Aung San Suu Kyi – Lady of no fear

Af Kathrine Lilleør 82

Der er store skæbner i vores tid, som vi glemmer. Det burmesiske ikon Aung San Su Kyi er en af dem. Et demokratisk stilikon med verdenshistorisk fylde. I modsætning til Dalai Lama, der kan komme på besøg på Marienborg, nægter Aung San Suu Kyi at forlade sit land, hvor hun til gengæld er blevet beordret i husarrest af militærjuntaen på ubestemt tid. Siden 1988 har hun været spærret inde det meste af tiden, alligevel siger hun: ”I was a prisoner, but I always felt free, because I was not frigthened…so for me real freedom is freedom from fear.”

Der er dokumentarfilmfestival lige nu, og man kan i Grand den 9. november kl. 17.00 og i Cinemateket den 12. november kl. 18.45 se Anne Gyrithe Bonnes voldsomme og sarte portrætfilm ”Aung San Suu Kyi – Lady of no fear”. Filmen dokumenterer den store menneskelige omkostning det er at give sit liv for demokratiet. At give sit liv for friheden. Omkostningen i Aung San Suu Kyi’s tilfælde er, at hun har måtte opgive sin familie, har levet i Burma uden sin engelske mand og to drenge i over tyve år. Drengene var små, da hun forlod dem, for at tage hjem og passe sin syge mor, der var socialminister og enke efter Burmas første leder. Faderen Aung San blev offer for et attentat, da Aung San Suu Kyi var lille, og hun er blevet opdraget af sin stærke mor. Aung San Suu Kyi bliver sendt til Oxford for at få sig en uddannelse, og her møder hun sin mand. Hun får to børn med ham, og lever i femten år som husmor i Oxford, men da hun kommer tilbage til Burma for at passe sin mor, bliver hun klar over, at hun har en opgave i Burma. At burmeserne i hende ser et håb om frihed, og hun tager deres tillid til sig, og sin skæbne på sig. Da hendes mand dør i 1999 af cancer har de ikke set hinanden i næsten to år, fordi regimet nægter ham at besøge Burma. Man håber at kunne presse Aung San Suu Kyi til at forlade Burma. Men det gør hun ikke, heller ikke selvom hendes fortælling, dokumentaroptagelserne med hendes mand og drenge lyser langt væk af, hvor smertefuldt det valg har været for dem alle.

Kunst har ingen grænser. En dokumentarfilm kan være stor kunst, når den som i dette tilfælde, formår at udfolde det alment menneskelige smertepunkt det er, at foretage de store livsvalg. Alting har en pris, men nogle betaler en større pris for deres valg end andre. Til enhver tid har mennesker været afhængige af, at der var nogle, der turde ikke være bange. Ikke være bange for brutale magthavere. Og ikke være bange for at træffe valg, der gøre ens nærmeste ulykkelige. Aung San Suu Kyi fortjener al den hæder, hun kan få. Hun fortjener, at hendes valg ikke har været forgæves.

I disse år, hvor det islamistiske stjæler dagsorden, vender verden et blindt øje til den undertrykkelse, som er rodfæstet i Kina. Kina støtter Burmas diktatur, så det er dybest set Kina Aung San Suu Kyi kæmper imod. Havde det dog bare været noget islamistisk, så ville der være hjælp i sigte. For vi er i Vesten enige om, at den totalitære islam skal bekæmpes. Men vi er af en eller anden grund ikke enige om, at de brutale kinesere skal stoppes i deres stadig større imperialisme. Hvor er det dog dobbeltmoralsk, at vi har så travlt med islamisterne, og samtidig er så ligeglade med kinesernes frihedsundertrykkelse. Det er uværdigt, at vi i Vesten på den måde sorterer i totalitære anskuelser, og fordømmer nogle, men ikke andre. Islam eller ej.

Frygten er den samme i Afghanistan som i Burma. Ufriheden er den samme. En Lady of No Fear, skal have hjælp, så flere med hende kan få mod til ikke at frygte.

