Glæde og håb

Af Kathrine Lilleør 25

Den korteste vej fra sorg til glæde er sang. Den slags sang er englesang. For når vi synger sange, der indgyder mod, synger englene med. Hermed en ny dansk gendigtning af Joy to the world, som både egner sig til juletræsdans – og til at synge helt for sig selv i julemørket. Glædelig jul!

 

Glæde og håb, Guds søn er født

lad verden fryde sig

hør Paradisets englekor

slå triller, der når ned til jord

/: og lærker juble med :/

og lærker, og kåde lærker juble med.

 

Glæde og tro, Gud kom til jord

lad sangen løfte sig

lad vinden suse syngende,

lad skoven drøne gyngende

/: og bølger bruse med :/

og bølger, og vilde bølger bruse med.

 

Sorgen er vendt, og glæden sendt

så tårer tørrer ud

for Evighedens juleord

forkynder, at Gud hos os bor

/: i hjerte, sjæl og sind :/

i hjerte, i julehjerte, sjæl og sind.

 

Kristus er født, og liv er tændt

i dødens mørke nat

så syng med engle svingende

at påskens håb er skinnende

/: i juletræets lys :/

i jule, i juletræets stjernelys.

 

Kathrine Lilleør, Sankt Pauls,  julen 2016.

Melodi: ”Joy to the World”.

 

25 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  Ja, joy to the world!

  https://www.youtube.com/watch?v=dFypAB7nYGA

 2. Af Jørgen F.

  -

  Københavns biskop og jeg kan ikke begge være kristne – og det er der formentlig mindst 2 meninger om.

  Men jeg tilhører et ikke lille segment af lovlydige borgere her i landet, der endnu ikke i større stil har forladt folkekirken.

  Og det ved jeg, fordi mange af mine politiske holdninger igennem året er blevet til realiteter igennem simpel demokratisk proces – og jeg er stadig medlem af kirken.

  Jeg ved samtidigt, at jeg ikke ønsker nogen andre mennesker det ondt – slet ikke mine egne medborgere her i landet – af den grund opfatter jeg mig som kristen.

  Men Københavns biskop og jeg kan ikke begge være kristne på en gang – hans tolkning af hvad andre mennesker motiver og holdninger dækker sig bag repræsenterer hverken mig, eller den tro jeg har bekendt mig til hele livet.

  Han må da hjertens fortsat være formand for klubben. Men det bliver ikke ret meget længere med mig som medlem. Og jeg er, uden at repræsentere andre end mig selv, sikker på at jeg ikke er den eneste.

 3. Af Flemming Lau

  -

  Koks i filteret!
  Jørgen F, vi har også problemer med Roskilde Bispen, ogder mener at der er andre veje til Gud end Kristus. Men vi bliver og kæmper mod dette af staten placerede antikristne organ. Luther gør gældende i den Augburgske bekendelse, at “onde præster” kan tåles hvis denne under kirkegangen forkynder evangeliet rent og purt og og forretter dåb og nadver korrekt. Tru med at blive og kæmp så!

 4. Af Birger Nielsen

  -

  Og glædelig jul til hr. Lau

 5. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Owners of dogs will have noticed that, if you provide them with food and water and shelter and affection, they will think you are god. Whereas owners of cats are compelled to realize that, if you provide them with food and water and shelter and affection, they draw the conclusion that they are gods.”
  Christopher Hitchens,

  Denne kan naturligvis overføres direkte til homo sapiens og forskellen mellem dem og religio sapiens..

  Glædelig jul

 6. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Glæde og håb, Guds søn er født”

  Ingen ved hvornår menige borger Hr. Jesus blev født? Ifølge alle gængse opgørelser var det i marts og ikke december..Og biblen skriver faktisk intet herom..Ej heller om tre vise mænd..snakker om Mænd plural, så kunne være 25 også…Blot for at nedlægge to af jule postulaterne her..

  “What can be asserted without evidence can also be dismissed without evidence.”
  Christopher Hitchens

  Men ellers et fint skønlitterært digt..

  Glædelig jul..

 7. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Glæde og håb, Guds søn er født”

  Ingen ved hvornår menige borger Hr. Jesus blev født? Ifølge alle gængse opgørelser var det i marts og ikke december..Og biblen skriver faktisk intet herom..Ej heller om tre vise mænd..snakker om Mænd plural, så kunne være 25 også…Blot for at nedlægge to af jule postulaterne her..

 8. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “What can be asserted without evidence can also be dismissed without evidence.”
  Christopher Hitchens

  Men ellers et fint skønlitterært digt..

