Erdogans lister

Af Kathrine Lilleør 26

Lister med de, der var uenige med Erdogan, lå klar til anvendelse. Derfor blev så mange prompte arresteret i dagene efter sommerens kup. Fredag den 15. juli ved 22-tiden forsøgte kupmagere at vælte Erdogan. Inden solen stod op lørdag morgen var kuppet nedkæmpet. Allerede lørdag formiddag samledes Det Øverste Råd for Dommere og Anklagere, hvor Erdogan har skaffet sig et loyalt flertal af dommere og anklagere. Loyale forstået på den måde, at flertallet af dommere dømte efter regeringens politik til fordel for retsstatsprincipper. Mens røgen formentlig stadig hang i luften efter nattens kupforsøg, afleverede Det Øverste Råd for Dommere og Anklagere en liste på 2745 dommere og anklagere, som skulle arresteres. Sådan en liste laver man ikke på et tre timers møde en lørdag formiddag. Flygtede tyrkiske dommere fortæller, at nogle på listen var døde, og andre var gået på pension eller forflyttet. Listen havde man altså liggende i forvejen. Opsamlet og noteret over år. Klar til anvendelse.

Arrestationerne er ikke kun gået ud over dommere og anklagere. For et par år siden mødte jeg til en international konference under Istanbuls sommerhimmel tyrkere iført smartphones og dametasker, med nydelige akademiske erhverv, og bestemt ikke politisk aktive. Faktisk afviste de at tale om Erdogan, så vi talte ikke politik. Siden denne sensommer har vi ikke kunnet få kontakt til dem. De svarer ikke længere mails og tager ikke deres telefoner. Det vil være naivt at tro, at Erdogan kun har haft lister med dommere og anklagere liggende.

Forleden enedes EU’s udenrigsministre om en skarp kritik af udviklingen i Tyrkiet. Tyrkiet bevæger sig i denne tid væk fra at blive medlem af EU, hedder det, og skulle Tyrkiet vedtage at genindføre dødsstraf, vil EU ophæve Tyrkiets kandidatstatus. Man har valgt kattepoter. Erdogan har jo indført alt, hvad der hører en diktaturstat til. Undtagen altså lige dødsstraf. Officielt. Folk forsvinder, og hvad der foregår i tyrkiske fængsler lige nu, er en uhyggelig tanke. Et politisk styret dommer- og anklagerflertal, der ligger inde med næsten 3000 navne på uønskede kolleger, er ikke længere demokratiets tjenere men en politistats forlængede arm. Et diktatur, der tydeligvis længe før kuppet den 15. juli har været under forberedelse. Det er vanvittig uhyggeligt, men det bliver ikke mindre uhyggeligt af, at EU træder varsomt.

Frem med hjørnetænderne! Man behøver ikke derfor at bide. For det er vel, hvad europæisk udenrigspolitik overfor diktaturer går ud på anno 2016. Det er ikke et enten-eller, men en balance mellem vores og deres værdier. Vi forstår alle, at Tyrkiet er et vigtigt bolværk mod flygtningestrømme, platform for NATO’s angreb på IS, for slet ikke at tale om et mekka af samhandelsmuligheder. Naturligvis må vi respektere tyrkernes valg af præsident. Ikke alle i verden ønsker demokrati. Det har vi lært på den hårde måde i Irak og Afghanistan. Men modsætningen til udsendelse af danske soldater er ikke kattepoter i EU. Højt skal det naturligvis siges, som alle kan se: Erdogan har lukket og slukket for Tyrkiets EU-medlemskab. Det behøver ikke at forhindre et samarbejde. Men det indebærer, at vi samtidig naturligvis tage imod tyrkere, der flygter fra at forsvinde i Erdogans politistat.

Det må vi turde. Ellers stopper Erdogans diktatur ikke ved den tyrkiske grænse.

26 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Google i øvrigt – turkey coup false flag – og bliv lidt klogere på det . . . medie reality show!

