Udmeldt af Folkekirken

Af Kathrine Lilleør 63

En hjemløs, her kalder vi ham Peter, har en fast bænk på Sankt Pauls Kirkeplads. Dér sidder han og vinker venligt til alle, der hilser på ham. Han har det ikke så godt med tag over hovedet, selvom det kan blive meget vådt, når det regner for meget. Alligevel takker han nej til den herbergplads, vi har skaffet ham. Men jatak til regnsæt, kaffe – og en pelshat. For Peter kan godt lide pelsværk, som kirketjeneren siger. Til gudstjenester kommer Peter ikke. Men altid viser han kisten respekt. Når et begravelsesfølge bærer kisten ud i rustvognen, og vi står i en halvcirkel foran kirken og ser den køre væk, rejser Peter sig op fra sin bænk. Undertiden har nogle af hans venner taget plads på bænken ved siden af ham. Så rejser de sig alle, når kisten kommer ud af kirken. Jeg er Peter og de andre på bænken taknemlig for, at de viser en respekt, som langt fra alle udviser. Folk med hoveddørsnøglen i inderlommen og hunden i snor, skridter ofte forbi rustvognen, som var det en flyttebil fra lej-et-lig.

Der råbes fra tagene og forsider fyldes med udmeldelsestal fra Folkekirken. Ateistisk Selskabs busreklamer, der taler til laveste fællesnævner, har kunnet mærkes på kirkekontorer landet over. Debatten om vielser af homoseksuelle nævnes som en anden årsag til udmeldelser. I virkeligheden, tror jeg, at kirken i disse år oplever, hvad et højt skattetryk og en svigtende offentlig sektor, gør ved folk. Folk er trætte af skatter. Trætte af at bidrage til store offentlige institutioner, der ikke altid fungerer optimalt, og ikke servicerer når vi har brug for det. Derfor melder folk sig ud af Folkekirken. Og ud af Folkeskolen og det offentlige sundhedsvæsen, for den sags skyld. Men i en skattetrykstid, hvor individualitet ofte går forud for fællesskabet, er det mærkelige ikke, at folk melder sig ud, – men at ikke flere melder sig ud.

I stedet for at fokusere på små pytter af udmeldelser, skulle man hellere fokusere på det oceaniske medlemskab Folkekirken kan præstere. Derfor kan vi ulig nogen anden offentlig institution sætte os suverænt ud over medlemskabet. Vi præster kan frit hjælpe dem, der søger vores hjælp. Dem, der iturevne rækker ud. Dem, der læner sig op ad kirkedøren. Dem, der viser rustvognen respekt.

Mon Peter er medlem af Folkekirken? Det ved jeg ikke. Endnu bedre: jeg kan være fuldstændig ligeglad. Tak for det. Tak for, at folkets kirke er så stærk, at vi i kirken er frisatte til at kunne hjælpe dem, der har behov.

Uanset om de betaler.

63 kommentarer RSS

 1. Af j nielsen

  -

  “Det kan kun være Gudløse hjerner, for hvem det giver mening med udsagnet om at ” 50% af et lands befolkning er statistisk set dummere end gennemsnittet!” ”

  Man kan i stedet for “dummere” indsætte højere, ældre, yngre, rigere, eller hvad man nu har lyst til. Hvadenten man har en hjerne eller ej, så er det definitionen på gennemsnit. Gyldigt, uafhængigt af menneskers og/eller guders eksistens.

  Tilbage bliver at definere “dum”.

 2. Af Birger Nielsen

  -

  Lau, jeg håber ikke du bliver voldsomt skuffet på din yderste dag. Jeg håber, du kommer i himlen.
  Du har givetvis gjort dig umage. Jeg selv nærer ingen illusioner.

 3. Af jørgen hansen

  -

  Det er påfaldende som birger nielsen, thøgersen, nørager og teddy bjørnen fylder debatterne med indlæg der er uden argumenter og uden fornuft. Er de ikke i stand til at argumentere? Rækker evner ikke til at overskue og analysere debatemnerne? Det er ihvertfald spild af tid at læse deres tynde kommentarer.
  (så er det forresten irriterende at mange indlæg gemmes under “ældre kommentarer, det virker meningsløst)

 4. Af Flemming Lau

  -

  En mørk og kold december aften
  Vinden peb og sneen føg
  Vi sad og hørte Radio
  En Melodi en simpel sang
  Historien om den der gang
  2 mus faldt ned i en spand med mælk
  De skreg, men der kom ingen hjælp
  Og snart var det jul

  2 trætte mus i en spand med mælk
  De svømmede så godt de ku’
  Men håbet svandt-hvad gør vi nu?
  Den ene ville drukne sig
  men makkeren sagde nej nej nej
  For håbet sejrer kun, måske
  Så længe vi leder efter det
  Bliv ved med at lede efter det

  Så svømmede de som aldrig før
  Og mælken blev ti sidst til smør
  Så kravlede de op på land
  Stod frem og knuged hinanden
  Og ønskede glædelig jul….Gnags!

