SKAM

Af Kathrine Lilleør 62

”Du burde skamme dig”. En anfægtende sætning. Hvorfor? Spørgsmålet er altid aktuelt men især lige nu, fordi den norske serie SKAM går lige i blodet på seere i alle aldre. For siger nogen, at du skal skamme dig, opstår der en sprække i sindet. Ubehageligt berørt bliver man. Og anfægtet. Det er på en gang smukt og meget ubehageligt.

Vi tager det ubehagelige først. Den ondskabsfulde form for skam er forbundet med udskamning. En af omgivelserne påduttet skam. Skam som social kontrol. Det er ikke tilfældigt, at samtlige trosretninger til alle tider har benyttet sig af udskamning toppet med guddommelige autoritet, for at få manipuleret menigheden på plads. Slemt er det, for at kunne skamme sig er måske det fineste sociale anlæg, vi har. Fordi det at skamme sig over sine fejl, koder for, at man ikke begår samme fejl igen. Det er så ubehageligt at skamme sig, at de fleste af os gør meget for at undgå det. Men, hvis vi af vores omgivelser påduttes skam, når vi faktisk ikke har grund til at skamme os, risikerer skamfølelsen at degenerere, så man skamløst nægter at skamme sig over noget som helst. Vi har i flere årtier således kulturelt lagt afstand til al skam. Som reaktion på en småborgerlighed, der med kirkespir og løftede pegefingre har fordømt alt fra gravide ugifte kvinder til mænd, der elsker mænd. Men udskamningen forsvandt ikke af den grund. Den fik bare nye ansigter. Vi kan slet ikke lade være; kvinder, der ikke tager barsel, overvægtige, rygere, småbørnsforældre, der bliver skilt, flygtninge strammere, flygtninge venner, listen er lang, fortsæt selv.

Derfor er der grund til at sortere i skamfuldhed. For ikke at skamme sig er samvittighedsløst, og koder for ondskab. Intet mindre. Hvordan da navigere i skamfuldhedens indre landskab, så du og jeg faktisk skammer os, når vi har grund til det, og ranker ryggen, selvom vores omgivelser mener, at vi bør skamme os?

Årene foran alteret har lært mig, at vi skal skelne mellem den skam, vores omgivelser forsøger at påføre os, og den skam, der kommer indefra. Skam som en anfægtelse, der er løsrevet fra, hvad alle andre mener, synes, siger og tænker. Det kan godt være, at du ud ad til intet har at skamme dig over, men du ved med dig selv, at det har du.

Et af mange eksempler fra mit præsteværelse er, når vi elsker for lidt. Eller når vi elsker den forkerte. Det opleves af mange som skamfuldt. Forkerte følelser, som man afmægtigt ikke kan stille noget op overfor, men som ødelægger liv. Børnenes liv. Den andens og ens eget liv. Eller kærlighed, man lod som om, man havde, fordi man netop ikke vil ødelægge sit eget eller et andet ægteskab. Var det rigtigt at gå? Var det rigtigt at blive? Skamfuldheden rammer som en anfægtelse, som en sten, der ridser i tanken. På en måde var det, man valgte forklarligt, men på en måde var det samtidig helt forkert. Ubehageligt er det, javist. Men det er den gode skamfuldhed. Den skamfuldhed, der tvinger blikket indad, og anfægtet må erkende, at jeg tog nok fejl. For ingen er uden fejl. Alle har vi vores egne inderlige grunde til at skamme os over fejl, vi begik.

Den indsigt, var, er og bliver det bedste værn mod, at vi skammer hinanden ud.

 

62 kommentarer RSS

 1. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “SKAM ” ! –Der er ingen grund til, at skamme sig ! –Medmindre de hører til den gruppe, der kaldes “Departement-chefer og lignende evigheds-off-ansatte ” –De har til gengæld al mulig grund til, at skamme sig –når de ser AT : De selvstændige –tjener deres penge selv ! –Det gør de evigheds-off-ansatte nussere ikke ! –De klapper de rigtige på ryggen ! Føj –altså !

 2. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Kun borgerlige skal i virkeligheden skamme sig!