 2. Af Flemming Lau

  -

  Kathrine Lilleør.
  Selvfølgelig kan Europa stå i den situation, at vi må åbne for forfulgte tyrkere. Men Gu’lens støtter er vel ret beset, lige så islamistiske som Erdogan. Og det kræver vel at Erdogans støtter får marchordre om at vende tilbage Tyrkiet, ellers får vi klan krig hvilket ingen kan være interesseret i. Det vil for Danmarks tilfælde handle om ca 75 000 ud af de 100 000 tyrkere der er her. Det vil nok ikke ske indenfor de næste 10 år, men derefter….

 3. Af Gert Hansen

  -

  Selvfølgelig kan et land (Tyrkiet) der angiveligt har arresteret flere journalister end Kina, ikke blive medlem af EU. Når flere millioner indvandrede tyrker ikke kan/vil integrere sig i diverse EU lande, hvorledes skulle landet Tyrkiet så kunne integreres i EU? Det er, og har hele tiden været, en elitær drøm om Utopia.

  Det skal retfærdigvis siges, at man ikke er forpligtet til at lade sig integrere, fordi man indvandrer til et EU land. At nogen i den europæiske EU elite i årtier, og indtil for få år siden, troede at det ville gå næsten automatisk, er de nok ved at komme på andre tanker. Det skal også siges, at dette ikke alene drejer sig om indvandrede tyrker, men også mange andre personer fra ikke-europæiske lande. Derfor florerer parallelsamfundene og vil fortsætte med at gøre det.

  Det er også bemærkelsesværdigt, at udviklingen i Tyrkiet, herunder den stigende islamisering, støttes at et flertal af befolkningen. Det er meget tænkeligt at EU vil overleve med Brexit, men EU vil med sikkerhed ikke overleve en tyrkisk indtræden. Med den vej Tyrkiet har valgt at gå, ligger en indtræden ej heller ligefor.

 4. Af bjarne andersen

  -

  EUs og Merkels politik overfor Tyrkiet er vist både naiv og kortsynet. Milliarder af euro’er er sendt til Tyrkiet, uden sikkerhed for at man får nogetsomhelst for pengene. Og i det hele taget er Merkels politik på sammenbruddets rand på adskellige områder. Se you tube/ merkels migrant crisis/ one year on/ what next. (black pigeon: break or destroy europ)

 5. Af bo pedersen

  -

  EU er jo ikke et fornuftsvæsen, EU er ikke et demokratisk foretagende, men et rødt, bureaukratisk, elitært og totalitært monstrum, og derfor véd vi intet sikkert om hvad EU finder på. De officielle udmeldinger kan man ikke stole på, og den virkelige politik kan være helt modsat den officielle politik. Som det også kan være tilfældet med nationale partiers politik. Hvad vi kan KONSTATERE er at EUs grænse- og frontex-politik osv. hidtil har været en fiasko. EU-landenes befolkninger har ikke haft gavn af de nedlagte grænser, ihvertfald har de skadet mere end de har gavnet. Blot se hvad der foregår i Tyskland, Frankrig, England og Sverige osv. Kriminaliteten er mangedoblet, og velfærden/sundheden og meget andet er i næsten frit fald.

 6. Af P Christensen

  -

  Nu skal man heller ikke kritisere EU alt for meget.

  Godt nok er de ydre grænser en parodi og finanskrisens efterdønninger
  viser en monsterunion med dværgsyndrom.

  Men de mange tunge, dyre drenge har da kunnet lave en “cookie-lov”
  der betyder at man ved besøg på hver en hjemmeside skal give
  ok til “cookies” igen og igen.

 7. Af Gert Hansen

  -

  Iflg. den tyske avis Die Zeit idag har 85% af læserne der har stemt på internettet, stemt for at EU forhandlingerne med Tyrkiet skal afbrydes. Det er vel ikke utænkeligt, at der generelt vil være et flertal for afbrydelse af forhandlingerne, hvis man spurgte befolkningerne i EU generelt.

  Ikke at noget sådant har den fjerneste indflydelse på hvad EU eliten vil og gør, men fremturen fra EU eliten i sager som Tyrkiet, indvandring og Frontex, vil uden tvivl afstedkomme en ‘Trump-effekt’ ved kommende nationale valg. Tiden for EU ‘kattepote-politik’ er så småt ved at rinde ud. En hård EU kurs overfor genstridige østeuropæiske EU lande i disse spørgsmål, vil næppe heller blive godt modtaget af et flertal af folket i resten af EU landene.

