SKAM

Af Kathrine Lilleør 62

”Du burde skamme dig”. En anfægtende sætning. Hvorfor? Spørgsmålet er altid aktuelt men især lige nu, fordi den norske serie SKAM går lige i blodet på seere i alle aldre. For siger nogen, at du skal skamme dig, opstår der en sprække i sindet. Ubehageligt berørt bliver man. Og anfægtet. Det er på en gang smukt og meget ubehageligt.

Vi tager det ubehagelige først. Den ondskabsfulde form for skam er forbundet med udskamning. En af omgivelserne påduttet skam. Skam som social kontrol. Det er ikke tilfældigt, at samtlige trosretninger til alle tider har benyttet sig af udskamning toppet med guddommelige autoritet, for at få manipuleret menigheden på plads. Slemt er det, for at kunne skamme sig er måske det fineste sociale anlæg, vi har. Fordi det at skamme sig over sine fejl, koder for, at man ikke begår samme fejl igen. Det er så ubehageligt at skamme sig, at de fleste af os gør meget for at undgå det. Men, hvis vi af vores omgivelser påduttes skam, når vi faktisk ikke har grund til at skamme os, risikerer skamfølelsen at degenerere, så man skamløst nægter at skamme sig over noget som helst. Vi har i flere årtier således kulturelt lagt afstand til al skam. Som reaktion på en småborgerlighed, der med kirkespir og løftede pegefingre har fordømt alt fra gravide ugifte kvinder til mænd, der elsker mænd. Men udskamningen forsvandt ikke af den grund. Den fik bare nye ansigter. Vi kan slet ikke lade være; kvinder, der ikke tager barsel, overvægtige, rygere, småbørnsforældre, der bliver skilt, flygtninge strammere, flygtninge venner, listen er lang, fortsæt selv.

Derfor er der grund til at sortere i skamfuldhed. For ikke at skamme sig er samvittighedsløst, og koder for ondskab. Intet mindre. Hvordan da navigere i skamfuldhedens indre landskab, så du og jeg faktisk skammer os, når vi har grund til det, og ranker ryggen, selvom vores omgivelser mener, at vi bør skamme os?

Årene foran alteret har lært mig, at vi skal skelne mellem den skam, vores omgivelser forsøger at påføre os, og den skam, der kommer indefra. Skam som en anfægtelse, der er løsrevet fra, hvad alle andre mener, synes, siger og tænker. Det kan godt være, at du ud ad til intet har at skamme dig over, men du ved med dig selv, at det har du.

Et af mange eksempler fra mit præsteværelse er, når vi elsker for lidt. Eller når vi elsker den forkerte. Det opleves af mange som skamfuldt. Forkerte følelser, som man afmægtigt ikke kan stille noget op overfor, men som ødelægger liv. Børnenes liv. Den andens og ens eget liv. Eller kærlighed, man lod som om, man havde, fordi man netop ikke vil ødelægge sit eget eller et andet ægteskab. Var det rigtigt at gå? Var det rigtigt at blive? Skamfuldheden rammer som en anfægtelse, som en sten, der ridser i tanken. På en måde var det, man valgte forklarligt, men på en måde var det samtidig helt forkert. Ubehageligt er det, javist. Men det er den gode skamfuldhed. Den skamfuldhed, der tvinger blikket indad, og anfægtet må erkende, at jeg tog nok fejl. For ingen er uden fejl. Alle har vi vores egne inderlige grunde til at skamme os over fejl, vi begik.

Den indsigt, var, er og bliver det bedste værn mod, at vi skammer hinanden ud.

 

62 kommentarer RSS

 1. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ! –JA ! –Der er alt-for-mange kolbøtter i det danske Folketing ! –Helt rigtigt –Asger Aamund har så evig ret !–Lad os starte med : Astrid Krag ! –Den hønekylling –stiller sig op imod den 40-50- ældre erfarne Thyra Frank ! –Altså menneske/erhvervs-erfarne X-sygeplejeske –og Lotte-livs-kvalitets -kæmper ! –Astrid Krag –Har selvfølgelig aldrig sat sine ben på et arbejde –OG, hvad angår livs-erfaring ! –Så er hun også fuldstændig blank ! –Når det så kommer til selv-kritik ! Ja ! Så er hun den “grimme taber igen ” –Kolbøtten over alle kolbøtterne i Folketinget !