 3. Af ole hansen

  -

  Det som nu er moderne, er ikke skam…. men skamløshed! Moral og etik, ære og værdighed regnes ikke længere for ret meget. De røde tankesæt, den røde manipulation i skolerne, på universiteterne, i medierne/tv-kanalerne og ministerierne har hjernevasket befolkningen til at der aldrig er noget at skamme sig over. Svigter man sin familie, sine børn, sine venner, sit land eller sit kald/sit ansvar, så er det samfundets skyld. Selv kan man jo ikke gøre for at man kun er et svagt menneske.

  Vi ser det året rundt. Politikere, bureaukrater, jurister, journalister, sygeplejersker og kriminelle der ikke skammer sig over nogetsomhelst. Fornylig var der en sygeplejerske der myrdede 4 patienter. Så var der nogle andre sundhedspersoner som med sjusk og slendrian påførte adskellige patienter frygtelige skader. Så er der jurister som beregner 5000 kr. i timen til sig selv, men til torturofre vil de kun give 8.12 kr, otte kroner og tovl øre i timen…. for tortur og grufulde lidelser gennem dage/uger/måneder. Der er bureaukrater der ikke gider passe deres arbejde, og der er politikere som snyder, lyver og rager millioner til sig, uden nogensinde at give noget tilbage af værdi til folket og samfundet. Og så er der kriminelle som ikke generer sig for at bestjæle, overfalde og lemlæste komplet sagesløse personer.

  De tarvelige, usle og afstumpede blamerer sig uafbrudt, men de skammer sig ikke. I virkeligheden burde de SKAMME sig som ind i helvede.

 4. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Shame is a soul eating emotion.”
  C.G. Jung

  “I never wonder to see men wicked, but I often wonder to see them not ashamed.”
  Jonathan Swift

  “If people try to judge you or shame you for doing safe, consensual things that make you happy, I can guarantee you they’re bad people.”
  Tucker Max

  Hæng Dig, Du vil fortryde det; hæng Dig ikke, Du vil ogsaa fortryde det; hæng Dig eller hæng Dig ikke, Du vil fortryde begge Dele; enten Du hænger Dig, eller Du ikke hænger Dig, Du vil fortryde begge Dele. Kirkegaard

  Når vi først får skam, er det for sent..forebyggelse må være sagens kerne?

  Lad os til sidst afslutte med en fra den borgerlige intelligentsia i USA..
  “There’s an old saying in Tennessee—I know it’s in Texas, probably in Tennessee—that says, fool me once, shame on, shame on you. Fool me—you can’t get fooled again.” GB Jrn

 5. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt kan jeg meget nemt liste en række af “notabiliteter”, der bør skamme sig – siden 9/11-2001. Listen af – løgnere, svindlere, bedragere, krigsforbrydere og andet “godtfolk” er nærmest uendelig!

  MEN det er selvsagt lidt nemmere for eliten at stille sig på skulderen af almuen . . . og trykke menigmand ned i skidtet med et – fy skam dig !

 6. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Konspirationsteoretikere burde skamme sig mere end andre, for deres idioti..

  Som Stephen King sagde…”“Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me. Fool me three times, shame on both of us.””

 7. Af Jan Petersen

  -

  Fake female klaphatte er en – pain in the ass !

 8. Af Niels Lemche

  -

  Kære Kathrine,

  Som min katolske kollega altid siger om os protestanter: Vi går altid rundt og er så bevidste om vores synd — han kunne også have sagt *vores skam’. Det er så synd for os, der er ingen vej ud af fælden. Du frelses kun gennem tro og Guds nåde. Katolikken går til præsten og får syndsforladelse. Så er han frisk igen.

  Husk slutningen på Puzos roman Godfather (som er meget bedre end den i filmen): Hver fredag plejede den gamle fru Corleone at gå til kirken for at bede for sin mands udødelige sjæl. Nu går den gamle fru Corleone sammen med den unge fru Corleone til kirken hver fredag for at bede for deres mænds udødelige sjæle.

  Katolikkerne har egentlig en meget praktisk system, selv om vi som teologer ikke rigtig kan lide det.