 8. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er magtstrukturen i Tyrkiet, EU og Danmark vel ikke så forskellig? En lille rådden indspist loge af “intellektuelle” – med hver deres lokale mainstream løgne propaganda medier som talerør – til at få hele “lortet” til at glide ned. Personlig tror jeg, morgendagen vil byde på voldsomme ændringer, når det går op for menigmand, hvor lemfældigt deres nationalstater og oprindelige kultur er blevet forvaltet de sidste 30-40 år. Det bliver en boomerang lige tilbage i fjæset på magteliten, der simpelthen ikke har flertal – i befolkningen – for deres politiske galskab!

 9. Af Niels Larsen

  -

  Tyrkiet skal aldrig være medlem af EU og de herboende tyrkere skal sendes hjem ASAP!

  Og vi skal holde op med overhovedet at modtage muslimer – uanset årsag til deres ønske om at få ophold!

  Vi har ikke brug for muslimske barbarer.

 10. Af bjarne andersen

  -

  Vi kan skrive på diverse blogs om hvordan politikerne, bureaukraterne og journalisterne tager fusen på os allesammen, hvad enten vi gennemskuer deres hykleri eller ej. Vi kan skrive om hvordan mænd, familier og børn udnyttes, tyranniseres og terroriseres af familie- og skilsmisse-bureaukratierne, vi kan skrive om hvordan invasionen, besættelsen, islamiseringen og udskiftningen af befolkningen sniger sig fremad, vi kan fortælle om hvordan kommunister, feminister og pladderhumanister er ved at skabe “svenske tilstande” osv. Men så længe de danske mænd og kvinder opfører sig som døde fisk der driver med strømmen, ændrer alle disse skriverier og små pip jo ingenting. :(

 11. Af bj andersen

  -

  Vi har været vant til at det var i andre og fjerne lande det med manglende demokrati, velfærd og retssikkerhed foregik. Vi er blevet oplært i at Danmark er et yndigt land hvor korrupte politikere, hårdkogte mafiaer, løgnagtige tv-stationer, blodtørstige snigmordere og ondsindede/menneskefjendske systemer kun forekommer i bøger og på film. Men er det ikke som om vi nu glider ned ad et skråplan der ender i djævelske tilstande eller helvedes forgård? (se 180gr mv)

 12. Af Jorn D.

  -

  Det bliver “nemmere”
  når
  muslimske Erdogan demokratisk via migration og babybomben overtager EU og Danmark
  ja
  så erstattes alle landes lange komplicerede indfødsretsprøver
  med
  Erdogans enkle test spørgsmål: “Er do glans”

  ironi.mus

 13. Af B. Mortensen

  -

  Preben hvor mange navne benytter du efterhånden?
  Føler du dig ikke en smule ved siden af, når du gentagende gange skriver under falsk navn..
  Du står for ?% af alle indlæg Ligefra Bjarne, Gert, Niels, Bo
  Hvorfor bliver du ikke mentor for en flygtning frem for at være helt alene?
  Du har sikkert meget at byde på og ville/ kunne være en hjælp for en der har brug for hjælp.

 14. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Er der stadig nogen, der i fuldt alvor mener, at Tyrkiet bør blive medlem af EU?

 15. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Til Kathrine Lilleør:

  Et indlæg i filteret.

  Man kan ikke ensidigt åbne op for ytringer og kommentarer om et emne, som vedrører andre end kristne og danskerne. Det er hverken demokratisk eller foreneligt med ytringsfriheden.

  De bør ophæve filteret, medmindre der er toneangivende angreb på personer og etniske og kulturelle aspekter.

 16. Af Benny Benny

  -

  “There was a young fellow from Ankara
  Who was a terrific wankerer
  Till he sowed his wild oats
  With the help of a goat
  But he didn’t even stop to thankera”

 17. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  @Benny Benny

  Der er virkeligt god grund til at kritisere Erdogan for de mange antidemokratiske overgreb, han begår, samt for hans tilsyneladende, omfattende korruption.

  Men hvis man er så primitiv, at man i stedet bruger sin ytringsfrihed til, at beskylde Erdogan for, at have hang til dyresex, eller til pædofili – som en anden satiriker gjorde – så får man Erdogans kritikere til at fremstå som primitive fjolser, der bør tabe en retssag, hvis det kommer dertil.