  Glædelig jul..

 9. Af niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, hvorfor marts? Jeg ved godt, at der er dem, der tror det, men svarede lige forkert på et quiz, hvor det hævdedes, at han fødtes i efteråret.

  Et svar til dig andetsteds prøver at forklare de, så selv du forstår: Vi har ingen idé om, hvornår præcis Jesus blev født. Efter Lukasevangeliets angivelser skete det i hvert fald 6 år før sin fødsel, da Qúirinius var statholder i år 6 f.Kr. Mattæus vil have Herodes til at dræbe børnene i Betlehem; men Herodes døde i år 4 f.Kr. Ved juletid, nej det mente Lukas i hvert fald ikke: Han lader hyrderne opholde sig ude på marken, men det er noget af en påstand. Det er ofte for koldt. Idag er der rimeligt lunt i Betlehem, en ti grader, men i løbet af næste uge kommer vi ned til frysepunktet. Sne er ikke et ukendt fænomen på denne årstid, da vi er oppe i bjergene.

  Og tænk: De oldkristne ville sige: Og hvad så, for det er ikke vejrudsigten, det handler om.

 10. Af M Hansen

  -

  Når vi synger sange der indgyder mod-så synger englene også med !
  Må jeg anbefale at man synger:- :Når du ser et rødt flag smælde:-
  Men glædelig jul derude til jer alle .
  Stegen og bordets glæder kalder

 11. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Hvorfor Marts? Faktisk mange beviser på marts..her april i linket….google selv…Men ja, ideen er blot at det ikke var Dec, og intet beviser for den 25 dec her som er kulturelt betinget. Kunne også have været i efteråret også..Så enig! Men mange, fleste, eksperter er kommet frem til det tidlige forår pga litteratur bibelske kommentarer fra tiden da……..link i filteret..

  “det er ikke vejrudsigten, det handler om.”..Naturligvis ikke. Det er den videns beklædte menneske der er altid bedst klædt på til at modstå falske postulater…..Selv Jerusalem ser sne engang imellem..Betyder intet her..

  “Julen de nærige (blå´s) højtid spørg Berlingske?!” …

 12. Af keld iversen

  -

  Eftersom at de fleste danskere spilder deres sæd som Onan, hylder homoseksualitet, og ikke lader ægteskabet synderlig respekt til “døden dem skiller”, skal vi så ikke for én gang skyld proppe julens religiøse budskab op i røven, og hylde vores smukke hedonistiske fællesskab, og rose hinanden for at være gode til at nyde livet, med hvad dertil hører af emotionelt kaos, liderligt hor og alt alt for dumt druk. Hallelujah! God Jul til ALLE danskere! I er ganske normale, og i er IKKE syndere, men gode mennesker, der indeholder så langt mere menneskelig rummelighed og livslyst, end nogen religion på denne fantastiske planet.
  I er smukke. Herlige. Geniale. I er Homo Sapiens.

 13. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “ALLE danskere! I er ganske normale, og i er IKKE syndere, men gode mennesker, der indeholder så langt mere menneskelig rummelighed og livslyst, end nogen religion på denne fantastiske planet.”

  Enig..Når man frasortere religiøse som kun interessere sig for deres egen stamme..

  “Julen de nærige (blå´s) højtid spørg Berlingske?!” …

  De burde vide det ja…

 14. Af niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, der er ingen beviser, kun fantasier. Kilderne har vi allesammen kednskab til: Lukasevangeliet og Mattæusevangeliet. Du har ikke andet, og du stikker dig blår i øjnene, hvis du tror anderledes.

  Men det er typisk lægmandsspekulation, fordi man kun ser på, hvad der kunne tale for en påstand, men aldrig på, hvad der taler imod den. History kanalen har mængder af den salgs, hvor man som professionel sidder og krummer tæer, fordi alt inden for ens eget område er forvrænget, hvis ikke direkte forkert. Du skulle ærlig talt forsøge at læse noget videnskabsteori af ikke mindst Karl Popper.

 15. Af niels Lemche

  -

  Jamen, hovsa, det er jo en særopfattelse, som findes hos Jehovas visner, så det er åbenbart der, vi skal skøre Hr/frk Sørensens ståsted for tiden. Der findes en udmærket drøftelse heraf på Bibelselskabets hjemmeside, Brevkassen: Hvornår blev Jesus født.

  Det var ikke så godt, Sørensen, at jeg faktisk fulgte dit råd og selv så efter.