 9. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt blev det kristne junk fabrikeret af en romersk kejser, enehersker, diktator – Konstantin den Store og hans spindoktorer. Apropos eventyr har jeg nu mere fidus gode gamle danske H. C. Andersen !

 10. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Fake female klaphatte er en – pain in the ass !”

  Vi ved godt at sure smiley foretrækker mandlige klaphatte!

  “Katolikkerne har egentlig en meget praktisk system, selv om vi som teologer ikke rigtig kan lide det.”

  Alle er protestanter? Ja, så man må gå udfra at undersøgelserne bliver meget lidt alsidigt.
  Måske en god ide at få en saglig ateist ind her der ser det store billede, og ikke er “biased” udefra egen tro?

  Jeg finder det skamfuldt hvorledes Debatten i DR i årevis var ledet af jøder også. Og især hvorledes de fleste journalister der rapportere om Israel er jøder, nu hvor der en majoritet af muslimer i landet, eller ville være hvis de der blev smidt ud fik lov at komme hjem til deres eget land. Israel har jo ført geopolitik her i årevis og indhegnet dem. Det er skamløst opførelse.

  H.C Andersen om Andedammen er perfekt mht. hvorledes mange højreradikale opfører sig. Og hans “pigen og svovlstikkerne” er alle tiders julehistorie mht. borgerlig socialpolitik.

 11. Af Jan Petersen

  -

  Fake female klaphatte er stadig – a pain in the ass !

 12. Af Birger Nielsen

  -

  Ja Lemche, siger det ikke alt om religionernes hykleri og ligegyldighed. Religioner i 2017 er de facto de rene anakronismer.

 13. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Fake female klaphatte er stadig – a pain in the ass !”

  Mest mandlige så vidt jeg har forstået, af biologiske årsager?! :)

 14. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt var Ludvig Holberg ekspert i at klæde hele “the establishment” af til skindet. Anno 2017 savner vi vel alle en ny LH, der kan blotlægge – snot fra skæg – både politisk og “religiøst” !

 15. Af Niels Lemche

  -

  BIRGER NIELSEN, det er så let at sige i din danske selvtilfredshed.Og det meste af de ting, vi forbinder med religiøsitet, vil de fleste protestantiske danskere tage en vis afstand fra, hvis ikke de ignorerer det. I Jerusalem plejede mine studenter, når vi var dernede, at være helt kolde over for alt det tingeltangel man møder, f.eks. i Gravkirken; men de blev grebet af ‘helligånden’ i korsfarerkirken St. Anne med dens bare stenmure og begyndte at synge salmer. Det oplevede jeg flere gange. Det var i øvrigt hver gang ‘Se nu stiger solen’.

  Men så var der påsken i 1981 i Jerusalem, de sortklædte cypriotiske kvinder, der sad med deres fattige ejendele uden for Jaffaporten og ventede på at få lov til at komme ind. Så kan al vore religiøse eller antireligiøse hovenhed få sig en tur. De var utroligt rørende, og hvad tror du, at de ville have sagt, hvis du var gået hen til dem os sagt til dem, at de er nogle umoderne afgudsdyrkere. Hvad enten du kan lide det eller ej, så er religionen spillevende undtagen måske i din omgangskreds.

 16. Af Jan Petersen

  -

  Hvorfor har den dansk/svenske teologiske fessor her i øvrigt ikke bosat sig i f.eks Malmø? Der er kulturudveksling, så det vil noget. Med lidt helt – muligvis en kugle i nakken – Gud forbyde det – hvis man når at bukke hovedet ned – amen !

 17. Af SKAM

  -

  […] Katrine Lilleør skriver om skamfølelsen som en pinefuld med smuk egenskab ved mennesket, der får den enkelte til at skue indad og erkende, at man tog fejl eller gjorde fejl – selvom der måske udadtil ikke kan bebrejdes en noget. Den introverte skamfølelse er sund, fordi den minder os om vores etiske forpligtelse som menneske. Heroverfor står udskamningen, der i modsætning til skamfølelsen er ekstrovert og noget, man gør mod andre som en art social kontrol. Det er Katrine Lilleørs fine pointe, at tilstedeværelsen af skamfølelse begrænser udskamning. Læs hendes indlæg her: […]

 18. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ! –De fører sig frem på Amerikansk/engelsk ! –Selvom de er danskere ! –De siger Øhhh, hvad hedder det nu –selvom de er danskere ! –De har aldrig prøvet, at lære : Fransk – spansk–portugisisk o.s.v –selvom de er danskere ! ER de dumme i nakken –eller hvad–selvom de er danskere ! –Fy skam jer !

