De går aldrig af

Af Kathrine Lilleør 78

Præster skal gå. Som 70-årig er det farvel. Alle andre kan blive til de bliver 100plus. Undtagen dommere, piloter og militærfolk. En mærkelig forskelsbehandling, som kun giver mening, hvis man søndagsandægtigt forudsætter, at det er livsnødvendigt, at præster ligesom dommere, piloter og soldater rammer præcist.

Pensionsalderen er igen, igen på dagsordenen, og atter tales der kun om, hvordan man får flere til at blive på arbejdsmarkedet længst muligt. Ikke ét ord om problemerne med at have 77-årige med rollatorer og hørerør tumlende rundt på arbejdspladsen. For vi bliver jo faktisk ældre i ordets oprindelige forstand. Kroppen ældes. Sanserne ryger. Vi forandrer os, og er ikke længere dem, vi var. Pension omtales igen i disse uger som noget, man bør undgå. Det skal alene gælde for stakler, der er hårdt nedslidte. Logisk nok, for vi har vedtaget ved lov, at vi ikke bliver gamle. Og da i alt fald ikke for gamle.

Den 18. december 2014 vedtog Folketinget at ophæve 70-årsgrænsen for pensionering. Hermed sattes to streger under, at der de facto ikke længere findes en pensionsalder, hvor den ansatte skal gå på pension. Hvilket måske umiddelbart kunne ligne en lykke for såvel den ansatte, som den virksomhed, der er glad for sin medarbejder.

Glemt har man imidlertid at tale om bagsiden af aldersoptimismen. Det ulykkelige faktum, at i dag skal ældre medarbejdere nænsomt bringes til erkendelse af, at de ikke længere magter deres arbejde. Uden at deres arbejdsgiver i samtalen siger et ord om alder, for da er det aldersdiskrimination. Hvis de ikke forstår et vink med et charteque, må man igennem advarsler frem mod afskedigelse. En uværdig måde at tage afsked med en mangeårig loyal medarbejder, der bare ulykkeligvis er blevet gammel uden selv at ville erkende det. I det private erhvervsliv er man traditionelt bundlinjevendt, og derfor vant til at håndtere medarbejdere, der ikke præsterer, uanset alder. Anderledes i den offentlige forvaltning.

Hermed er vi tilbage til præsternes gådefulde pensionsalder. Hvorfor skal præster gå, når vi er 70?

Jeg kan ikke afsløre, hvem der har sagt det, men jeg kan bare sige, at det er en, der har siddet tæt på statsmagt og pensionsovervejelser i en menneskealder. Vedkommende forklarede mig for nylig, at præsternes (og provsternes og biskoppernes) 70-årspensionering er begrundet i en frygt for, om menighedsrådene vil have modet til at fyre gejstlighed, der ikke præsterer godt nok. En fantastisk forklaring, der ikke bliver mindre fantastisk jo mere, man tænker over den.

Man er altså politisk med god grund urolig for, om menighedsrådene har styrke til at skille sig af med affældige ældre præster. Men siden man kun trækker grænsen dér, er man åbenbart helt tryg ved, at alle andre i den offentlige sektor besidder et helt anderledes mod til at fyre medarbejdere, der er for gamle til at klare deres jobs. En forrygende tillid til den offentlige forvaltning.

Ren ønsketænkning, der kun overgås af drømmen om evig ungdom.

 

 

78 kommentarer RSS

 1. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Det er også værd at bemærke, at rigtig mange forældre, herunder Mette Frederiksen, har valgt at flytte deres børn over til friskoler. Hvorfor mon?”

  Jeg synes ærlig talt det er ok at statsministerkandidater og måske endda minister sætter børn i ikke offentlige institutioner. Af den simple grund at der er trusler mht. deres trivsel fra forældre der indoktrinere deres børn i modsat ideologi, og at barnet derfor kunne lide unødvendig nød fra dets forældres politik. Dette er simpelthen sådan samfundet efterhånden er kommet. Billed bladet mv. jager historier fra deres småbørn mv. Så jeg forstår dem sådan set godt. Det er tidens trusselbilled som jeg tror har indflydelse her, og forældre der ikke kan opføre sig voksent og lærer deres børn ligeledes.

  “De kloge romere vidste, at uden gode lærere fik man ikke gode ledere.”