82 kommentarer RSS

 1. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  GLJ – 01:43

  Iøvrigt er det af dig citerede indlæg, altså dit eget fra tidligere, jo blot et udsagn om, at det egentlig er ligegyldigt, at vi diskuterer dette, fordi Suu Kyi alligevel ikke er til stede .. så du deltager i noget, du selv finder overflødigt og vil så gerne gøre os til disse ligegyldigheer, sm du i forvejen, jeg taler for mig selv, finder behag i at meddele.

  Så – meget kan jo så ses at være ligegyldigt, for ikke at sige ‘det hele’ på alle blogge – da det jo nok heller ikke rykker så særligt meget i det store og hele, selv i det små – så utroligt, at du deltager med den opfattelse – og også indstilling, da du ynder at fortælle både blogejere og bloggere, hvordan de skal forholde sig, skrive, tænke, mene, formulere sig.

  Tåbeligt – så hvorfor deltager du overhovedet.
  Nåh – jo du skal jo lige lege ‘jeg alene vide’ – en god farisæer. Det glemte jeg lige! BHL

  Glemt det – og hold dig væk ( hv f fra mig), vi er trods alt nogle stykker af også bedre tænkende, omend ikke enige, mennesker på blogge, og vidende på forskelig vis!! BHL

 2. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Og – Godfred Louis Jensen!

  Uanset om man kan forstå eller er vidende om folks bevæggrunde for at sige fra overfor en, så må man respektere det!

  Og – det sker heldigvis sjældent, at det går så galt på blogge! Men det er altså tilfældet her – uanset, hvad du måtte mene og opfatte omkring din ret til at kommentere, så er chancerne altså blevet ødelagt i forhold til mig, såvel som der er mange andre udsagn, så nemt nok at springe nogen over.

  Det er et i hv f for mig – over for en el to, der kan vise sig på blogge, som jeg netop skrev til, at de har mistet retten til at føre samtale med mig! Lømmelagtig el nedladende opførsel. Og – det overholdtes – pånær en enkelt svipser over tid!

  Så – det kan lade sig gøre! Også af GLJ – at forstå dette! BHL

 3. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  HVAD MON DU EGENTLIG SNAKKER OM, LILLEØR?

  “Det kan lade sig gøre (…) at forstå dette!” (Birgit Hviid Lajer, 10. november 2010 kl. 14:12).

  Jeg er ikke engang sikker på, at Birgit Hviid Lajer selv fatter en lyd af, hvad hun skriver – og er næppe heller alene om at have urimeligt vanskeligt ved bare at læse det.

  Jeg mener dog at kunne se, at Birgit Hviid Lajers indlæg (13:57, 14:05 og 14:12) ikke har noget som helst at gøre med bloggens emne.

  gl-j

  PS: Med disse få ord gør jeg et sidste forsøg på at få Kathrine Lilleør til – venligst – at forklare sine kritiske kommentatorer, hvad hun havde i tankerne med sin påstand om, at “det burmesiske ikon Aung San Suu Kyi (…) skal have hjælp, så flere med hende kan få mod til ikke at frygte.”
  (Kathrine Lilleør, 6. november 2010 kl. 11:31)

 4. Af N N

  -

  @Birgit Lajer Hvid og Godfred Louis-Jensen.

  Hvorfor indser I ikke, I sender på forskellige
  frekvenser! Det er trættende i en uendelighed at læse jeres indlæg til hinanden. Opret jeres specielle private blog og tag jeres opgør der. Måske kunne Birgit også tage et VUC-kursus i dansk for at lære at formulere sig. GLJ har forholdt sig til den pænere side på det sidste, så hvorfor provokere ham med gammelt nag.