 19. Af Birger Nielsen

  -

  Pudsigt Lemche, jeg var selv med min familie i Jerusalem i 1981. Jeg har familie i Israel.
  Vi har gået på Via Dolerosa, stået ved Grædemuren, har været på de steder, som folk tror er Getermane Have med oliventræer, som skulle være aflæggere af tilsvarende fra Jesu tid (hvornår det så end er?). Jeg har været på stedet, hvor nogle mener, at den sidste nadver skulle have været afholdt. Jeg har siddet ved bredden af Geneserat Sø.
  Desværre kom ånden aldrig over mig. Jeg må mangle den rette tro. Den var der ikke som barn, trods 6 år på katolsk skole, og den når mig heller ikke som 67-årig, trods megen læsning om emnet.

 20. Af Niels Lemche

  -

  TEDDY-BJØRN-PLYS OLSEN – TEGNER, hvem taler du egentlig om?
  Næppe mig: Jeg havde folkeskolen engelsk og tysk, dertil kom i gymnasiet, fransk, latin og græsk, mens jeg lærte mig selv italiensk, spansk og lidt portugesisk. På universitetet fulgte hebraisk, aramæisk og syrisk, dertil arabisk og akkadisk, og forresten russisk. Men det forlanger jeg da ikke af andre, at de skal kunne. Jeg tror, at jeg har beskæftiget mig med omkring 20 sprog i min tid. Hvad har du?

 21. Af J. Hanse n

  -

  Et af mange eksempler fra mit præsteværelse er, når vi elsker for lidt.
  Skriver Lilleør.

  Hm.
  Undertegnede er nu ikke så interesseret i, hvad der foregår af den slags i Lilleørs præsteværelse.
  Eller andre præsteværelser.
  Om andre er interesserede skal undertegnede ikke kunne sige.
  Og hvis det er uden for arbejdstiden, så vedkommer det ikke andre.

  Men de kvindelige præster fra den yderste højrefløj som blogger på Berlingske har meget at skamme sig over.
  De opildner til fremmedhad, fremmedfrygt, krigsliderlighed og intolerance.
  Det er ikke guds ord, som de prædiker her på bloggen.

  Men undertegnede tror ikke, at den danske højrefløj er i stand til at skamme sig.
  Der er ellers meget at skamme sig over.

 22. Af Niels Lemche

  -

  J. HANSE N, med dine holdninger ligger vi alle på højrefløjen. Om igen.

 23. Af J. Hanse n

  -

  AF NIELS LEMCHE – 16. JANUAR 2017 10:40

  Men det danske fik du aldrig rigtig lært.

 24. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Talende i tunge, tæller ikke med som at kunne tale et sprog flydende.

  Det er skamfuldt at prale Lemche, siger et gammelt ordsprog..Derfor er janteloven så positiv en del af dem der tilhører den Danske kulturarv..

  Mht. jøder i debatten og skam…Undertegnede var selv en af dem der fik krasnik fjernede..Faktisk var jeg den første kritiske stemme i aviserne i Danmark efter hans møde med den Norske humanistiske læge som hjælp palæstinensiske voldsofre af Israel, og derefter gik det stærkt, som betød hans farvel til DR i længden, da folket ikke længere ønsket ham der. Man skal ikke sige at det ikke hjælper at være aktiv i debatten? Jeg tror faktisk at jeg har mindst halvdelen af æren for at han blev smidt ud af DR i længden!. For alt har en begyndelse. :)

