Hyldest til Pia Kjærsgaard

Af Kathrine Lilleør 57

En mur mod det ekstreme højre har Pia Kjærsgaard været i tyve år. Intet mindre. Folketingets Formand fylder 70 år i den kommende uge, og der er al mulig grund til at hele landet hylder hende. Uanset politisk overbevisning. For Pia Kjærsgaard har med en formidabel politisk indsats og store personlige omkostninger de seneste tyve år været et værn mod, at rabiate højreekstremistiske synspunkter har kunne finde fodfæste i Folketinget.

Alt lagde ellers op til det. I firserne var det kun tossehoveder i Mogens Glistrups Fremskridtsparti, der rasede over indvandring. Man skulle være et argumentresistent tågehorn for at turde problematisere de kulturelle udfordringer, som folk med anden etnisk baggrund end dansk skabte rundt om i landet. Sagde man, at der var problemer, blev man straks af hele den politiske klasse kaldt racist og det, der er værre.

Pia Kjærsgaard brød med Fremskridtspartiet og lagde med sin store vælgeropbakning dermed allerede afstand til det, der i andre europæiske lande er blevet det populistiske højre. Siden har Dansk Folkeparti i et par årtier med sin indvandrerkritiske holdning opsamlet vælger-utilfredsheden med de andre partiers udlændingepolitik samtidig med, at partiformanden bestandigt har våget over netop tonen i egne rækker. Den debattone, hvis hårdhed Dansk Folkeparti ellers ofte nok er blevet bebrejdet for. Uanset, at netop de, der voldsomst har kritiseret DF’s politik, selv har tilladt sig en hæmningsløs tone især mod Pia Kjærsgaard.

En spritny Harvard-undersøgelse offentliggjort i Cultural Backlash viser imidlertid, at den dårlige tone-bebrejdelserne mod Dansk Folkeparti har været ude af proportion. Rapporten, der har undersøgt de højrenationale partier i Europas populisme vurderer graden af populisme på en skala fra nul til 100, hvor 100 er det værste. Populisme defineres af rapportens to forskere Pippa Norris og Ronald Ingelhardt som, at man anvender en retorik, der udfordrer den etablerede elites. Grækenlands Gyldent Daggry ligger på 100. Front National på 89. Sverigedemokraterna på 60. Allernederst ligger Dansk Folkeparti på 48. Skarpt forfulgt af De Konservative i Storbritannien i begyndelsen af 40’erne og tyske DCU lige under 40. Dermed stiller rapporten spørgsmålstegn ved, om Dansk Folkeparti kan kaldes et højrenationalt populistisk parti.

For Danmark – og atter uanset politisk holdning – er det et lykkeligt spørgsmål at kunne overveje i en tid, hvor den vestlige verden strammer garnet om frihedsrettigheder og kulturelt frisind. Tænk, at det Folketingsparti, der hos os kaldes højrenationale læner sig op ad De Konservative i England. Dermed kan Danmark vel ikke siges at ride med på den højrenationalistiske europæiske bølge, som ganske rigtigt skyller ind over Europa. At vi ikke i dag har et Front National i Folketinget, kan vi først og sidst takke Pia Kjærsgaard for.

Det har uden tvivl kostet privatpersonligt at tegne Dansk Folkeparti igennem to årtier. Jeg har i små glimt set det. Som når en hel Reumert uddeling for et par år siden var bundet sammen med hadske personlige og perfide kommentarer til netop Pia Kjærsgaard. Eller når en tv-vært på valgnatten gør nar af, at Kjærsgaard ankommer i salatfad omgivet af politi fremfor glad som andre partiledere at tage cyklen gennem København til Christiansborg. Nørrebro har længe været lukket land for Pia Kjærsgaard. Det har store dele af det såkaldt gode selskab også.

Al modstand til trods har hun ved folkelig opbakning og personlig indsats, opnået det højeste embede en folkevalgt kan få. Men som Folketingets formand er hun ikke blevet en anden, end hun altid var. Hvilket vel er det stærkeste udtryk for, at hun som politiker ikke populistisk ændrer holdning alt efter embede og tidsånd. Hun har således for nylig intenst arbejdet for at få Dannebrog op over talerstolen i Folketinget. Helt forudsigeligt i forlængelse af hendes 20-årige politik. Igen, igen: Enig med Kjærsgaard eller ej, afhænger demokratiets tilslutning af, at der er politikere, som med personlig integritet fastholder deres politiske mærkesager.

Dertil kommer hendes kvindepolitiske indsats. Første kvindelige partistifter. Første kvinde som Folketingets formand. Første kvinde i et højt offentligt embede, der officielt har nægtet at modtage en ambassadør, der ikke vil give en kvinde hånden. Det er ikke mere end et par år siden, at selv Kvinfos direktør forsvarede en mandlig censors ret til ikke at give hånd til kvindelige eksaminander. Alligevel skal Pia Kjærsgaard ikke regne med at modtage kvindepriser for sin indsats, selvom hun uomtvisteligt er en større kvindelig mønsterbryder end den samlede venstrefløj har kunnet fremelske de seneste 20 år.

Evnen til at fastholde en politisk linje forlener Pia Kjærsgaard med stor personlig integritet, sjældent set hos en politiker med så lang en politisk karriere. Populistisk er det ikke, højrenationalt måske nok, men ikke mere højrenationalt end at samtlige partier er slået ind på den kurs, hun udstak for 20 år siden.

Pia Kjærsgaard har formået, hvad ingen andre i Europa har kunnet. Hun har holdte højreekstremismen fra døren, og samlet det politiske Danmark fremfor at splitte det.