 5. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Mine indlæg har i høj grad noget at gøre med bloggens emne, så det kan nyde fremme men uden en GLj’s selvfede og forfejlede udmeldinger, der hverken er meninger eller egentlige spørgsmål – endikke til Kathrine Lilleør, kun for yderligere at kunne tvære sig en blog igennem med tåbelige og både uforståelige/uforsandige spørgemål for at holde ‘dampen’ opp – selv børn forstår både en hentydning og en besked – ellers ryger de ud ved stadig uøhvisk tale eller handling, populært kaldet mobning!

  Og en Godfed (jeg lader trykfrejlen stå!) tror sig ‘frsvaret’ af en ytringsfrihe dog ret. Det er det, der er problemet.

  Måske andre på Berlingske kan forklare ham dette, hans dilemma – og dermed adskille blogge og personers.BHL

 6. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  I 2 linje i næstsidste afsnit skal der stå:

  ‘forsvaret af en ytrinsfrihed og ret.’ BHL

 7. Af Erik Larsen

  -

  N.N. – du har så evig ret! Og Lilleør er helt, helt ude (igen) i hampen! Men at se de der der bruger bloggen til at maile sammen – det er sygt, stop det dog når der er over 3 kommentarer f.eks. til hinanden. Uha, det er ytringsfrihed! Og DET har vi jo ikke for meget af i DK. Men glem Kina, dem har USA check på¨, men islamisterne uha. Der vil USA også snart være ligeglade med die dumme dänen, der jo ikke kan klare sig selv!

 8. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  N N – 17:29

  Det er pænt af dig – men det er ikke det, et handle rom, det er tonen i debatten, der ikke bør forsvares – heller ikke af dig.

  Uanset frekvenser, så handler det for GLJ i det hele bare om at nedgøre alt andet end sit eget. Der er ofte ingen mening heller i hans spørgsmål el kommentarer til mit.

  Så – nogen må kunne stope ham, men læst mine indlæg bedre, så kan du alene af de ovenfor forstå sagen noget mere.

  Der ER nemlig intet i forhold til meninger at udveksle for mig med GLJ – eller GLJ med mig.
  Det er ikke det, det handler om, og enhver vil jo sige fra og nægte at diskutere, hvis det endelig var en ordentlig mulighed – det er det ikke,

  Så – at du kanopfatte ham som flinkere nu – jeg skal ikke stå for skud til disse øvelser.
  Det må han gøre andre steder. Jeg har fået nok – og det må respekteres.

  Jeg kanikke komme det nærmere – og derfor heller ikke svare yderligere, såvel som jeg ikke er ynder af anonymitet, at give svar forstås.

  Men jeg har opfattet dit indlæg venligt – lidt naivt. Selvfølgelig kan jeg formulere mig – og da bedre; men det er en afvejning af også tid/en – og jeg svarer gerne på spørgsmål, hvadenten de er uddybende eller blot et forståelsesspørgsmål, også hvis jeg har været lidt hurtig på tangenterne.

  Så – det har lidt med også at se dette iproportioner – slåfejl el en hurtig formulerng – det e intet imod gentagen chikane, intimideren, forsøg på at underminere mig (el andre) osv, osv.

  Så – det kan koges ned til noget så simpelt, at det skal være muligt at bede sig fritaget overfor en person på blogge, somman kan i det virkelge liv.

  Overgreb og det at genere eller ligefrem svine andre mennesker til – det må man kunne sige fra overfor. Og det bør der – ellers havde Berlingske naturligvis ikke skrevet nogetsomhelst til GLJ, hvis de ikke kunne se dette – eller givet blogejere yderligere besked.

  Situationen er den, at jeg ikke finder, at jeg skal kunne tåle flere henvendelser fra GLJ – og hans luner!

  Jeg slutter hermed – og håber, at debatten kan fortsættte; men jeg kan ikke acceptere, at debat også med andre skal være forhindret for mig, fordi det ikke vides, hvad der kan komme fra en GLJ.

  Det er ham, der ikke kan opføre sig ordentligt og anstædigt, derfor er det ham, der bør forstå situationen, hvad folk almindeligvis gør, hvis de ikke ligefrem er syge.