  Om skam…

  ““Actually—and this was where I began to feel seriously uncomfortable—some such divine claim underlay not just ‘the occupation’ but the whole idea of a separate state for Jews in Palestine. Take away the divine warrant for the Holy Land and where were you, and what were you? Just another land-thief like the Turks or the British, except that in this case you wanted the land without the people. And the original Zionist slogan—’a land without a people for a people without a land’—disclosed its own negation when I saw the densely populated Arab towns dwelling sullenly under Jewish tutelage. You want irony? How about Jews becoming colonizers at just the moment when other Europeans had given up on the idea?”
  Christopher Hitchens”

 25. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Krasnik ” –Blev redaktør for Week-end-avisen !—Han er kvik –næsten som “slagterhunden” !—(den er ikke frådse-per ) –Som DR. tvangs-licens-modtagere ! –€4 milliarder kroner –Det forpligter ! –Men den pointe –har DR. aldrig set noget til ! –De har et hav af ansatte, der i lighed med andre off. ansatte –NEMLIG : Licens –til, at forbruge andres penge –som deres egne !

 26. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Lemche ! –Du er noget særligt ! –Det har vi vidst hele tiden ! –Men, hvem bekymrer sig i det hele taget om mig ! ? –Det er heller ikke nødvendigt ! -Udover, at det åbenbart mest vigtige ER : At gå for meget op i “tegn-sætning –og stavemåde ” –Ikke for, at gøre mig en tjeneste –Men, for at jonglére med den danske facon ” ! –kritik for kritikkens skyld ! –Vi små bjørne –taler dyrenes sprog ! –Og det er alt nok ! –Så fransk sprog er der flere, der taler i verden end engelsk/amerikansk ! ! Det går bare hen-over hovederne på de kloge, der kan undvære hovederne ! Tror de !

 27. Af Niels Lemche

  -

  TEDDY-BJØRN-PLYS OLSEN – TEGNER, nemlig, det har du fuldstændig ret i!

  Men tager du ikke munden for fuld, når du taler om det franske sprog. Der er vist flere, der taler spansk. Kinesisk tæller ikke, fordi de ikke forstår hinanden, og Indien er et morads af sprog, således at de må tale engelsk indbyrdes for at blive forstået. Lidt af det samme gælder faktisk Sydafrika, hvor man sagde/siger, at hvis et fly fra Cape Town til Johannesburg skal nå at komme med sinde meddelelser til passagererne på alle de officielle sprog, må det en omvej ud over Det Indiske Ocean.

  Men pas på de spanier, for deres snegle er en stor trussel … tror du, de taler spansk?

  Krasnik? Mon han også forsøgte at få en hest til USA, og da han ikke måtte, fandt han et nyt job!

 28. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Spørgsmålet gik på : Om, der var flere engels-talende end fransk-talende folk i verden ! –Så er der flest fransk-talende ! –Også de gamle franske besiddelser –jo bliver regnet med !—Krasnik var for kvik ved havelågen –så ham kunne DR. ikke bruge mere –Men, det kan Week-end-avisen –“Hesten Jazz ” ! –Ender måske som “Horse-stroganoff ” ! –Hvis vennerne i DR. ikke får samlet 140.000 kroner sammen –til hjem-rejsen !–MEN –det vil jo være synd ikke-sandt ? –Snegle –og frølår har altid været “fransais ´spise ! –Ikke, at jeg kan lide det –Men les francais –bliver jo også kaldt “le frogs ” Af de engelsk-talende ! –Ja sådan er der jo så meget Kære Lemche ! –Men når talen alligevel falder på “løve-indernes jagt-strategi ” –Så vil danske kvinder opnå endnu mere succes –ved, at følge “dronningen (den ældste –og mest erfarne –og altid klogeste ) i løveflokken !—-Tænk på, at hun skal både føde en masse nuttede løve-killinger –sørge for mad til hele flokken (uden S.U ) –OG vigtigst KUN parre sig med den største –klogeste og mest magtfulde han-løve ! –Således AT Ungerne får de aller-bedste géner med på deres vej opad i løve-hirakiét !—Det har selvsagt været det lige modsatte i Danmark i alle “de rødes ” overdominans ! –Pjalteproletariatet har sat dagsordenen ! –DERFOR sidder de mest magtfulde nu i Schweiz ! –Og lægger strategién for Danmark i fremtiden !! –Nå vi skal videre –Ikke sandt ?