  Man får ej heller kloge lærer end, uden kloge ledere..Her kunne vi godt bruge nogle kloge på religionsstudier, der oplyste lidt mere sagligt om emnet, og altså ikke var religiøse selv.

 2. Af Niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, Gibbon er underholdende, men prævidenskabelig historiefortælling.Man kan lade sig underholde af den; men der er sket meget siden da. Selv Theodor Mommsens Römische Geschichte, som han faktisk fik Nobelprisen for (dengang var det ikke kun forfattere og poeter) er ikke up-to-date, selv om den er en klassiker. Men du er nødt til at lære tysk for at forstå det, eller kan du ikke komme til Barthold Niebuhr (søn af Carsten) og hans Römische Geschichte, 3 Bände, Berlin 1811–1832, idet han regnes for den første historiker, der anvender kildekritik. Siden kan du graduere til Leopold von Ranke og Johann Gustav Droysen. Derfra kan du så bevæge dig mod moderne historieforskning.

  Desværre forstod du ikke den symbolske betydning af mit indlæg om formålet med romersk undervisning, som er værd at huske på i forbindelse med den dårlige uddannelse alt for mange af vore politikere har fået.

 3. Af Niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, Gibbon er underholdende, men prævidenskabelig historiefortælling.Man kan lade sig underholde af den; men der er sket meget siden da. Selv Theodor Mommsens Römische Geschichte, som han faktisk fik Nobelprisen for (dengang var det ikke kun forfattere og poeter) er ikke up-to-date, selv om den er en klassiker. Men du er nødt til at lære tysk for at forstå det, eller kan du ikke komme til Barthold Niebuhr (søn af Carsten) og hans Römische Geschichte, 3 Bände, Berlin 1811–1832, idet han regnes for den første historiker, der anvender kildekritik. Siden kan du graduere til Leopold von Ranke og Johann Gustav Droysen. Derfra kan du så bevæge dig mod moderne historieforskning.

  Desværre forstod du ikke den symbolske betydning af mit indlæg om formålet med romersk undervisning, som er værd at huske på i forbindelse med den dårlige uddannelse alt for mange af vore politikere har fået.

 4. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “De går aldrig af ” ! –Stine Bosse er ude med snøren efter Asger Aamund !—Det springer han op – og falder ned på ! –Han véd, at hele det samlede erhvervs-liv ! –Ikke tager hendes iver alvorligt ! –Det er mere vigtigt AT: Hendes luxus-ejendom –betalt af EU-midler –bliver oversvømmet af afrikanske migranter ! –Så godt –at vi ikke er i nærheden af Nord-sjælland !–Men vi vil gerne stå –og grine udenfor !

 5. Af Birger Nielsen

  -

  Har indlæg i filter

 6. Af Birger Nielsen

  -

  Lilleør
  Hvorfor blokere debat ?

 7. Af Helge Nørager

  -

  Når selv paven går af, er det vel et tydeligt vink med en vognstang om at præster, ikke behøver klynge sig til embedet, som en matros i havsnød til et redningsbælte.

  Eller var det at paven gik af fordi, han var fedet ind i snavs pga. hans bror, og børnekoret, eller andet skummelt ?
  Brormand kom vist kraftigt i modvind.

 8. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, det var ret enestående, at Papparazzi gik af i utide. Han har qua sin tidligere position i Curiet været for indsyltet og måtte beskytte embedet, der er vigtigere end personen, der indehaver det.

  Papparazzi, fordi hans studenter i Tübingen kaldte ham der kleine Ratzi og så blev han Pappa!

 9. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” de går aldrig af ” ! –Skolefrøknerne –der opfandt fredagsbaren ! –Som nu har gjort landets unge –til hard-core –alkoholikere ! –De skolefrøkner/MK –Fortsætter bare i Folketinget –som undervisnings-ministre –og –kan ligeledes fortsætte med AT: Være skatteborgernes alt-for-dyre pestilens ! –De går aldrig af ! –De fortsætter med, at regne den ud !

 10. Af Helge Nørager

  -

  Sjovt øgenavn hvilket der er længe imellem, og tror de har ret Niels.

 11. Af Birger Nielsen

  -

  Her lades alt håb ude.
  Salige være de enfoldige.