  Så – jeg finder ikke, at det er et urimeligt forlangende at blive forstået og respekteret her.

  Jeg slutter hermed – og have for et stykke tid siden et indlæg til debatten her, da jeg for vel 1 års tid siden skrev under på løsladelse og bedre forhold til Suu Kyi – men jeg lader det ligge.

  Jeg gider ikke, så Godfred Louis Jensen har ‘opnået’, hvad han ville!!??

 9. Af N N

  -

  @Birgit Lajer Hvid. Siden du ikke forstår en vink med en vognstang, vil jeg sige det direkte: Du er ikke på niveau med GLJ, det er problemet. Vil man en god debat, er det bedst mellem ligemænd – eller åbenhed overfor modparten. Du ødelægger al debat med dine angreb på GLJ. Som bekendt skal der 2 parter til at skændes. Hvorfor fortsætter du, når du “ikke gider”?

 10. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  N N – 19:38

  Nej – det kan jeg lige love dig for, at vi ikke har! Du kan joikke engang skelne, dvs kende forskel på op og ned. Et vist déja vue
  her vil jeg ligefrem tro, N N! Hvem du så er – og jeg tror, at du sågar skal starte med nogetsomhelst længe før endog et VUC-kursus.

  Samtalen slut.

 11. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  HVAD MON DU EGENTLIG SNAKKER OM, LILLEØR?

  Hvis ’samtalen’ ovenfor virkelig ER slut – og det har vi vel trods alt lov til at håbe på? – så kunne dette i sig selv måske være en god anledning for Kathrine Lilleør til at svare på spørgsmålet om “hvilken slags hjælp (hun) mener, der skal ydes” Aung San Suu Kyi, “så flere med hende kan få mod til ikke at frygte”?
  (Kathrine Lilleør, 6. november 2010 kl. 11:31).

  gl-j

  Jvf. Tom Clark, 6. november 2010 kl. 15:17, og gl-j, 9. november 2010 kl. 16:37 og senere…

 12. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  N N – 19:38

  Du har slet ikke forstået, at dialog mellem GLJ og mig forlængst er umuliggjort; men at GLJ tror sig berettiget til fortsat at insistere på noget sådant.

  Sådan er det ikke i det virkelige liv – og heller ikke på blogge. Det må respeteres, at folk ikke hverken kan eller vil have noget med én at gøre, endog uden forklaringer.

  Det er dog givet og forstås normalt mennesker imellem.

  Så – du er galt afmarcheret, hvis du ikke kan forstå noget sådant. At der er ting, man så absolut hverken kan eller skal acceptere.

  Så samtaler med folk, de slutter ved uforskammethederne. Sådan er det, så i og for sig handler det ikke om ytringsfrihed – og heldigvis sker det formentlig yderst sjældent, både at den slags sige og at udsagn ikke respekteres.

  Det er overgreb – og endikke at give igen med samme mønt har påvirket manden, sådan i fuld offentlighed. Han er for sig selv den rene og skinbarlige uskyld.

  Så – der ligger hunden begravet: En stædig insisteren og fastholden i at ville føre dialog og debat med mig.

  En tåbelighed jo i sig selv af manden. Sygt – da han i forhold til den tone jo ligefrem ndlader sig til at tale med vi andre almindeligt dødelige. Uhørt.

  Så – du er vist lige hoppet på den forkerte vogn her. Du vil næppe selv finde en sådan situation acceptabel – og fortsat!! BHL

 13. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Der røg lige et ‘e’ ud i ordet nedlader i mellemste linje i næstsidste afsnit.

  Og – det er mine sidste ord til forståelse af noget ganske naturligt – at blive respekteret, når mine grænser overskrides igen og igen! BHL

 14. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Godfred Louis Jensen – 22:58

  Det kan vi så håbe på, at DU har forstået, og hvorfor debat med dig både er umuliggjort og uønsket. Og især hvorfor – når du også ligefrem skal håbe på, at samtalen er slut nu!!

