Amning, vielser og håndtryk

Af Kathrine Lilleør 120

Hvad er argumentet for, at man skal have ret til at amme på restauranter? Hvad er argumentet for, at en censor kun vil give hånd til mandlige studerende? Hvad er argumentet for, at visse præster ikke vil holde gudstjeneste med præster, der kan finde på at vie homoseksuelle? Følelser, følelser, følelser.

Men nogle følelser regnes finere end andre. De ammende kvinders følelser er ikke helt så fine som de religiøse følelser. Og det lille mindretal missionske præster, der føler sig forulempet af homovielser, har mindre fine følelser end den muslimske censor. Følelser har fået en rangorden i det offentlige rum. Følelser, der begrundes i muslimsk tro, har længe haft en urørligheds status. Af utallige årsager. Hvis vi glemmer tegningerne, så var den religiøse følelse allerede inden 2006 omgærdet af respekt tilsat tonsvis berøringsangst. Muslimer, der bad om særlige hensyn i det offentlige rum, blev mødt af tvivlrådig respekt. De havde ikke bare følelser, men religiøse følelser. Men kristne anti-homovielses-præster kan også føle noget, og ammende kvinder har altså også følelser, så vi i den forgangne uge.

Man må føle lige, hvad man vil så længe følelserne ikke insisterer på at krænke den private ejendomsret, overtræder ligestillingsbestemmelserne eller på anden måde tilsidesætter hver enkelt borgers lighed for loven. Personligt har jeg intet imod ammende kvinder på restaurationer, jeg holder mig gerne på afstand af kollegaer, der ikke vil dele alter med mig, fordi jeg vier homoseksuelle, og jeg har ikke det fjerneste problem med, at nogle af religiøse årsager undviger mit håndtryk. Men det er jo dog fuldstændigt ligegyldigt for alle andre end mine nærmeste omgivelser, hvordan jeg har det personligt med disse ting. Helt uantageligt ville det være, hvis jeg krævede, at mine følelser skulle diktere regler såvel som national lovgivning. Der må argumenter til, og de skal kunne gå hånd i hånd med de demokratiske frihedsrettigheder. Ellers er der overhængende fare for, at jeg med mine følelser presser en rettighed igennem, som vil gå ud over andres frihedsrettigheder. De ammende kvinder har lov at føle sig forulempede, men må naturligvis må finde sig i, at visse restauratører i deres virksomheder ikke ønsker amning. Mine anti-homovielses-kollegaer må føle ubehag over præstetyper som mig, så meget de vil, men deres menighedsråd og biskopper må afgøre, om man vil tillade præsten at udelukke andre folkekirkepræster fra gudstjenestefællesskab på grund af teologiske uenigheder. Og en muslimsk censor må give hånd til alle eller slet ingen, for på den måde overtræder han, når han udøver sit censorhverv, ikke ligestillingsbestemmelserne.

Følelser er ikke argument nok i sig selv. Følelser bør ikke give rettigheder andre steder end i hjemmet og fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvor man aftaler sig frem til løsninger, der giver mening lige dér.

”Religionen ud af det offentlige rum”, sagde Fogh, da Jyllands-Postens tegninger lå som sten i den demokratiske sko. Hermed gav han den religiøse følelse al for megen ære. Den religiøse følelse er blot en blandt mange følelser, der gerne vil diktere vores love og regler. Man må føle lige, hvad man vil, så længe føleriet holde væk fra lovgivningen.

120 kommentarer RSS

 1. Af søren sørensen

  -

  I dag starter vi produktionen af hjemmelavet hyldebærsaft der skal holde året ud…Laver 35o liter stærkt koncentrat. Til 2 liter bruges 5 skefulde citronsyre et parhundrede klaser hyldebær blomster(bedst uden stilke!) 10 citroner eller 15 limes(afriv skallen også), 2 kg sukker..Kog vandet hæld det over ingredienserne, afkøl indsæt i køleskabet vent 5 dage…Og den ædle viking saft, den rigtige saft, livets saft…Saften der garantere næste næste års fordragelighed og genernes bestående er hjemme!

  Ved borgerlige cafe´re uden amme rettigheder kan den blandes med vand ved første date således at parrets første stævningsmøde kun koster en kop kaffe og et glas postevand men bedst af alt færre indtjening til den borgerlige ejer!

 2. Af Kim Olsen

  -

  “…første date således at parrets første stævningsmøde kun koster en kop kaffe og et glas postevand…”

  Hvad er et stævningsmøde?