 29. Af Helge Nørager

  -

  Skam er det når den særlige afdeling for økonomisk kriminalitet, endnu ikke har krævet den som i over 1 år har været mistænkt som ansvarlig for svindlen af Kongeriget Danmark, Regeret af Dronning af Guds Nåde Margrethe den 2, skattevæsen.
  For 12 milliarder, den største enkelt svindel.
  Men måske sandheden, er at det er svært at sigte, for det var lovligt ?.
  Eller er sandheden, at sagen skal blot falde for fristen for forældelse ?
  Fristen er meget kort, vist 3 år.
  Og det er da vist snart 3 år siden falske dokumenter gav bonus.
  Men alt i alt er det en skam.
  Ganske som med Scandinavian Star, start Irak krig, start af krig mod Libyens regering, og nedlæggelse af Irak kommissionen samt lottogevinster til gebyrgribbe i form af “bankpakker”, som var rent tag selv bord for de få.
  En skam, som er en skamplet på nationen og vores fælles retsbevidsthed.

  For læren er, at bare vær ond og grov nok, så straffes du ikke, og undersøgelser nedlægges, love ændres, for skammen er for dyb og stor, til at ville erkendes.

 30. Af Helge Nørager

  -

  Ups glemte.
  Søgt / krævet mistænkte udleveret, fra Dubai.

 31. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” Vi sidder og “taler” med os-selv –her på Berlingske ” ! –Det bliver verden ikke bedre af ! –OG dog ! –Vores verden !–Spørgsmålet er blot ! –Hvor-længe gider vi tale til en dør ! –Når det kun er os-selv, der hører det ??

 32. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Danmark burde naturligvis have indført Dødsstraf og hårdt fængselsarbejde for blå penge kriminelle, såvel som bøder ift. indtægt, og totale værdi konfiskeringer…..

  Hvad mener du Teddy?

  Ca en Franskmand for hver 4 Engelsktalende Teddy….1 billion taler Engelsk, 490 Millioner har det som første sprog, kun sølle 220 millioner fransktalende.. Spansk har endnu flere der talter det naturligt end Engelsk, men Engelsk vinder på udbredelsen af andre landes tilgang til det..Mandarin er verdens mest talte sprog.

 33. Af Jan Johansen

  -

  Hun burde i hvert fald skamme sig. Nu har hun igen forsøgt at gøre sig til på andres bekostning. Denne gang gik det ud over københavnerne, som hun finder “en anelse selvcentrerede” modsat jyderne, må man forstå. Endnu “en dumsmart bemærkning” i en tid, hvor det for alt i verden ikke må dreje sig om at splitte befolkningen og da slet ikke fra hendes side. Det kan da på ingen måde være hendes opgave. Jeg troede ellers, at hun skulle være en samlende figur, men det kan hun åbenbart heller ikke finde ud af.

 34. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ! —Astrid Krag –Soc.dem . ! –Hvor er hun dog grim ! Ajjrr !

 35. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ! –Jyderne er et folkefærd for sig (i samme kurv som muslimerne) –De formerede sig explosivt –fortrængte de arme ærke-Sjællændere –der nok var kvikke i replikkerne ! –Men ikke forberedt på folk med rundsave på albuérne ! –Det er grunden til, AT : Den hæslige jyske diallekt ! –Er dominerende i København ! –De kvikke ærke-københavnere ! –ER smuttet forlængst !—Ud til interessante personager –der interesserer sig for andre ! –DET gør jyderne selvsagt ikke ! –De har jaget “de spændende personager –langt – langt væk ! ! ” DERFOR hører – og ser vi kun jyder allevegne incl. muslimer ! –2 alen af det samme stykke !

 36. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos Skam ! –Jyderne er ikke rigtige danskere ! –De indvandrede fra Tyskland –i sin tid –Det er nok derfor, at de har rundsave på albuérne ! –Det gjalt om, at være “sej og stærk ” !

 37. Af Niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, skud forbi. Mandarin tales af mindre end én milliard mennesker. Desuden er det en samlebetegnelse for en hel række forskellige dialekter. Kina har faktisk et kæmpe sprogproblem.