 12. Af Lisbeth Sørensen

  -

  NPL

  Jeg lægger mærke til at du ikke har forstået min pointe mht. Gibbons..Den var faktisk at det meste, og det væsentligste om romerne var kendt allerede da. Og hvad er kommet til sidenhen er en masse detaljer som ikke giver meget til det store billed.Carsten Niebuhr var imminent også og forud sin tid. Jeg læste hans 2 kæmpe bøger der udkom en del år tilbage og var den første udsending med alle hans værker. Jeg har også læst Cambridge og Oxfords officielle bog om Islam og mellemøstens historie. Begge mesterværker også.

  Mht. paven og katolske sex skandaler…Man undre sig om det er ligeledes normalt i Danmark i den kristne kirke og i Islam af de “gejstlige” der? Hvis man fjernede børns adgang til disse institutioner indtil det 18 år, ville meget være løst mht. trusselsbilledet her. Udover at religiøs indoktrinering, omskæring mv. ikke skal være lovligt før denne alder.

 13. Af Niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, Jeg skrev om de første to bind i Vandkunstens lille blad om bøgerne, og indledning til hans tredje bind, Rejsebeskrivelse; men det var ikke Carsten, jeg mente, men hans søn Barthold.

  Problemet med Gibbon er, at det er Gibbon, der træder frem i hans værk mere end romerne. Det er 1700-tallets opfattelse af Rom, der fremstår her. Du skal sammenligne med fremstillingerne af romerne i samtidens billedkunst. Nuvel, man kan også sige, at det Rom, der udviklede sig i løbet af det 19. og 20. århundrede, var datidens historikeres Rom, et historisk-kritisk Rom. Du kan igen følge udviklingen heraf i billedkunsten. I vore dage læser man Gibbon som underholdning; men ingen seriøs historiker vil tage hans udlægninger for andet, og det er i og for sig også i orden.

 14. Af Niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, Jeg skrev om de første to bind i Vandkunstens lille blad om bøgerne, og indledning til hans tredje bind, Rejsebeskrivelse; men det var ikke Carsten, jeg mente, men hans søn Barthold.

  Problemet med Gibbon er, at det er Gibbon, der træder frem i hans værk mere end romerne. Det er 1700-tallets opfattelse af Rom, der fremstår her. Du skal sammenligne med fremstillingerne af romerne i samtidens billedkunst. Nuvel, man kan også sige, at det Rom, der udviklede sig i løbet af det 19. og 20. århundrede, var datidens historikeres Rom, et historisk-kritisk Rom. Du kan igen følge udviklingen heraf i billedkunsten. I vore dage læser man Gibbon som underholdning; men ingen seriøs historiker vil tage hans udlægninger for andet, og det er i og for sig også i orden.

 15. Af Blogs uden debat er propaganda

  -

  Hvorfor er debatterne så skæve på de fleste blogs? “li s be th” og lignende kan brede sig. På ze ni a stam pes blog er der blokeret for debat, i strid med ze ni as eget (hykle riske) oplæg. Seriøse bloggere cen su re res hårdt. Fortalere for indvandring/invasion/besættelse beskyttes mod modargumenter. Er tante B radi kal?

 16. Af Lisbeth Sørensen

  -

  ” Fortalere for indvandring/invasion/besættelse beskyttes mod modargumenter. Er tante B radi kal?” Pre.ben

  “82% af al kriminalitet i Danmark begås af personer med dansk oprindelse. Indvandrere og efterkommere fra vestlige lande begår 4 % af kriminaliteten, mens indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande står for 14 %.”
  kan man læse i Marstrands sidste blog!..
  Alligevel snakker pre.ben ovenover om en overrepræsentation på flere millioner procenter, og nogle gange kun et par tusinde af indvandrer….Du er totalt blakket for virkelighedssans, kildekritik, reel statistik og viden…For dem er overrepræsentationen af kriminalitet fra ikke vestlige lande, derfor kun Ca. det dobbelte af den Vestlige.

 17. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Ja ! –Det må vi have undersøgt ! –Bl.a. Stine Bosses blog –er ikke ligefremt overrendt ! –1 eller 2 –svar o.s.v. i et helt år ! –Så vi skal have klarlagt, hvordan systemet fungerer –med hensyn til afregning ????