  Du forsøger at vende tingene på hovedet og fremstå som den rene uskyld ved din insisterene på dialog/debat, hvis man kan kalde det det, med mig!

  Du har kunnet undgå ethvert ord fra mig i noget, der bare ligner en samtale ved at have opfyldt et naturligt krav fra min side, at du holder dig væk, da du også forlængst har overskredet mine grænser. Uanset om du kan se det, forstå det eller hvad der skal til!!

  Det må jeg så forstå – det er glædeligt!! BHL

 15. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  REND OG HOP…

  “Det må jeg så forstå – det er glædeligt!!”
  (Birgit Hviid Lajer, 11. november 2010 kl. 00:04).

  Vær glad med glade!
  Jeg kan uforbeholdent tilslutte mig, at hvis rappenskralden trods alt skulle have villet måtte “forstå” noget – bare eet eller andet, lige meget hvad! – så er det da i sig selv overordentlig “glædeligt”.

  gl-j

  PS: Ussh – ´der røg lige et ‘k’ ud i ordet “qlædeligt” i sidste linje i første afsnit ovenfor:
  Der skulle – naturligvis! – stå “klædeligt”.

  Og jeg bekagler…

  PPS: Så meget mere som jeg faktisk ikke med min bedste vilje kan se, hvad rappenskraldens snak har at gøre med bloggens emne?
  Eller for den sags skyld: Med mig?

  Lad mig til slut understrege, at dette indlæg på ingen måde er til Birgit Hviid Lajer (men til enhver, der tilfældigvis måtte hænge på i denne efterhånden sene nattetime).

  God nat og sov godt! I morgen er der atter en dag…

 16. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  HVAD MON DU EGENTLIG SNAKKER OM, LILLEØR?

  Hvis ’samtalen’ ovenfor nogensinde ER slut – og det har vi vel trods alt lov til at håbe på? – så kunne dette i sig selv måske være en god anledning for Kathrine Lilleør til at svare på spørgsmålet om “hvilken slags hjælp (hun) mener, der skal ydes” Aung San Suu Kyi, “så flere med hende kan få mod til ikke at frygte”?
  (Kathrine Lilleør, 6. november 2010 kl. 11:31).

  gl-j

  Jvf. Tom Clark, 6. november 2010 kl. 15:17, og gl-j, 9. november 2010 kl. 16:37 og senere…

 17. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Mine indlæg var IKKE til Birgit Hviid Lajer…

  gl-j

  PS: http://en.wikipedia.org/wiki/Aung_San_Suu_Kyi

 18. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  FRIGIVES AUNG SAN SUU KYI MON PÅ LØRDAG?

  Den ‘Nationale Demokratiske Front’ (NDF), som brød ud fra Aung San Suu Kyi’s nu opløste parti NLD, siges foreløbig at have vundet 15 pladser ud af ialt 1,159 i Burmas nationale parlaments to kamre og 14 regionale parlamenter…

  Aung San Suu Kyi’s husarrest ophæves muligvis på lørdag, 13. november 2010 – omend Burma’s militærregime har forholdt sig tavst om hvorvidt man faktisk vil frigive hende…(1)

  gl-j

  Kilde: http://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/09/burma-refugees-flee-thailand-violence

 19. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Hvis man ser bort fra den sidste del af Kathrine Lilleørs oplæg ovenfor, hvor præsten filosoferer over “disse år, hvor det islamistiske stjæler dagsorden osv….”, så kan det forudgående med rimelighed ses blot som “forskræp” til Anne Gyrithe Bonnes “voldsomme og sarte portrætfilm ”Aung San Suu Kyi – Lady of no fear”, der “dokumenterer den store menneskelige omkostning, det er at give sit liv for demokratiet” – og som vises i Cinemateket i aften, den 12. november kl. 18.45.

