Dårligere tænder – flere fangehuller

Af Kathrine Lilleør 53

Er flere i fængsel bedre end tandrensning på det offentliges regning? En absurd sammenstilling, som jeg vil tænke over næste gang, jeg rammer tandlægestolen. Logikken er ligeså tromlende som et af de store tandlægebor: I 2016 vil vi mangle 460 pladser i fængslerne. Regeringen vil bruge 1,7 milliarder kroner de næste fire på 200 nye fængselspladser. Så langt så udmærket, men nu kommer overraskelsen: De 1, 7 milliarder tager man fra det offentlige tilskud til tandrensning. Forslaget er i sig selv forrygende uforudsigeligt. Pludselig skændtes i den forgangne uge den radikale retsordfører Jeppe Mikkelsen med DF’s Peter Skaarup om tandhygiejne. Skaarup mener nemlig, at tandrensning er forebyggende for paradentose, hvortil Mikkelsen svarer, at Skaarup ikke er uddannet tandlæge, og der er fagfolk, siger Mikkelsen, der ikke mener, at det er problem at gøre tandrensning et – stort set – privat anliggende.

Gad vide, hvad det er for nogle eksperter Mikkelsen har fundet frem til lejligheden. Mens man lige overvejer, om man selv ville betale for sin tandrensning, kan jeg oplyse, at den offentlige tandpleje er blevet voldsomt beskåret over de seneste tredive år. Således udgjorde det offentlige tilskud til voksentandplejen i 1980 44% af den samlede udgift, mens det offentlige tilskud i dag er nede på 18% af den samlede regning. Sagt i menneskeord: Vi betaler allerede rigtig meget af vores tandlægeregning selv. At undlade at investere i folke-tand-sundheden er imidlertid en dårlig ide. Således ved enhver plejehjems-SOSU-assistent, at god tandhygiejne forebygger alverdens sygdomme hos de gamle. På samme måde med alle os andre, der ikke har SOSU-assistance i det daglige til at hjælpe os med at børste tænder. At spare på netop tandrensningen kan vise sig at være en rigtig dum sundhedsbesparelse, når man siden skal betale for at helbrede folk for sygdomme, der kunne være undgået, hvis de havde haft renere tænder.

Se nu, hvor meget det kom til at handle om tænder, selvom det handler om fængsler. Fængsler, der er overfyldte, fordi bl.a. DF og de borgerlige har hævet strafferammen for dit og dat uden at sørge for, at kriminalforsorgen fik flere penge til at huse alle de kriminelle. Det er den ene grund til ophobningen af fanger. Den anden er de mange østeuropæere, der ikke bliver sendt hjem til afsoning, men sidder straffen af i danske fængsler. Her kan man så måske alligevel ane en uforudset sammenhæng mellem tandrensning og fangehuller. For nogle år siden begyndte nemlig noget, der kunne ligne en systematisk tømning af tandlægeklinikker. Der blev stjålet dyrt udstyr, som ikke siden er dukket op i Danmark. Formentlig anvendes alt dette udstyr til at forbedre tandsundheden i Østeuropa. Vi kan så nu ende med at bygge fangehuller for vores tandrensnings-penge til nogle af dem, der stjæler tandlægernes udstyr.

Tragikomisk men ikke mere absurd end så mange andre faktorer ved vores kriminalforsorg. Og jeg nævner i flæng: De forlængede straffe, der på grund af overbelægning fører kortere afsoning; de mange narkoindsatte, der i fængslerne kan handle videre; de unge, der bliver mere kriminelle af at komme i fængsel; de hårdere straffe, der ikke virker præventivt; de mafiosolignende tilstande som præger fængslerne; de kvindelige indsatte, der bliver seksuelt udnyttet… Listen er lang, fortsæt den gerne ..

53 kommentarer RSS

 1. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til Anette Eriksen, 4. november 2012 kl. 13:46)

  Du lyder som en tandlæge. Min storesøster og min gymnasiekæreste er også tandlæger. Hvor er du tandlæge? Jeg er ikke stolt ved at have mistet mine tænder. Jeg har hadet dem, siden jeg fik dem. Så meget mellemrum mellem fortænderne, og så få nej på tandreguleringsklinikken, da jeg var ni år. I øvrigt har jeg aldrig lidt af caries, før jeg blev atten. Nu vil jeg have et gebis. Jeg regner med at blive mindst femten år ældre, end jeg er nu, og jeg har efterhånden svært ved at tygge med de få stumper, der er tilbage. Heldigvis er jeg mere til fisk end til helt rødt kød :-)

 2. Af Balther Jensen

  -

  Danskerne er jo komplet idioter naar de betaler for at satte Tyve, Roverer og Morderer i Fangsel.

  Nej, de skulle bare hugge arme og ben af alle dem som stjaler, og hugge hovedet af alle Morderer.

  Paa den maade kan den Danske Skatteyder spare mange Miliarder Kroner.

 3. Af kim Olsen

  -

  Men sådan gør vi ikke i vores del af verden Balther.

  Du kan jo melde dig under fanerne i HuT, så bliver dine ønsker indfriet sammen med Kalifatets etablering :)

Kommentarer er lukket.