  Birger, det har konsekvenser for et samfund, hvis dets mindste bestanddel ikke har tillid til en større kærlighed, end en selv. Den kærlighed er let tilgængelig for høj og i særdeleshed for lav! Eneste pris….vort stolte og forfængelige hjerte!

 5. Af Birger Nielsen

  -

  JØRGEN HANSEN

  Du klager over manglende argumentation. Jeg mener i adskillige tidligere indlæg at have argumenteret rigeligt for mine synspunkter. Debat er vel også at være enig eller uenig i andres indlæg. Man behøver vel ikke at gentage. Folk argumenterer forskelligt, fx hr. Lau bruger ofte religiøse citater. Fint for ham åbenbart. Sikkert et rart menneske.
  Hvor er egentlig dine argumenter ? Hvad mener du med fornuft ?

 6. Af Rikke Nielsen

  -

  Da jeg for snart mange år siden meldte mig ud af folkekirken, handlede det ikke om at betale mindre i skat. Den smule jeg betaler mindre i skat batter alligevel ingenting i den store sammenhæng.

  Kathrine Lilleør, du repræsenterer selv laveste fællesnævner ved at trække materialismekortet; jeg er faktisk skuffet over din manglende reflektion over emnet.

  Personligt meldte jeg mig ud, fordi jeg er kvinde. Kristendommen har ikke været – og er trods sin stækkede magt stadig ikke – god ved kvinder. Derudover tager jeg i stedet del i en åndelighed, der er langt større og dybere end en tro, der beskriver en gud i menneskets billede.

 7. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Jørgen Hansen ” ! –GÅ dog hjem og skam dig !—Overdrevet af enlige mænd på Berlingske ´s blogs ! –Siger mere om “de kasserede mands-linge –end —-noget andet ! ” –Kvinderne er for kloge til, at bruge deres kostbare tid på —hadefulde ytringer –fra under-mændene ! –De kloge kvinder ville heller ikke drømme om, at “gifte sig nedad ” –! –Deraf den kæmpe-bunke af –såkaldte “mænd” ! –Som ikke kan se AT : De er til grin –Især for Berlingske ´s læsere ! –Så er det sagt !

 8. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Glimrende idé ! AT: Udstille alle “tabermændene ” –På Berlingske ´s blogs !—-De sidder dér i deres kældre –eller værelser og slynger deres hadefulde bemærkninger udi æteren ! –Vi kan ikke vide –om de er unge – yngre — eller gamle ! –MEN een ting er sikkert ! –De er blevet kasserede !–Det handler også om “Katrines manden på bænken” ! –Alligevel prøver de ikke på, at lave sig om ! –Heller ikke sikkert, at de kan ! –I årtiér er drenge blevet favoriserede i hele verden ! –Fordi kvinder ikke blev regnet for noget ! –SÅ jubii –Danmark og Frankrig har besluttet, at gøre noget ved ! –Nemlig, at give kvinder mulighed for AT: Blive ingeniører –med S.u i 15 år –ligesom d ´herrer –unge mænd !–Nu skal kvinderne bare overbevises om AT: Fremtiden er ikke, at avle børn –og gå på barsel for skatte-ydernes regning –Næææe –De kloge kvinder –lader mændene gå derhjemme –og skifte bleérne –og skrive på diverse blogs !–Hvad skal den enlige mor –så gøre ? —-Hun skal leje en mandlig børne-passer –medens hun studerer til verdensmester i AT : régere Lille Danmark ! –Gad vide –Om man kan fremstille robotter –som ligner Gary Grant –eller Jean Connery ! ? –Så er sagen klar –“mændene bliver helt overflødige ” ! –De sidder på bænken –og hæver bistands-hjælp –hver måned ! –Sådan er livet ! –For fremtidens mænd på bænkene ! –Kan ske AT: Der skal bygges flere bænke ! –Det er der også råd for ! –Der gives tilskud til “håndværkertilbud “!–salut ! alors