  Så den vil jeg (om ikke for andet, så for mine synders skyld) prøve at nå ind at se…

  gl-j

 20. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Er Aung San Suu Kyi tæt på sin frihed? (1)

  gl-j

  (1) http://politiken.dk/udland/ECE1107094/suu-kyi-er-taet-paa-at-blive-loesladt/

 21. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Journalisterne samles i forventning om Aung San Suu Kyi’s frigivelse…(1)

  gl-j

  (1)http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/11/12/myanmar.suu.kyi.release/index.html?hpt=T2

 22. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Kathrine Lilleør

  Af hensyn til bloggen og dens emne, så kan ethvert indlæg fra mig – pånær mine indlæg af 8. nov 10:14 og 15:17 gerne sletttes, blot der gemmes en kopi af bloggen som helhed, til Berlingske Tidende – således at forstå, at jeg forleden allerede har bedt Berlingske Tidende om igen at se på denne ‘renden i hælene på mig’ fra Godfred Louis Jensen side, nu igen på din nye blog omkring Søren Kierkegaard og antisemitisme, såvel som jeg har måttet konstatere, at Godfred Louis Jensen også skal komme med kommentar straks på Uffe Ellemans blog nu: Derfor sakker vi bagud!

  Det er urimeligt ud over alle grænser – at skulle kommenteres konstant for hvert eneste indlæg, jeg kommer med – og det uanset indhold fra GLJs side.

  Indlæg på Berlingske er ikke fuldendte, mine heller ikke; men denne tvangsmæssige optaget af mig og mit. Det må ganske enkelt stoppe og kunne det.

  Itet med ytringsfrihed at gøre – og jeg vil tro el i hvf håbe, at GLJs naboer går fri, at han ikke konstant henvender sig til dem, hvis de ikke ønsker det – eller at GLJ da selv nødigt ville passes op konstant.

  Jeg vil det ikke – og jeg har anmodet Berlingske om at se på muligheden for, at alle indlæg til og om mig i indlæg fra Godfred Louis Jensen – uanset indhold/art – ganske enkelt bliver slettet på forhånd. BHL

 23. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Journalisterne samles i forventning om Aung San Suu Kyi’s frigivelse…(1)

  gl-j

  PS: Men linket smuttede, og gentages derfor her:

  (1)
  http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/11/12/myanmar.suu.kyi.release/index.html?hpt=T2

 24. Af N N

  -

  Birgit Lajer Hviid. Du gør kun dig selv til grin. Tag et danskkursus – eller hold kæft!

 25. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Partimedlemmer frygter, at Aun San Suu Kyi’s frigivelse er tvivlsom…

  gl-j

  http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/11/12/myanmar.suu.kyi.release/index.html?hpt=T1

 26. Af Pere Ubu

  -

  Some die, others live to tell.

  http://www.youtube.com/watch?v=eoE2cLSjUmo

 27. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Aung San Suu Kyi løsladt…siges det.

  gl-j

  http://www.berlingske.dk/billeder/aung-san-suu-kyi-loesladt

 28. Af Camilla Langberg

  -

  @Godfred Louis-Jensen. Hvordan gik det? Så du filmen om Aung San Suu Kyi i fredags? Lad os høre.
  Mvh

 29. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  “Så du filmen om Aung San Suu Kyi?” (Camilla Langberg, 14. november 2010 kl. 12:10).

  Nej, det gjorde jeg ikke!
  Men der må være andre, der efter selvsyn kan supplere Kathrine Lilleørs forskræp?

  gl-j

 30. Af Godfred Louis-Jensen

  -

  Aung San Suu Kyi har holdt den første tale under sin nyvundne frihed:

  http://politiken.dk/udland/ECE1108924/suu-kyi-genoptager-kampen-for-demokrati/

 31. Af Agreegesuerse Agreegesuerse

  -

  I am an owner of a small firm. Most of the time I don’t have enough time to take care of my important mails and parcels. Swift-post.com has certainly taken a heavy load off my head. Thank you mate- John

Kommentarer er lukket.