 16. Af niels Lemche

  -

  ’skøre’, nej ikke så galt: Søge!

 17. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “der er ingen beviser,”

  At det hele er skønlitteratur skrevet af mennesker er uomtvisteligt. Såvel som de utal af løgne mv. Religion med dens kvindeundertrykkende tendens mv. vil også betyde en hadefuld gud..Så faktisk tilbeder du meget muligvis “Satan” så fessor Frimurer lemche? (selvom han naturligvis ej heller eksistere!) Mht. Jesus fødsel er det sikkert at den ikke foregik omkring nu, såvel som at vi ikke ved om der var 3 vise mænd eller 25..

  “kilderne har vi alle kendskab til”…Kilder , som tilfældigvis udspringer af noget skønlitteratur. Ingen videnskabelige saglige kilder her for Guds eksistens..Så i et liv har du givet falsk lære, skrevet af en skønlitterær forfatter..

  “Jehovas visner,” ….Hvad skriver han nu? Nogle kan tyde det ubehjælpsomme sprog? Åbenbart ingen hindring for at undervise på universitetet i dag?

 18. Af niels Lemche

  -

  Ja ja Søren Sørensen, har du været ude for en kønsskifteoperation, for dig er det jo?

  Og blev du religiøs i samme stund, Jehovas vidner?.

  Og så vil du datere fødslen af Jesus, som jo alligevel kun findes omtalt i fortællinger, og klager derfor over, at nogen fortæller dig, at du ingen informationer har om den, som går under betegnelsen den historiske Jesus.

  Du er da helt fra dem, mand/kvinde. Eller vil du bare holde alle os andre for nar?

  Men du har ret i én ting: Jeg bør læse bedre korrektur.

 19. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Og blev du religiøs i samme stund, Jehovas vidner?.”

  Nej, antikristen pga. frimurer mestendels..Sålænge religion foregår bag lukkede døre hjemme, ser jeg ingen trussel i den..Kun når den eksistere i det offentlige rum. De arbejder som censorer på Kbh. universitet, dommere, politi mv. Når frimurer…..Man imod alle former for religion..Scientology, Jehovas Vidner og din frimurer type..

  Først julestemning i verden når religion er væk..Man som start adskilt fra den dømmende og udøvende magt.

  Derfor at vi som Norge skal adskille stat og kirke..Dette foregår d. 1. jan..Et kæmpe fremskridt for landet..Og utroligt at DK stadig er så tilbagestående? Et levn fra bondetiden vel?

 20. Af niels Lemche

  -

  Til ‘Lisbeth’ aka Søren Sørensen

  Nej fra Grundloven.

  Æv hva!

 21. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Når indlæg fjernes…

  Grundloven skal naturligvis ændres hvor nødvendigt , NPL igen..Således at den er up to date, og relatere til nutiden…Dets kristne aspekt fra den tid, skal helt og aldeles fjernes..

 22. Af Niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, og du har sikkert læst og kender betingelserne for en ændring:

  1: Regeringen siger ja efter en vedtagelse i folketinget
  2: Nyvalg til folketinget
  3: Ny godkendelse i uændret form i folketinget
  4: Folkeafstemning senest ½ år efter, med mindst 40 procent af de stemmeberettigede som siger ja.
  5: Kongen skriver under.

  Det vil tage mange år at få på plads, for rører du først ved den diskussion, følger utallige andre efter.

  Og jeg er slet ikke negativ til ideen om adskillelse.

 23. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Fuldstændigt ligegyldigt at sidde og diskutere en tidsramme her, og dens ligegyldige regler. Det vigtigste er at kirken og stat skal adskilles, blive rent brugerbetalt mv.

  Spørgsmålet er blot lejen de skal betale til folket for brug af kirkerne om søndagen..En biografbillet er passende mener jeg? Det er jo ren underholdning, så sammenligningen er på sin plads.

 24. Af Henning Svendsen

  -

  Il Påske strømmer de til Jerusalem og undervejs køber de et offerdyr sansynligvis nærheden af byen disse dyr befinder sig vel i ndhegning vogtet af hyrde drenge der tjente en lille skilling ved at jage ulve og ræve væk og da dyrene skal være et år gamle -ja så har der været hyrdefolk på marken hele året rundt

 25. Af georg christensen

  -

  Glæde og håb, om både det ene som det andet giver med lyde alene uden handling ingen mening og virker kun som en “narresut”, en narresut som alle former for magtbegærligheder uhæmmet benytter sig af.

  .

Kommentarer er lukket.