 18. Af P Christensen

  -

  Kun fusere går aldrig af.

 19. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” det er ikke bare løgn AT: Fusere aldrig går af ! ” –Det ser vi i øjeblikket på DR. ´s overforkælede –ansatte ! –Der i årtiér har svært ved, at finde en grimasse ! –Der gør det logisk AT : spendére 70.000 kroner på en ferie-billet på hesten JAZZ ! —der ejes af korrespondent Langkilles kone !—Når en skatteborger-tvangs-betalt licens !–i den grad stiller jyden Aagerup-dr.direktør ´s rénommé ´–på spil –Så er gode råd dyre –også selvom de derinde på DR ! –Er blevet vandt til, at svømme i 4 milliarder danske kroner´s ejere –Nemlig os-stakkels-skatteborgere ´s –surt tjente skillinger ! –Sådan nogen –De går aldrig af ” –Det er lige den jyske fidus ´–frastødende –lys-sky –tavse –og på det seneste håndsky –måde, at agére på ! –desolé -alors !

 20. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! –Gad vide, hvad det koster AT: Flytte isbjørnen IVAN fra Københavns zoo –til Djursland –over til jyderne ?? –Der er nok ingen tvivl om, at stakkels Ivan får sin bekomst ! –De jyder –kan ikke lide fremmede –heller ikke bløde isbjørne ! –Stakkels Ivan bliver mobbet –og så kan han heller ikke forstå, hvad de siger –derovre i Jylland !–pøj – pøj –søde Ivan !

 21. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos Hesten Jazz ! –Bare det nu ikke ender med, at Jazz ! –Selv kommer til, at betale regningen på 70.000 kroner ! –Der popper i hundred-vis af “heste-køds-retter ” –OP i New York-Times !—Bare rolig ! “den danske embassade ” –Beskytter børn og dyr !—SUK !

 22. Af - Niller

  -

  Den eneste med navnet Jazz jeg kan erindre er personen fra Tom Kristensens roman hærværk- og ja han drak som en hest.
  Iøvrigt en meget yndet disciplin blandt litterater og pressens folk dengang og vel også idag.

 23. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Nåååeee” ! –Niller –Vi som elsker næsten alle dyr –(med undtagelse af måske aberne) –Kunne aldrig finde på, at sige noget grimt om Hesten Jazz !—Men vi kan måske finde på, at sige “grimme ting om snyltere –der –regner den ud ! –Dem er der som sagt masser af ! –Hvad med “kræmmer-partiet –med formand Lars Løkke ! –Det –han har udsat skatteborgerne for –i form af plat og humbug ! –Kunne en uskyldig hest –dog aldrig finde på ! –Vi respektérer, at ejeren elsker sit dyr ! –MEN vi har ikke “et klap til overs for folk, der regner den ud –og får andre til, at betale regningen !–Vi kommer i tanker om AT København bliver omdannet til “diskotek i week-enderne ” –Med ustyrlig larm og svineri ! –Mon ikke også det skulle være de indflyttede u-kultiverede jyder —der har æren for det ! –Dårlig stil –siger vi !

 24. Af - Niller

  -

  Rigtigt set Teddy – formanden for kræmmer partiet har mere end svært ved at få egen pung frem når der skal betales- det påståes at den er lavet af muldvarpeskind der hader at komme frem i lyset.
  Men nu er han igang med at bruge sin position til at ændre udnævnelsen af diplomater uden om den praksis der er gældende i dag.
  Det vil give ham mulighed for at udpege politiske venner til lukrative job i udlandet-
  Og lur mig om ikke han har i tankerne at det kan han selv få gavn af, når den tid kommer- ren nepotisme.
  De går aldrig hjem når de har fået færten af de offentlige betalte goder.

 25. Af georg christensen

  -

  Prædikanter , politiske som religiøse bør gå af, når de i dag er 70 år. Pensionsydelsen betales ikke længere af samfundet men af deres egen pensionsordning, gerne med samfundets mindste ydelse som grundlag. og sikkerhed, hvis det er nødvendig.. Her bør samfundet sætte grænser for, hvornår en pensionist kan modtage mindste betalingen.

  NB: Det samme gælder selvfølgelig for alle samfunds tjenere.