  350 liter hyldeblomstdrik? Så forstår jeg godt, at du har knald i låget sørensen :)

 3. Af søren sørensen

  -

  En god ko kan altid måles på mælkeproduktionen…Men dette, da alle væsener er lige, overlader det filosofiske spørgsmål; Skal en kvindes værdi så ikke også vejes via mælkeproduktions ydelsen og ikke som nu udseende, økonomi og uddannelse? Er produktions evnen ikke det vigtigste ved valg af partner?

  Som vist ved seneste statistikker gifter mænd og kvinder sig i stærkt stigende grad i forhold til egen økonomiske kår hvilket betyder at pengene bliver koncentreret i færre og færre hænder og mennesker går efter penge før kærlighed…At orientere partnerforhold i forhold til mælkeproduktionen vil udvide den demokratiske balance der…

  Et stævningsmøde er når men er tvunget til at gå på date…

 4. Af Nanna G

  -

  Giv kønsracisterne modstand!

  Lad Rosa Parks og Claudette Colvin inspirere os til at kæmpe for ligeret, som de amerikanske borgerrettighedsforkæmpere gjorde. Det var en lang og sej kamp. Det bliver det måske også for os. Men ting kan forandres. Man skal bare tro på det!

  “Rosa Parks and the Montgomery Bus Boycott, 1955–1956

  On December 1, 1955, nine months after a 15-year-old high school student, Claudette Colvin, refused to give up her seat on a public bus on Montgomery, Alabama to make room for a white passenger, Rosa Parks (the “mother of the Civil Rights Movement”) did the same thing.

  Parks was secretary of the Montgomery NAACP chapter and had recently returned from a meeting at the Highlander Center in Tennessee where nonviolent civil disobedience as a strategy had been discussed. Parks was arrested, tried, and convicted for disorderly conduct and violating a local ordinance.

  After word of this incident reached the black community, 50 African-American leaders gathered and organized the Montgomery Bus Boycott to demand a bus system in which passengers would be treated equally.

  After the city rejected many of their suggested reforms, the NAACP, led by E.D. Nixon, pushed for full desegregation of public buses. With the support of most of Montgomery’s 50,000 African Americans, the boycott lasted for 381 days, until the local ordinance segregating African Americans and whites on public buses was repealed.

  Ninety percent of African Americans in Montgomery partook in the boycotts, which reduced bus revenue by 80%, as they comprised the majority of the riders. In November 1956, a federal court ordered Montgomery’s buses desegregated and the boycott ended.

  Martin Luther King, Jr., a Baptist minister, was president of the Montgomery Improvement Association, the organization that directed the boycott. The lengthy protest attracted national attention for him and the city. His eloquent appeals to Christian brotherhood and American idealism created a positive impression on people both inside and outside the South.”

  Citeret efter Wikipedia

  Mvh
  Nanna
  TidOgTendens.dk

 5. Af Kim Olsen

  -

  Nana G,

  Helt enig.

  At en cafeejer frabeder sig amning, bør kalde på en egentlig opstand med reference til de helt store menneskeretsforkæmpere. Alt andet ville være dødsensfarligt for den smule, som vi dog har opnået.

  Retten til amning, også på de få cafeer hvor ejeren frabeder sig dette, bør sikres ved næste revision af grundloven :)

  Småproblemer som økonomi, krige og klimaet må vige indtil vi har fået stadfæstet denne umistelige menneskerettighed. af hensyn til de millioner ufødte børn og menneskehedens fremtid haster det!!!

  sørensen,
  Indtil du har fået indført din nye samfundsorden, hvilket ifølge dig sker indenfor de næste par år, kan mennesker vel gifte sig som det passer dem.

  Jeg bryder mig ikke om, at du sammenligner kvinder ned malkekøer, men den må du hellere tage med Nana-Banana. Hun er vist i telefonen med Ban Ki Moon. Derefter er det Den Europæiske menneskerettighedsdomstol, og så skulle der være tid til en snak med dig.

  Fortsæt plukningen af hyldeblomster. Hvis målet er 350 liter koncentrat, skal der immervæk plukkes et par klaser :)

 6. Af Arne Rud

  -

  Spejdere havde Landslejr 2012 ved Holstebro med 35.000 deltagere fra mange lande uden skæve eksistenser og telte, for undervisere i alle aldre fra alle erhverv var altid til stede, boligkvarterer som spejderlejre er velfungerende jordenom og flygtningelejre med gartnerier på Malta er en opgave for Boys Brigade.