  Det er sådan med de fleste sprog med stor udbredelse. Engelsk er ikke nogen undtagelse, for forstår en engelskkyndig f.eks. alle former for talt engelsk? Du kan starte i visse områder af London.

  Og forstår som relativ nytilkommen alle udgaver af det danske sprog? Sønderjydsk f.eks.?

 38. Af Niels Lemche

  -

  LISBETH SØRENSEN, skud forbi. Mandarin tales af mindre end én milliard mennesker. Desuden er det en samlebetegnelse for en hel række forskellige dialekter. Kina har faktisk et kæmpe sprogproblem.

  Det er sådan med de fleste sprog med stor udbredelse. Engelsk er ikke nogen undtagelse, for forstår en engelskkyndig f.eks. alle former for talt engelsk? Du kan starte i visse områder af London.

  Og forstår som relativ nytilkommen alle udgaver af det danske sprog? Sønderjydsk f.eks.?

 39. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Skam ! –En skam, at I ikke kan høre ” de små murmeldyr –inde i deres vinterhuler–pusle om “de små ny” !—-Nu kan det vel ikke vare så længe –før de første forårs-tegn dukker op ! Straks er alle trakasseriér glemt ! Vi fortjener selvsagt “en bedre verden, at leve i ” –Skam får de, der prøver, at ødelægge livs-kvaliteten for alle mennesker –og dyrene ” !

 40. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ? –Politikens top-historie idag ER : Prisen på, at få din kat kastréret ! –Mon vi får prisen imorgen —Hvad det koster, at få samtlige mandlige migranter kastréret ?? –Det vil ellers give de ulykkelige danskere –et nyt håb ! –Ikke sandt ?

 41. Af Lisbeth Sørensen

  -

  NPL Påstår nu at kun Mandarin tales med accent og ikke Engelsk, Spansk og Fransk nu..Ja hvad bliver det næste? Skal man være fessor og have lært 12 sprog -hvoraf 9 er oldtidssprog-og have wikipedia på 8 forskellige, for at komme til den konklusion?

 42. Af Jan Johansen

  -

  Der var næppe nogen stormænd og gejstlige, der følte skam, da grundloven blev vedtaget i 1849. Godt nok blev enevælden afskaffet, men disse herrefolk mistede næppe nævneværdigt ved den daværende konges nu mere indskrænkede magt. De havde tværtimod nu endnu mere indflydelse på landets ve og vel, hvorimod almindelige borgere og bønder fortsat blev holdt uden for reel indflydelse og det til trods for den nye grundlovs formodede intention om større medbestemmelse blandt hele befolkningen. Gad vist om vi fortsat havde haft et kongedømme, hvis også borgerne og bønderne var blevet hørt den gang. De var dog de fleste. Det er virkelig en skam, at vi ikke da fik et mere reelt demokrati indført.

 43. Af Erik Carlsen

  -

  Enhver flygtning som kommer til DK, har RETSKRAV på at få sin familie til DK. Dette har EU ELITEN sikret. Dette gælder IKKE for den Danske mand! Den Danske mand har INTET retskrav på at få ret til at se vores fælles børn efter skilsmissen.
  I et rigtigt og ÆGTE Demokratier som i Schweiz, har borgerne alle retskrav på, at se vores fælleas børn efter skilsmissen. Jeg vil også vil have RETSKRAV på at se mine børn efter skilsmissen, i Den Danske Slyngelstat.
  I vores land som vi gerne vil forsvare, nister du som mand altid retten til at se dine børn, ligesom alle vi andre danske mænd altid har gjort Når du skal skilles fra din hustru, og gerne vil se jeres fælles børn efter skilsmissen, vil du opdage hurtigt, at når du møder op i Statsforvaltningen fordi du gerne vil se jeres fælles børn, opdager du meget hurtigt, at du som mand gælder der et sæt regler for kontakt med dine børn, og for kvinden gælder der et helt andet sæt regler. Når du så har skrevet 100 breve til Statsforfatningen, og ikke har fået noget ud af dette, og du stadig ikke har fået kontakt til dine børn, fordi moderen sabotere dine ønsker, opdager du hurtigt, at Demokratiet ikke gælder for dig men, at du er borger i Den Danske Slyngelstat. . Dette er vi rigtig mange danske mænd der har opdaget på den hårde måde. Vi mistede ALLE retten til vores fælles børn! I den Danske Slyngelstat er der INTET at forsvare!