 2. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “kolbøtten over alle kolbøtterne i Folketinget ! –ER Astrid Krag ! –Så kommer Zenia Stampe –derefter Pernille/Enheds-listen –Så Alternativets overkolbøtte ! –O.s.v o.s.v !

 3. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Astrid Krag ! –ER selvfølgelig jyde ! –Med indlagte rundsave på albuérne ! –Hun har engang haft job i hjemmeplejen ! –En køn hønekylling –Og en formidabel forskel på “hyren i hjemme-plejen –og til medlem af Folketinget ! –Iøvrigt står “kolbøtterne i kø i det danske Folketing ” ! –Hvor har Asger Aamund dog ret !

 4. Af Fra Snehvide

  -

  Lille spejl på væggen der, fotæl mig hvem er den smukkeste i landet her ! — Astrid Kragh.

 5. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Liberalister i udenlandske skattely burde skamme sig, og have deres pas frataget og statsborgerskabet..Totale konfiskeringer af alle værdier mv…Lange fængselsstraffe osv.

  Danmarks mest falleret forretningsmand Asgar Aamund der stadig taber halve milliarder årligt i sine fhv firmaer, som han først solgte sine aktier i, så gen købte dem som en anden billig , grådig liberalist spekulant, er kun en rollemodel for Danmarks mest afstumpede samfundsborgerer…

  Aldrig bleg for skattetænkning er han, mens han kritisere samfundets laveste med stor energi..

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ! –Landets indenrigsminister Simon Emil Ammizbøl ! –Har ALDRIG haft et arbejde ! –Men han har været på Krogerup Højskole ! –Og er den typiske inkompetente kolbøtte i Folketinget !!!!–AK ja ! –De er ikke kvinder allesammen ! –Prøv, at se i “Blå bog ! –Og bliv klogere på de inkompetente kolbøtter, der sidder og hæver minister-lønninger i dagens Danmark ! “—p.s. –Altså han har været elev på Krogerup højskole ! –OG skulle nu være bestyrelsesformand ! –og altså være over-kolbøtte lige der !

 7. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Asger Aamund er hovedrig ! –Så, hvad gør det AT: Tabe på karussellerne –når han har vundet på gyngerne !–Misundelse er en grim ting –især hvis du har hævet bistands-hjælp hele livet !

 8. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ! –Slå samtlige folketings-medlemmer incl.ministre –OP i Blå bog ! –Så finder I ud af, at hovedparten af dem er inkompetente kolbøtter ! –OG som sagt ude af stand til, at régere “kol-bøtte-Danmark ” !

 9. Af Lisbeth Sørensen

  -

  At leve af at narre andre, er ikke begavelse Teddy, men slet og ret tyveri..

 10. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Ikke mit bord ! –Jeg er ikke jyde !

 11. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Ikke mit bord ! –Jeg er ikke jyde !—Appropos Så var Landets mest indflydelsesrige kvinder samlet på Dr 2 i-aftes –Med Pernille Vermund –Og Marie Krarup –Og filosoffen ! –De er alle 3 begejstrede for President Trump !—Nu sker der heldigvis noget ! –OG med Asker Aamund i spidsen for det nye Danmark ! –Så skal de røde pjalte-proletarer ! –nok få kam til deres hår !—En skam, at de ikke når, at vågne op –før det er for sent ! –Det lille sociallistiske Danmark –har mødt deres overmand –og – kvinde !–Vi ser frem til nye tider, hvor vi ikke længere behøver, at skamme os over vores land ! –Vores kultur-kristne land ! –Muslimerne er hermed færdige med, at få nogen-som-helst-indflydelse ! –OG allerbedst ! –Når “nye borgerlige kommer i Folketinget ! –Så bliver det også slut med “inkompetente kolbøtter ” !

 12. Af lisbeth Sørensen

  -

  Liberalister har ingen skam i livet, og det er Aamund et godt tilfælde på…De har dog altid en gud, og han hedder Mammon..

Kommentarer er lukket.