 7. Af Nanna G

  -

  Kim
  I det mindste har du udviklet dit komiske talent. Det viser, at der er håb – selv for mandschauvinister, mørkemænd og sortebrødre… :o)

 8. Af Kim Olsen

  -

  Tak Nana,

  Mandschauvinister, mørkemænd og sortebrødre… Tak for kaffe for en kobling :)

  Jeg har stilfærdigt tilkendegivet, at den enkelte cafeejer sådan set selv må bestemme, om han vil have ammende mødre som gæster.

  Proportioner, proportioner lille Nana!

  Huk at holde Amnesty International i loopet i din kamp mod de uhyrlige overgreb mod ammesegmentet… Fnis…

 9. Af Kim Olsen

  -

  Men Nana…

  Hun har godtnok flotte bryster, hende som reklamerer for “smykkegaven” på din blog (hjemmeside).

  Skide være med principperne, når bare pengene ruller ind ikk’ Nana…

  Hykler!

 10. Af Axel Eriksen

  -

  @ Nanna!

  Når man har kastet sin kærlighed over søren sørensen må man utvivlsomt være “blondine” – uanset nuværende hårfarve!

 11. Af Kim Olsen

  -

  sørensen bliver ikke sur, sørensen bliver skuffet over at Nana har en hjemmeside finansieret af kapitalismens hensynsløse udnyttelse af kvindekønnet i form af annoncer med afklædte kvinder…

  Uha uha, det bliver en grim skilsmisse :)

 12. Af søren sørensen

  -

  Skrevet af KO, 26. juni 2013 kl. 16:45

  Fraskilt? Det er fandme også synd at Tyre ses som værdiløse idag og slagtes som kalve!
  (Fraskilt da konen jo nok ikke bryder sig om dit bryst fiksering!).

  Aldrig skuffet over halv afklædte kvinder som kan tjene et par Kr. på naturens velsignelse og naturlighed. Dog ikke for den handlede slags af skrupeløse borgerlige pengemænd…Kun den finurlige borgerlige er der!

  Korporal erotiksen@
  Blondiner,brunetter og kommunefarvet…Alle er lige meget værd og ingen nødvendigvis dummere end den anden!

 13. Af Nanna G

  -

  Morsomt som ammeforskrækkede personer begynder at se store bryster alle vegne:

  Kim
  “Hun har godtnok flotte bryster, hende som reklamerer for “smykkegaven” på din blog (hjemmeside).”

  Du forveksler bryster med hendes KNÆ!!! :o)

  Kig efter nederst på tidogtendens.dk, så vil du se det! ;-)

 14. Af Kim Olsen

  -

  Nana,

  “Morsomt som ammeforskrækkede personer begynder at se store bryster alle vegne:”

  Her er hvad jeg skrev tidligere:

  “Vedr. Amning:

  Amning er sundt og smukt.

  At nogle enkelte cafeejere frabeder sig amning i deres virksomheder, er de i deres fulde ret til.

  Der er andre cafeer hvor ammende mødre er velkomne, så de frie markedskræfter tackler let dette ligegyldige emne.”

  At du kan udlægge det som ammeforskrækkelse må tilskrives sørensen-syndromet: Tunnelsyn kombineret med manglende evne til at forstå det skrevne ord.

  Held og lykke i to turtelduer :)

 15. Af Nanna G

  -

  Kim
  “Amning er sundt og smukt.
  At nogle enkelte cafeejere frabeder sig amning i deres virksomheder, er de i deres fulde ret til.”

  – Men hvis du mener amning er sundt og smukt er det ulogisk, at du mener at det skal kunne forbydes. Forbud, som begrænser andre menneskers rettigheder og frihed, er da ellers kun noget man har, når der er meget tungtvejende grunde.

  Det mener man jo rygning er. Men der skulle argumenteres kraftigt for det i mange år, før man lovgav om noget, der begrænser den enkeltes frihed så meget.

  Indtil da havde man mange steder den regel, at hvis bare én krævede rygeforbud, lod man være at ryge.

  Dette princip kan ikke overføres til amning. Selv om én gæst måtte føle sig generet, er det ikke ok at kvinden ikke skulle have lov at være der. Men det er ok at bede hende være mere opmærksom, hvis hun ikke er det.

  “Der er andre cafeer hvor ammende mødre er velkomne, så de frie markedskræfter tackler let dette ligegyldige emne.”

  Diskrimination er ikke er ligegyldigt emne og det løses ikke af markedskræfterne, sådan som et medlem af Venstre har været ude og sige. Det er naivt at tro det.