 26. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  MMmmmjjaae ! –De kan meget vel være AT: Pressens folk –drak lidt rigeligt i gamle dage ! –Deadline var som sagt klokken 24.00—Det blev således henad kl 02-om natten –inden dynerne var indenfor rækkevidde ! –MEN til gengæld mødte folk så op næste dag kl. 16.00 –Fin tid –ikke kun for direktørene –Men skriver-karlene ! –Var faktisk dengang –nogen man regnede med ! –OG selvfølgelig “pølsemanden –henne på Rådhuspladsen ! –Det han ikke vidste om, hvad der var foregået i løbet af natten ” –Var faktisk ikke værd, at skrive om ! –Appropos –Det var også hos pølsemanden på Rådhuspladsen, hvor Lise Nørgaards sorte puddelhund “Viffer” ! –Lærte, at suge på en gajol ! –Så hun ikke kunne lugte, at Viffer havde spist pølser !—Alle havde sjovere dengang ! –NU går de aldrig af –“de dødsyge politikere ” !

 27. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Ja ! –Niller ! –Vi kan ikke lide dem, hvad enten det drejer sig om mænd –eller jyske kvinder ! –Hvem kan for nuværende ikke sige sig fri for, at være blevet snydt af “de imfame jyder ” –OG, hvem blev ikke narret –da de hentede en “husbestyrer-inde ” –Fra Jylland ! –De kunne arbejde som brygger-heste !!! –MEN senere venner ! Så parrede de sig med herren-eller sønnen i huset ! –Så straks fik piben en helt anden lyd ! –DERFOR står hele København (næsten) i jyder –til op-om ørene ! –Nå-men ! De oprindelige københavnere –har slået deres folder i andre lande ! –Hvor stil – kultur –og klasse –betyder alverden !—Det gør det ikke længere i København (læs : København –Og Århus ! ER omdannet til en svinesti i week-enderne –og i dagene midt-imellem ! –Fordi S.U. curlingerne –omdanner byen til diskoteker ! –Nogen siger : Vi skal nok få skovlen under dem ! –S.U. den sociale narresut –Bliver det helt slut med –efter næste valg ! –Hvor nye borgerlige sætter grænsen for nasseri !

 28. Af georg christensen

  -

  Her ligger nok et grundlæggende problem i sætningen “De går aldrig af”. Hvem er så de ,som aldrig frivillig går af. Mit bud vil være “prædikanterne”, alle dem , som kun med ord og sammenhængende værdiløse sætninger er i stand til at isenesætte “sig selv”, magtbegærlige politiske og religiøse prædikanter af alle arter. Alle dem ,som gerne med en langværende samfunds betalte uddannelser, ikke selv gider udføre fysisk arbejde , de løber gerne rundt om sig selv, bare for at tilkendegive sig selv, skaber gerne et par nye værdiløse “apps” , og høster millioner, med (mini programmer), som de fleste 5 klasse elever let burde kunne klare ,hvis bare “viden om” var til stede hos læreren.

  Andre, som ikke gider fysisk arbejde, kan være selvudnævnte kunstenere gerne også med akademi uddannelse, veldokumenteret på papirlapper eller i lige så flydende digitale registre, som kun fortæller om “individet” i det gratis uddannelses miljø , men overhovedet intet om virkningen af uddannelsen i “arbejds miljøet”, her ligger nok problemet hos “uddanneren” læreren, som aldrig selv, har befundet sig i virkelighedens “arbejds miljø”, men alligevel tør uddanne eleverne på teoretiske vilkår , vilkår som bygges på andres teoristiske selvforståelser, udbygget i “boddy klubben” i kampen mod en eller anden maskine i stedet for en tur ud i den vidunderlige natur ,uden maskine rytmen men i forening med naturen derude, gå,løbe,cykle eller bare være der derude, sammen med sig selv og sine eller bare med alle de andre derude.

  NB: Vores nuværende såkaldte Danske akademikere , har med mine øjne set udviklet sig til en flok samfunds betalte højt uddanne “teoretikere”, som ingen anelse har om hvad en form for fysisk “arbejdsydelse” betyder., det er nok også derfor de gerne løber gader og stræder op og ned, eller går i “maskindrevne trænings centre” de kan ikke længere overse at træne sig selv. i jagten på den næste post i “herakiets” herlighed.

Kommentarer er lukket.