du havde i hvert fald selv et ansvar for at sætte dig ind i dem, førend du påtog dig dit tillidshverv i Trykkefrihedsselskabet.

  Vi kan sagtens blive enige om, at Hedegaard udtrykte sig kluntet i interviewet, men du har også opført dig overilet og haft travlt med at stille dig selv offentligt til skue med nyvaskede hænder i stedet for at tale stille og roligt med Hedegaard om sagen.

  Det er lidet voksent straks at kassere Hedegaard, der vitterligt har stået for et stort og almentnyttigt arbejde. Dette arbejde må du på et tidspunkt have haft sympati for, skulle man tro, og jeg håber sandelig ikke, at du er lige så hurtig til at opfordre dine sognebørn til at kassere andre mennesker.

  Jeg kunne sagens finde på at bruge ordet “muslimer” i betydningen “mange eller forholdsvis mange muslimer”.

  Eller for at tage et andet og neutralt eksempel “mennesker” i betydningen “mange eller forholdsvis mange mennesker”. Dette er ikke en generalisering men blot en konstatering af, at der foreligger noget, der fx ytrer sig statistisk.

  Jeg er sandsynligvis aldersmæssigt tættere på Hedegaard end på dig, og det kan have betydning for, hvordan jeg har opfattet hans udtalelser.
  Men burde du ikke være opmærksom på, at du selv kan have misfortolket noget, og at der i disse år kan være store forskelle i de forskellige aldersgruppers sproghåndtering? Du ved vel, hvor mange af de yngre årgange, der mener, at en bjørnetjeneste er en stor tjeneste.

 24. Af Vivi Andersen

  -

  Enig med dig, Marie Due, hvad angår Lars Hedegaard og det store arbejde bl.a. han, Helle Merete Brix og Torben Hansen har udført ved at skrive og udgive adskillelige bøger om islam.

  Når man hører folk udtrykke sig i forbindelse med muslimer ved man jo ganske udmærket at det ER en generalisering, da det ellers er plat umuligt at skrive om samme, når det ikke drejer sig om enkelte personer som f.eks. Tariq Ramadan m.fl..

  Kan man ikke selv finde ud af at skelne opstår der problemer som nu i forbindelse med Lars Hedegaard- interviewet.

  Det må kunne forventes af læseren, lytteren og seeren at han/hun kan dette.

 25. Af Peter Krogsten

  -

  Lidt underligt at en uddannet teolog, der har brugt års studier på retorik, tekstforståelse og teksttolkning, lige pludselig ikke kan se forskel på et generaliserende “de” og et altfomfavnende “de”.

  Mon ikke problemet var at sandheden pludselig kom for tæt på, og at man blev nødt til at tage stilling til nogle ubehagelige sandheder? I stedet for bare på ægte hattedamevis at diskutere på et teoretisk niveau, kom man pludselig ind til noget håndgribeligt: Vold indenfor Islam retfærdiggjort med velkendte bestemmelser i sharia.

  Da kuglerne begyndte at pifte, forsvandt hattedamen med skørterne flagrende om livet. Trykkefrihedsselskabet skal ikke begræde hendes afgang, men tværtimod hilse den velkommen.

 26. Af bekymret jada

  -

  Igen denne sammenblanding af gode muslimer og unde muslimer.

  Det er da en naturlig ting at betragte muslimer her i landet som potentielle unde efter som de besætter vores land.

  Man kan heller ikke komme uden om at de tilbeder den samme koran. Den ene dag kan de derfor være gode og den næste dag kan de være unde. Derfor må man som udgangspunkt se dem alle som unde indtil det modsatte er bevist.

  Deres netværk er i øvrigt så stramt religiøst styret at der i praktisk ikke er forskel på gode og unde muslimer. Det er islam som gælder for dem alle.

 27. Af Første kritiske analyse af Williams kritik af islamkritikere « Generaliseringer

  -

  […] om selskabet som totalitarismens venner med stor ligegyldighed over ytringsfriheden, jf. bl.a. Katrine Winkel Holms kommentar til Islam-kritikeren Kathrine Lilleør: Så vigtigt var forsvaret for ytringsfriheden altså heller […]

 28. Af Tredje kritiske analyse af Williams kritik af islam-kritikere « Generaliseringer

  -

  […] Khader og Katrine Lilleør trak sig hurtigt fra ethvert samarbejde med foreningen. Sidtsnævnte fik følgende mopsede salut med på vejen fra selskabets næstformand Gutmensch Katrine Winkel Holm: Så vigtigt var forsvaret […]

 29. Af Første generalisering af Williams kritik af islam-kritikere « Generaliseringer

  -

  […] interessante er nu, at hverken Eva Selsing, Søren Krarup, Katrine Winkel Holm eller Kim Møller, med et eneste ord inddrog deres kritikeres egen islam-kritik. Tværtimod […]

 30. Af Trykkefrihedsselskabets egen form for ytringsfrihed….. | Bjerggaards synspunkter

  -

  […] Lilleør (Kendt blogger og sognepræst) skriver tirsdag den 22. december 2009 på Berlingske: “Friheden til at kritisere en religion med al dens væsen på alle tænkelige måder er […]

 31. Af Hans Poulsen

  -

  Ytringsfriheden skal vi værne om, ingen tvivl om det. Men hvis man nu kunne respektere hinanden lidt mere når man ytrer sig, så havde vi måske lidt mindre problemer med ytringsfriheden.

 32. Af Panik på Dødslinien. | Hodjanernes Blog

  -

  […] OPDATERING: Samarbejdspolitiken elsker løgnene:  Lars Hedegaard meldt til politi for racisme (i henhold til mantraet Islam er en race! ) […]

Kommentarer er lukket.