  Der er nogle ting, som ikke ordner sig via hverken markedsmekanismer eller offentlig debat. Det kan virke stik modsat.

  Jeg tror at debattører som du gavner de cafeer, som gerne vil udelukke ammende kvinder. Der er nu skabt et synligt mindretal, som de kan henvise til og benytte som kundegruppe. De kan være ligeglade med om flertallet skulle mene det er forkert af dem. Det rammer dem ikke på fortjenesten.

  Det gør derimod en blokade som den mod Vejlegården. Men er det ikke trist, hvis kvinder skal kæmpe som dengang man kæmpede for stemmeretten for at kunne være sammen med fx deres familie på en cafe imens de har et ammebarn?

  Kunne du tænke dig at kun du ikke måtte være på en restaurant og de, du var sammen med skulle tage stilling til, om de så ville på en anden restaurant eller benytte den, de ønskede, mens du ikke havde lov at være i samme rum som de andre?

  Har du prøvet noget sådant? Ved du, hvordan det føles?

  Mvh
  Nanna
  TidOgTendens.dk

 16. Af Kim Olsen

  -

  Det her har intet med kvinders stemmeret eller tobaksrygning at gøre.

  Hvis jeg ikke er velkommen i en restaurant, går jeg bare et andet sted hen. Mere indviklet er det såmænd ikke.

  Heteroseksuelle er også forment adgang til visse bøssebarer. Fint med mig, så går vi bare et andet sted hen.

  Som FCK fan med tørklæde og spillertrøje er jeg forment adgang til hjemmebaneafsnittet på Brøndby Stadion. Så derfor sidder jeg bare et andet sted. Det er ikke så indviklet.

  Som mand har jeg intet at gøre i prøverummene i lingeriafdelingen i Magasin. Fint med mig!

  Jeg sidder ikke på pladser forbeholdt barnevogne i busserne i KBH. Intet problem.

  Hvis jeg vil tale i mobiltelefon, sætter jeg mig ikke i en stillekupe. Intet problem.

  Livet er ikke mere kompliceret end man gør det til Nana.

  Vælg dog for pokker moget relevant at bruge din tid på i stedet for det her latterlige pjat!

  Synligt mindretal…? En cafeejer har altså ikke behov for at bestille en opinionsundersøgelse for at sætte rammer for hvilke handlinger han/hun vil lægge lokaler til. Det bestemmer han/hun selv, og det skal hverken du eller den lovgivende magt blande sig i.

 17. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Der burde ikke være noget i vejen for, at en enkelt gæst er henvist til at amme sit barn på en restaurant el en café; men en horde på 10 ammende mødre sammen og på én gang vil holde andre væk fra disse spisesteder – og reducere indtjeningen for en ejer.

  Det er ikke rimeligt. Så – alt med måde, og hvor det kan lade sig gøre i en snæver vending at kunne amme sit barn, hvis der ikke er givet fuld tilladelse til sådant, sådanne grupper – der måske højst snupper en café-latte.

  Det er private forretninger og ikke noget statsligt el kommunalt!

  MEN – der bør ses til, at det for barnet krævet RO, når det skal ammes, dvs heller ingen afbrydelser, såvel som HUDKONTAKTEN med moderen er vigtig for barnet!

  Hvor tit sladrer mødre måske ikke i telefon, mans de ammer? Hvor de hellere bør trække stikket ud, så Café-besøg og -sladder bør også foregå med omtanke, aht barnet! g – det må vi gå ud fra er vigtigt for moderen, barnets ve og vel!

  Hvor tit stikker mødre ikke blot sutteflasken ned til barnet i barnevognen, hvor det så kan selv om resten? Det er heller ikke barnets tarv, selv om det måske er heldig ikke at dø af sult.

 18. Af Arne Rud

  -

  Jylland har 117 forskellige oste; uden mejerier intet mælk, så en fødevarekongtrold har travlt ved håndvasken.

 19. Af søren sørensen

  -

  Er ammende kvinder nu mejerier? Racisme mod ammende kvinder skal stoppes og de skal selv bestemme malke tider og steder! Er ikke nødvendigt med håndvask da spyt er loo% steril kun steriliseren fjerner helt nødvendigheden for amning på den “ukrænkelige private ejendom” af eliten som tjener på folkets sved!

 20. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Det handler om barnet og dets ret til også et ubrudt måltid og ikke nogen elitær tilgang til noget som helst – og slet ikke overordnet politisering af værste skuffe!

Kommentarer er lukket.