 9. Af Niels Peder Pedersen

  -

  For biskop, provst, præst og menighedsråd er det selvfølgelig mest behagelig at tro det er størrelsen af kirkeskatten, som får en person til at melde sig ud af folkekirken.
  Personlig tror jeg, at ved langt de fleste udmeldelser tager de grundig fejl.
  Personlig udmeldte jeg mig, som 67 årig og efter meget nøje overvejelse.
  Det var ikke ærgrelse over den cirka kvarte million jeg gennem 50 år havde betalt i kirkeskat og det var ikke udsigten til de få tusinde jeg årlig skulle betale i kirkeskat fremover.
  Nej jeg sagde farvel til en folkekirke, hvor det ikke er muligt for en præst, at deltage i en åben diskussion af nogle af de tanker der rør sig i samfundet, uden dette straks medførte en ugentlig dannelsesrejse til den stedlige biskop.
  Hvor favnende er den danske folkekirke, når det kommer til stykket? Ikke særlig favnende eller måske føler den sig truet af egne manglende argumenter.
  Er jeg virkelig den eneste, som har udmeldt mig af folkekirken, fordi jeg ikke føler trang til at betale for den underholdning stridigheder i menighedsråd og præstestand jævnlig tilbyder.
  Måske skulle den danske folkekirke lade skabelsen, opstandelsen fra de døde og trosbekendelsen hvile i fred og blive nutidig – det kunne måske vende strømmen.
  Hvis den danske folkekirke er så fantastisk, da er det trist, at de højhellige og de skinhellige er godt i gang med at tage livet af den.

 10. Af j nielsen

  -

  “Om man kan fremstille robotter –som ligner Gary Grant –eller Jean Connery ! ?”

  Eller måske endda Cary Gooper.

 11. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –Det kan sagtens lade sig gøre ! –Der er nye tider for landets “gamle” ! –Der havde overvejet AT: Tage livet af sig, hvis de skulle på plejehjem ! —LOTTES –Forstander er kommet i Folketinget –som ældre-minister ! –Hun garantérer AT: Fremtidens pensionister –skal glæde sig til, at komme på plejehjem ! –Det vil hun sørge for ! –Appropos –Når man får alle de arabiske unge mænd smidt ud af “badehotellerne” ! –Så skal de indrettes til luxus-plejehjem med hele molevitten –såsom spa -sauna –ture udi i den skønne danske natur (som danskerne ikke har set noget til –i al den tid, der er blevet kræset for “yngre arabiske mænd –der lyver sig yngre –og er blevet forkælet med 2.000 kroner i lommepenge om måneden ” –ER de da rigtig kloge ! De folk i udlændingestyrelsen ?? –Der ville have været mere logik i galskaben, hvis de bom-stærke voksne mænd (der siger de er børn ) –Blev sat til, at pløje markerne for landmændene –istedet-for, at spille bord-fodbold –og régere i den vilde danske natur –som danskerne ikke har set noget til i lange tider ! –Fint nok, hvis de for, at få dansk statsborgerskab –melder sig indi folkekirken ! –Men den går ikke Granberg ! De skal nemlig UD af klappen !–punktum !

 12. Af Jesper Lund

  -

  B. Thøgersen

  Vi har før debatteret dette emne.

  Du er agnostiker. Betyder det, at du ikke vil afvise eksistensen af den oldnordiske gud Thor, da Thors eksistens hverken kan bevises eller modbevises?

 13. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  P.s –LUXUS-plejehjem har man forøvrigt i Frankrig ! –De kaldes ” Hilton-retrete” ” –Fordi middagen bliver bragt fra Hilton-hotellerne, hver dag ! –Naturligvis med passende vine til ! –Så sover de gamle hele eftermiddagen ude på terasserne med passende tæpper slynget om sig ! –I mellemtiden har personalet forberedt en oplæsnings-aften med de gamle franske sagaér ! –Og selvfølgelig små kanappérer (delikatesser ) –Ikke for meget ! –For imorgen venter en ny dag med skønne oplevelser i den franske natur ! –(skatteborgerne har jo selv betalt for det i de mange år de har betalt skat ! )–De franske skatteborgere får også et kærligt brev fra skattevæsenet, hver nyt-års-aften –med tak for året –skatteborger !–Det har de danske skatteborgere aldrig set noget til !! –Men det kan jo være, at det kommer ! –ISÆR det med, at indrette luxus-plejehjem til de danske pensionister ! –De har jo også betalt for det ! –MEN har hidtil ikke set skyggen !—Det kommer de til –siger Lottes forstander –nu ældre-minister !

Kommentarer er lukket.