  Dermed vil man have foræret denne islamistiske lomme-Mussolini en fuldstændigt unødvendig juridisk og moralsk sejr!

  For intet tyder på, at Erdogan er seksuelt perverteret, og det er faktisk en strafbar injurie, at beskylde ham for, at være det.

 18. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Igen et tegn på en konspiration og antityrkisk propaganda reklame…

  – Hvis man i Europa er så meget imod diktatur regimerne, hvorfor har man så fra europæisk side hjulpet og støttet kupmagerne i Ægypten? Er man så som en europæer ikke en dobbeltmoralsk hykler?

  – Hvad er demokrati og frihedsidealer? Og lever disse idealer stadigvæk i vesten? Eller bliver disse gode (utopiske) begreber brugt som fordels- og interessevåben overfor u-lande? Hvor troværdig er man så som en europæer?

  – EU bryder snart sammen! Det har den franske statsminister bekræftet. Briterne har reddet bagdelen med ‘Brexit’. Så spørger man om europæerne, herunder danskerne har sovet og stadig sover i timen? Derfor er det forståeligt, at den tyrkiske præsident overvejer en tilslutning til Asiens hurtigtvoksende Shanghai unionen! Det er helt sikkert Tyrkiet ikke kommer til at vente på dette medlemskab yderligere i 50 år, som det har været tilfældet med EU medlemskabet.

  – EU afviser at modtage én ekstra flygtning, men åbner dørene op for tyrkiskfjendtlige individualister og terrorister som PKK, YPG, PYD, IS, Gülen, DHKP-C og mv., selvom disse terror grupper står i EU’s terror liste! Hvad hvis disse terrorister slår til mod europæerne selv som en domino og boomerang effekt? Har europæerne nøje overvejet det, inden de lukkede alle disse terrorister ind i europæisk jord? EU og Europa som civilisationens, demokratiets og frihedens vugge? Ja, ja – det lyder for godt og positivt til at være sandt!

  – Tyrkiet har overholdt sin del af flygtningeaftalen, men EU har svigtet og overtrådt den! Det er forskellen mellem Tyrkiets og EU’s kredibilitet og troværdighed, og derfor er EU dømt til at bryde sammen, desværre.

  – Jeg undrer mig over hvilke reaktioner, der kunne komme fra politikerne og medierne, hvis nogenlunde det samme kupforsøg fandt sted i et EU land? Tror fru Lilleør også på, at 11-09-01 angrebet blev nøje plan- og tilrettelagt af amerikanerne selv? Er man så ikke en konspirationsnørd?

  Erdogan har gjort et stort fremskridt i Tyrkiet og derfor får han mere end halvdelen af stemmerne. Desuden er han karismatisk og elsket blandt verdensmuslimerne. Nu er det som om jeg hører jer sige, at der er svindel i det tyrkiske valgsystem. Måske er der ligefrem nogen, der tænker, at tyrkerne er ikke kloge nok, fordi de stemmer på Erdogan hele tiden.
  Det er typisk vestlig stil at drage konklusioner på – mudderkast er godt, hvis det holder fast! Moral er godt, men dobbeltmoral er dobbelt så godt!

  Inden I begynder med at kritisere Tyrkiet og tyrkerne for noget, så stil jer lige foran spejlet først og husk på jeres mørke fortid med koloni- og trekantshandel samt jeres brud på menneskerettigheder i Mellemøsten, Afrika, Nord- og Sydamerika, Australien, Sydøstasien og Fjernøsten. Er der overhovedet flere steder at nævne i verden?

  Så, lad være med at spille ‘den gode engel’, for hele verden har med erfaring lært, hvad der gemmer sig i jeres dunkle hjerter…..

