Kæmp Jeres krig selv

Af Kathrine Lilleør 262

”Obama har svigtet os”, sagde en syrisk mand til kameraet i sidste uge. Det er forkert og rigtigt på samme tid. Rigtigt, fordi præsidenten havde netop nærved og næsten lovet, at USA ville gå ind i Syrien. Men så ikke alligevel. Kongressen, der ferierer, skal først høres,  så er der FN, som ikke kan samles om et angreb, og så er der heller ikke de sædvanlige kampbrødre at læne sig op ad. Det sidste er tankevækkende. Selv England sidder på hænderne.

Det er naturligvis sporene fra Afghanistan og Irak, der skræmmer. Men ikke kun. Udviklingen i Egypten har overrumplet alle. Det begyndte med noget, der lignede demokratisk forår, men afslørede, at Egypten mangler den historiske udvikling, der er forudsætningen for et demokrati. Derfor er det et enten – eller. Enten islamister – eller militærdiktatur. Lidt af en gyser, når man har såvel Irak og Afghanistan i baghovedet. Selvom Syrien med giftgas og flygtningestrømme så oplagt bør hjælpes, er der 1000 grunde til, at Obama og Vesten tøver. Egyptens forsømte forår og sporerne fra Irak og Afghanistan skræmmer.

”Obama har svigtet os”, sagde den syriske mand og havde ret, men tog også fejl. For kan en syrisk mand tillade sig den skuffelse? Kan han med rimelighed forlange af en amerikansk mand, at amerikaneren skal kæmpe hans krig? Hvorfor skal unge mænd og kvinder fra Vesten risikere livet for at hjælpe befolkninger ud af diktatorers jerngreb, hvis de samme befolkninger derpå lader fundamentalistiske jernnæver tage over?

Sådan spørges der i disse uger i det vestlige folkedyb, hvor man er mere end trætte af at kæmpe andres krige, og stadig er rystede over, hvordan den frie egypter vælger, når han kan vælge frit. Dertil kommer det faktum, at den syriske opposition har fået en islamistisk slagside gør det svært for Obama at gribe ind, for de amerikanske vælgere vil ikke risikere at hjælpe islamister til magten. Antagelsen om at ethvert folk må ønske sig demokratiske tilstande har vist sig at være rigtigt på Facebook, men i de støvede gaders rå virkelighed vinder islamisterne alt for let. Islamisterne vil naturligvis vinde så længe civilbefolkningen ikke mobiliserer civilcourage til at gå op imod dem. Men de vinder også af en anden og om muligt mere uhyggelig grund: Islamisterne vinder, fordi civilbefolkninger frivilligt giver dem deres stemme. Det viste valget i Egypten.

Når vestlig militær hjælp i Irak og Afghanistan er så tæt på at ende i burka’er og imamer fremfor intranet og demokratiske grundlove, og det egyptiske forår ender i et valg mellem islamister eller militærdiktatur, smuldrer de vestlige befolkningers opbakning til krig mod terror i fjerne lande. Selvfølgelig.

Men det er synd. For som Ayaan Hirsi Ali skrev for nylig: ”Det arabiske forår lader måske nok til at have slået fejl, men Mellemøsten er uigenkaldeligt forandret på mange vigtige områder”. De moderate kræfter i Syrien har hårdt brug for vestlig støtte til at fortsætte de mellemøstlige forandringer. Mere end humanitær støtte har også de mange millioner syriske flygtninge og den stakkels skuffede syriske mand desperat brug for.

Men før europæiske og amerikanske mænd og kvinder kommer til syrerne med militærhjælp, vil vi have garanti for, at vi er på samme side og kæmper en fælles frihedskamp. Den garanti kan et land i borgerkrig ikke give, derfor vil Obama og andre vestlige ledere formentlig bibringe syrerne – og andre mellemøstlige folkeslag – flere skuffelser i fremtiden. Det arabiske forår har ikke kun forandret Mellemøsten. Det har også forandret Vesten og USA.

Profeti: Den nye vestlige devise vil blive “Kæmp Jeres krige selv, vi hjælper kun, hvis vi kæmper for den samme frihed”.

 

262 kommentarer RSS

 1. Af jenni c

  -

  Lonny Fischer Olsen- korrespondent, 15. september 2013 kl. 10:24, Det lyder uvidenskabeligt og perfidt og mon ikke du bevæger dig på kanten af loven?

 2. Af Arne Rud

  -

  @jenni c, 15. september 2013 kl. 10:22. – Vrøvl, trold kan tæmmes.

 3. Af jenni c

  -

  Njah. Rud. Det bæst tvivler på.

 4. Af Arne Rud

  -

  Undervisning er enkle og letforståelige tegninger, spørg Storm P.

 5. Af jenni c

  -

  En skribent af læserbreve, der dølger åsyn og navn, har aldrig rent mel i posen.

  Skrevet af Arne Rud, 15. september 2013 kl. 08:18

  Rud, synes du, at den skal blive stående?

 6. Af Arne Rud

  -

  Uden ytringsfrihed ingen forskning, men der har været 4.800 fagblade uden medlemsdebat her til lands.

 7. Af Lonny Fischer Olsen- korrespondent

  -

  Bravo –Arne Rud ! –Faa hende der “jenni sat paa plads !

 8. Af Arne Rud

  -

  Frænde er frænde værst.

 9. Af Lonny Fischer Olsen- korrespondent

  -

  @ –Arne Rud–Biènsure chère Arne Rud – cèst vrai !

 10. Af Arne Rud

  -

  Vest for Himmelbjerget er sandheden, vejen og livet.

 11. Af Jonas Olsen

  -

  Det er fuldstændig irrelevant om en der er en garanti for hvorvidt et land får en vestlig-mindet leder efter et indgreb. Pointen er at Assad smider med kemiske våben mod sin EGEN befolkning og det kan man ikke bare stå og se sig blind på.
  Hvis det ikke var fordi at der var tale om et mellemøstligt land, ville denne diskussion slet ikke være til stede. Invasionen ville have fundet sted allerede med alles opbakning. Man er simpelthen bare for bange til at gå ind fordi man ikke vil have en Irak-krig version 2,0. Det er forståligt, men hvorfor så overhovedet være gået i krig i Irak eller Afghanistan til at starte med hvis man bare lader alt falde fra hinanden lige så snart der viser sig lidt yderligere problematik?

 12. Af Jonas Olsen

  -

  Det er fuldstændig irrelevant om en der er en garanti for hvorvidt et land får en vestlig-mindet leder efter et indgreb. Pointen er at Assad smider med kemiske våben mod sin EGEN befolkning og det kan man ikke bare stå og se sig blind på.
  Hvis det ikke var fordi at der var tale om et mellemøstligt land, ville denne diskussion slet ikke være til stede. Invasionen ville have fundet sted allerede med alles opbakning. Man er simpelthen bare for bange til at gå ind fordi man ikke vil have en Irak-krig version 2,0. Det er forståligt, men hvorfor så overhovedet være gået i krig i Irak eller Afghanistan til at starte med hvis man bare lader alt falde fra hinanden lige så

Kommentarer er lukket.