Af hjertet tak for det.

57 kommentarer RSS

 1. Af Ingrid Pjedsted

  -

  Flot skrevet også et stort til lykke håber du får en dejlig dag og kan se bort fra alle de negative mennesker der sviner dig til

 2. Af Helge Nørager

  -

  “Af R. Harald Kristiansen
  – 19. februar 2017 19:57
  Gad vide om det er de kvindelige præsters cølibat, der får dem til at føle så voldsomt for Trump? Måske er det udsagnet, I grab them by the pussy, det der lokker. Selsing er nok bare i selvsving.”

  “Af R. Harald Kristiansen
  – 19. februar 2017 20:38
  Min mor fortale mig, ligesom Nillers mor, at man aldrig skal tale grimt om nogen, så derfor gør jeg det ikke.”

  Hvis denne erkendelse er indtruffet siden kl 19.57, tror jeg at kunne udtrykke, at det vil glæde mig og andre. :)
  PS. Pas på med at pudse glorien, måske du bliver blændet af lyset.

 3. Af Erna Rita Bille

  -

  Kære Pia , Hjertelig tillykke med din store dag, og alt godt for dig fremover, du har virkelig gjort det godt, jeg har altid stemt på dig, mange venlige hilsner også til din mand.

 4. Af Poul Tranberg

  -

  Tak Lilleør for en seriøs og ret dybtgående analyse af Pia K.s fortræffeligheder som partileder og nu som Formand for Folketinget, hvilket er meget passende op til en 70-års dag. Som politisk person har hun gjort et fantastisk arbejde sammenlignet med de fleste af hendes politiske kolleger. Måske kunne man sige, at hun er det kvindelige sidestykke til Anker Jørgensen. De har/havde stor forståelse og respekt for “manden på gulvet”. Respekt, selv om man ikke deler/delte mange af deres synspunkter.
  Venligst.

  Ps. Jeg deler helt Otto Barreths forslag: Berlingske bør tage ansvar og luge ud i svinestien snarest. Da Berlingske jo har kontakten til alle kommentatorer burde det ikke være umuligt i første omgang at sende en standard email til de formastelige med en henstilling om at følge vilkår, som Berlingske jo selv har fastlagt.

 5. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! NU er Pia Kjærsgaard ikke jyde, men ærke-Københavner-snude ! –Så alene på den baggrund kunne jeg ikke drømme om, at sige noget grimt om hende ! –Hvis vi ser bort fra alle de penge hun hæver “af skatteborgernes ” ! -Og ikke mindst, hvad livvagter døgnet rundt koster ! –Så foreslår vi AT: Regningerne bliver sendt til “de skinhellige jyder” ! –De saftige historiér vi i tidens løb har hørt om dem ! Kunne blive vores ønske om, at Pia K. Skriver en bog om netop denne kategori om “en slags danskere” ! Der er vadet ind igennem Tyskland før de endte i det mørke Jylland ! –Dertil skal siges AT: De der drejede til højre –da de kom over grænsen ! –Blev til “de kvikke (bemærkninger) Sjove personager ikke-penge-griske –og fanden-i-volske eventyrer ! Som vi den dag i dag vil takke for af hele vores hjerte ! –Desv. er der kun meget få tilbage af den oprindelige Københavner (en del gemmer sig i Nordsjælland ! –Men rigtig mange befinder sig i Paris og omegn ! –Så kort sagt ! Det blev jyderne med deres brovtende grimme dialel-eict –kræmmer-mentaliteten, der snyder gud og hver mand ! –Der overtog København ! –Der så langt fra mere “er Wonderfull Copenhagen mere”! allors !

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  IKKE-hyldest til Pia Kjærsgaard ! –Før hun sørger for, at få lukket Grimshøj Moskéen –og udvist Imamem –fra vores land !!! U-fatteligt ! Han har levet af danske skatteborgere i årti´er ! –Modtager den højeste førtids-pension ! –NU er det nok Pia ! –Kom i gear ! –Og fortjen alle de penge du hæver, hver måned !

 7. Af georg christensen

  -

  Som Dansk socialist , i dag ikke at forveksle med det nuværende “social kammerateri” , lige så lidt som det “finans styrede venstre rytteri”.

  Som socialist , med “internationale” i forgrunden sammen med globaliseringen, opfatter jeg mig ,som socialist.

  Hos Dansk folkeparti ser jeg muligheden, selv om min stemme vil lande hos “enhedslisten”,
  Social og venstre kameraternes fælles rytteri , ser jeg kun en tomheds beskrivelser af fuldstændig ens beskrivelser, som med “illusionisternes” (hemmeligheder er forenet) i illusionistens fremtids beskrivelse og derudfra danner forskellige 5 eller 10 år ´s fremtids forestillinger , gerne underbygget af fuldstændige ukontrollerede “glaskugle” læseres fremtids forestillinger.

  Disse gamle opslidte partier, har Danskeren ikke brug for, lige så lidt som DF i dag, et nød vendig onde for overhovedet at kunne ændre noget som helst.

  NB: Hvis jeg , som dansk socialist, i Danmark kun skulle vælge mellem social og venstre kammeraterne og DF, ville mit valg være “DF” . Et parti , som med sin nationalisme , hos mig byder på foragt, men som er mere social orienteret, som både venstre og socialkammeraterne. Social og samfunds orienteret, er hvad “globaliserings samfundet” ,som grundlag bør kræve. af alle samfund, som virkelig ønsker globaliseringen i virkelighed og ikke kun i “illusionistens” snæversynethed.

Kommentarer er lukket.