 44. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SKAM ! —Kvinders barsel skader karriéren ! –Så hold dog op med, at få de børn ! –Eller gå tilbage til fortiden, hvor kvinder var ” nul og nix ” ! —Hvis det er der de vil hen –både kvinder og mænd –Så lad dem dog gøre det –OG deres liv er definitivt SLUT !—-Det er ganske vist en skam ! —Men, da der er rigeligt med børn i verden ! Nemlig alt-for-mange ! –Overbefolkningen bliver vores allesammens endeligt ! –Så foretrækker jeg, at det skal være dyrene –der overlever ! –Homo-Sapiens –ER – OG bliver en fiasko !

 45. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos Erik Carlsen ! –Så holder jeg helt med dig –Du har også smerteligt erfaret ! –AT: Børn ! Ikke er lykken ! –Det er nemlig Schweiz ! –Folk har frihed men med ansvar ! –I modsætning til Danmark ! –Hvor du sender regningen for dit eget ansvar til –de andre danskere, der hverken har haft fornøjelsen ved børneavl eller har lyst til, AT: Få det !

 46. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  I Schweiz ser man, AT: forældrene går rundt med deres handi-kappede børn/unge/voksne ! –På gaden ! –I Danmark bliver de puttet ind i institutioner ! –Således, at vi-andre –og forældrene ikke kan se deres “fadæser” –Altså man stikker hovederne ned i et hul, således, at vi ikke skal se dem (ligesom strudsen)–Danmark er et falléret samfund, der ikke kan finde ud af AT: Give folk ansvar for deres egne fejl ! –OG JA ! –Den største fejl ER : 179 højt-betalte medlemmer af folketinget –22 alt-for-højt-betalte ministre ! –OG et urimeligt dyrt kongehus ! –Som de fleste hellere end gerne vil af med !–Vil man af med “fordelings-manién ” –Så skal folk, der tjener mere end 300-400 tusinde kroner om året ! –Selvfølgelig ikke have Børnechecks –S.U.- eller gratis boliger i Forældre-købs-lejligheder –Og da slet-ikke rabat i vuggestuér –og børnehaver !—De skal selv betale det hele –ligesom i Schweiz !–Folk, der har betalt skat hele livet ! –Kan komme på “Hilton-Retréte ” –I Alperne –Så dér er det noget ved, at blive gamle ! –I modsætning til “i Danmark ” !

 47. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Naturligvis en god grund at nogle mænd ikke har ret til at se deres børn…Kaldes “børnemisbrug”, eller “familie misbrug”..Nogle behøves at erindre om sidste uges hændelse med 6 dræbte? Et utal af mænd har nu dræbt deres egne børn i Danmark de sidste år..

 48. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –Det skal nok passe !–Ser du på “Mikkel Anderssons ” –farvede afstumpede tvivlsomme personager ” unge afstumpede mænd –på hans blog : Stop asyl Nu !–Så er der heller ingen tvivl om AT: Al forsøg på, at integrére det store antal af yngre muslimske mænd ! –Der boltrer sig i de danske feriecentre –og badehoteller –ER omsonst !–Det lader til, at det lige netop er disse typer –der sviner ordentlige debattører til på hans blog ! –Hvad skal vi føde på dem for ??

 49. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –Dertil kan tilføjes AT: I nogen tilfælde med afstumpede unge u-ønskede mænd ! –Så er det ikke nok, at sende dem en pakke sæbe –Så de kan få vasket munden ! –Der skal helt andre midler til NEMLIG –De kvinder, der fostrer disse fejl-fostre ! –Skal steriliséres –ligesom man gør i Schweiz !

 50. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Ikke desto-mindre sidder de unge fløser dagen lang –og forstyrrer vores arbejde –på computeren ! –Der er virkelig noget som TDC/You see –kan gribe fat i her ! –For NU er den gal igen You-see ! “

Kommentarer er lukket.