Portrætfoto af lig

Af Kathrine Lilleør 62

Der var en død kvinde på Informations forside sidste weekend. Taget oppefra. Lukkede øjne. Let åben mund. Hovedet på et blomstret pudebetræk. Billedet fyldte hele forsiden. ”Ellens sidste tid”, stod der ude til højre. En reportage inde i avisen berettede detaljeret om Ellens sidste tid og hendes dødsleje. Anledningen var, at vi bliver flere og flere ældre, der dør, og vi derfor i stadig højere grad skal dø hjemme, helst med den fornødne sundhedsfaglige hjælp. Denne ikke-nyhed var det sparsomme afsæt for flere siders fortælling om Ellens sidste tid, der blev lyst op af udsigten fra hendes stue, hendes venners besøg, særlig en veninde, og hendes to ældste børn. De to yngste børn, lader reportagen os forstå, havde brudt kontakten med deres mor. Men de og deres familier har da så nu, takket være Information, fået et billede af hende i døden.

I en tid, hvor vi billeddokumenterer alt fra barnets første smil til morgenmadsjuicen, er det tankevækkende, hvor lidt vi deler billeder af vores døde på de sociale medier. Her går tydeligvis folkeligt en blufærdighedsgrænse, som man vel ikke behøver at være præst, for at synes er smuk. For det er tegn på respekt, en værdighedsbeskyttelse, at vi ikke uden videre fotograferer og mangfoldiggør billeder af vores døde. Billeder fra dødslejet eller de sidste timer frem til døden bliver også tilbageholdt. Hvis de da overhovedet bliver taget. Jeg har i mine 19 præsteår endnu aldrig overværet, at man fotograferede den døende eller den døde.

Men Information holder sig ikke tilbage. Man har formentlig sikret sig Ellens samtykke inden. Vel har man så. Og så er den jo i orden. Hvis hendes børn eller bare nogle af dem oven i købet også har givet lov, hvad er der så at betænke sig på?

Alt! Er det korte svar. Den døde kan ikke sige fra. Kan ikke se sig i spejlet og fortryde i sidste øjeblik, at man for et par dage eller uger siden gav lov. Holde armen afværgende foran ansigtet og frabede sig fotografering.

I døden går vi fra at være mennesker til at blive lig. Fra krop og ånd til kun krop. At fotografere liget, og sætte det op på en forside, som var det et portræt af et levende menneske, er grænseoverskridende. Blufærdighedskrænkelse. Af den døde. Og af os andre, der via en forside bliver tvunget til at se med.

Jeg er åbenbart naiv, for jeg havde ikke lige havde forestillet mig Dagbladet Information gå forrest i at overskride endnu en grænse i tidens foto-brutalisering.

62 kommentarer RSS

 1. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” De levende og ikke ligene ” Nemlig muslimerne ” rejser hjem til Mellem-østen/Afrika ” –Fint med os ! Så kan de lære deres artsfæller, hvordan et demokrati fungérer ! –De har ved gud kostet danskerne mange penge ! 18 milliarder kroner om året ! –Så nu, når de rejser ! Kunne alle de milliarder kroner måske tilfalde de levende danskere (de gamle, der dør som fluér –fordi de både sulter og falder om i deres små nussede lejligheder ! –Det er værst i Århus ! –Hvor danskerne er i mindretal incl. København ! Nicolai Wammen ! Social demokrat og X-borgmester i Århus bliver stillet til regnskab for den uhyre skadelige “førtids-pensionering af samtlige ghetto-beboérere i Gellerup ” ! Det værste, der kan ske efter det snarlige valg ER, hvis Mette Frederiksen blev statsminister ! –SÅ fortsætter islamiseringen af vores lille land ! De hele er nemlig socialdemokraternes skyld ! AT Danmark lyn-hurtigt bliver mere og mere islamiseret ! DØD ! ønsker vi ikke over muslimerne ! Kun, at de rejser hen, hvor de hører til : Nemlig Islamistan –!

 2. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! Så vil vi igen til, at nyde synet ” Af Naser Khader med silkeshorts igen ” –Ham elsker vi, fordi han er loyal overfor Danmark og danskerne ! –Det kan vi ikke gentage for tit ” ! allors !

 3. Af Flemming Lau

  -

  Erik Larsen.
  Det stærkeste våben, der er givet de kristne er bønnen og martyrdøden, som er kirkens udsæd. Ildvåben hjælper lidet mod den eksisterende tidsånd, som dækker snart sagt hele det politiske spektrum, medier og domstole. Vent bare når Trump og de nationalkonservatives tid er omme, 4-8 år fra nu, så bliver det hedt!

 4. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  Det lyder som om, nogle af kristi stridmænd her, vil efterligne folkemordet på de indonesiske kommunister…

  Der blev slået en million uskyldige civilister ihjel af forbryderiske antikommunister, som stadig ikke er blevet straffet.

  I er ikke et hak bedre, end radikale islamister.

 5. Af J Nielsen

  -

  “Hvor vandrer alle disse stakkels hvileløse sjæle rundt henne ?”

  Vi ender lynhurtigt i valget mellem overbefolkning og reinkarnation. Og hvad med de fem-seks andre menneskearter, der har eksisteret ud over sapiens?

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Der var “Katharene” ! –Der stammede fra Skandinavien (og betyder de rene) For, at det ikke skal være lyv –Så er det os, der er de rene –Og muslimerne, der er “de smussige ” sort-smusserne ! –Vi kan altid finde ord til, at génere vores arvefjender ” sort-smusserne Som Al Pacino sagde i den forlængst glemte film ! Altså sort-smusserne –det er muslimerne !–Nu kan vi ikke holde ud, at skrive om flere lig ! –Så snip snap snude –Så er Katrines døde dame “Ellen” Draget til de evige jagtmarker ! Måske i Pyréenærene ! Hvor det virkeligt spøger, hver nat !

 7. Af Axel Jeglugter ERiksen

  -

  Flemming er det dig som har sluppet en vind for her lugter stærkt af gammel prut? det genere mig ikke da jeg kender til lugten, men det er mere de andre!
  Har du lært at tørre dig efter besøg eller er du ligeglad som du pralede af, sidste gang?

 8. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Sortsmuskerne gør igen væsen af sig ” Intet er helligt for dem ! End-ikke en dansk kristen præst ! “

 9. Af Lis Sørensen

  -

  Gammelt indlæg i filteret. Du er en Anti-demokrat Lilleør. Skam dig og b.

 10. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” Malene havde fuld fart på karrieren ! MEN så blev hun gravid –Fra den dag var livet slut –og slut med karriéren –citat : slut “—

 11. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” Kvinder bliver ikke lykkelige af, at få børn –De bliver ulykkelige” –Derfor flere M/K er indrømmer AT: De fortryder, at de fik børn ! –Det skulle man også tro AT: De off. ansatte soc.pædagoger –også gjorde ! –Nej ! Det gør de slet-ikke De får jo masser af off. stillinger –“hyre” ! lige ned i foret !

 12. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Citat : De lykkeligste danskere har -penge – frihed –og nul børn ! –Børn trækker ned –helt ned i livskvalitet !–Flere byér melder om at “danskerne er i mindretal” ! –Katastrofen er til, at overse ! –Muslimerne overbefolker Danmark ! –Og de offentligt ansatte muslimer ! Sidder, hver dag –og overflytter milliarder af kroner til deres hjem-lande ! –Politikerne sidder –og ser til “faktisk med bind for øjnene !

Kommentarer er lukket.