 19. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jeg har holdt mig væk fra denne diskussion, selv om jeg synes, at den er meget ensidig. Det er ikke rart at se på, hvad der sker i øjeblikket; men der er ingen, heller ikke Lilleør, der har set på situationen ud fra Tyrkiske øjne. Tyrkiet er i en usædvanlig problematisk situation. Præsidenten er blevet valgt med tal, som gør alle andre vestlige politikere misundelige og derfor mistænksomme: Der må være noget galt. Så er der kommet et coup til, som nok ikke var fingeret, men dilettantisk. Hvis Erdogan har hang til paranoia, så har det ikke hjulpet. Landet har et kolossalt flygtningeproblem: Tallene fra denne sommer siger 2,764,500. Man kan også læse, at EU ikke har været hurtige til at betale deres del for, at Erdogan skal beholde flygtningene i Tyrkiet. Så skal Erdogan slås på de indre linjer med kurderne, der vil have deres egen stat, givetvis med vægten i det østlige Tyrkiet. Dvs., han er involveret i en længerevarende borgerkrig samtidig med, at han nu også engagerer tyrkiske tropper i Syrien og det nordlige Iraq både mod kurderne og mod IS.

  Ser man lidt på denne buket af problemer, kan man vel ikke helt fortænke manden, hvis han vil stramme op på de interne linjer. Hans første forpligtelse er at holde sit land sammen. Selv om man må indrømme, at han på mange måder er i gang med et opgør med Atatürks tanker, så er han på linje med Atatürk, når han føler sig forpligtet på at holde sit land sammen. Jeg gad vide, om han ikke har det meste af sin befolkning bag sig.

 20. Af Mehmet Sami Gür

  -

  99 % enig med hr. Niels Peter Lemche. Tyrkiet har meget at se til og Erdogan bærer ansvaret for det hele. Tragisk, at europæerne ikke har den mindste forståelse for det…
  Derfor kan Tyrkiet (måske allerede imorgen) være medlem af Shanghai unionen.

 21. Af Mehmet Sami Gür

  -

  99 % enig med hr. Niels Peter Lemche. Tyrkiet har meget at se til og Erdogan bærer ansvaret for det hele. Tragisk, at europæerne ikke har den mindste forståelse for det…

 22. Af Niels Peter Lemche

  -

  Kære Gür, kun 99%! Men du har ret i problemerne med pressen. Problemet er vestlig journalistik, der har glemt analysen til fordel for sensationen. Der er ingen (eller meget få), der gider at skrive om årsagen til, at verden ser ud som den er. Konspirationsteorier og sensationsjournalistik er meget sjovere. Det har altid eksisteret.

  Dette ikke skrevet for at sige, at alle journalister er charlataner. Der er faktisk meget dygtige sådanne, som journalisthøjskolen ikke har fået komplet hjernevasket. Har mødt nogle. Og man må heller ikke glemme, hvad der sælger aviser. Så måske har vi den journalistik, vi fortjener.

 23. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  MUSLIMER ! —Hvorom alting er ! SÅ er Socialdemokratiet/ Radikale V.– Skyld i den største katastrofe i historien–der er sket i Danmark ! –Erdogan og hans kumpaner –får også ødelagt Tyrkiet ! –Sådan er det !

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  TEDDY-BJØRN-PLYS OLSEN – TEGNER, tomme tønder buldrer mest, og du har lige vist, at du er en tom tønde. Og hvad er karakteristisk for en tom tønde? Jo, den er tom indeni.

  Og hvad er så den største katastrofe, der er sket i Danmark? Du mener selvfølgelige indvandringen; men hvad med 9. april, eller 1864, eller 1807-15, tabet af Norge, eller tabet af Skåne, Halland og Blekinge?

  Som sagt, tomme tønder …

 25. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR Lemche ! Det er ikke noget jeg har fundet på ! –Jeg så debatten på TV igår –OG det var her, der blev sagt AT : Den største katastrofe var i 1986 –da De radikale /Socialdemokraterne —lancerede “den nye udlændinge-lov ! –MEN du er jo så klog, at du kan undvære hovedet –ikke sandt ! ” dig med dine tomme tønder !

 26. Af Niels Peter Lemche

  -

  TEDDY-BJØRN-PLYS OLSEN – TEGNER, jeg regnede jo rigtig nok med, at du ikke har megen historisk sans. Du kunne–ud fra dit snævre perspektiv–lige så godt have sagt beslutningerne om fremmedarbejderne i 1960erne. De er her stadig, nu i tredje og fjerde generation.

  Men som sagt: Et trist, snævert perspektiv.

Kommentarer er lukket.