Portrætfoto af lig

Af Kathrine Lilleør 62

Der var en død kvinde på Informations forside sidste weekend. Taget oppefra. Lukkede øjne. Let åben mund. Hovedet på et blomstret pudebetræk. Billedet fyldte hele forsiden. ”Ellens sidste tid”, stod der ude til højre. En reportage inde i avisen berettede detaljeret om Ellens sidste tid og hendes dødsleje. Anledningen var, at vi bliver flere og flere ældre, der dør, og vi derfor i stadig højere grad skal dø hjemme, helst med den fornødne sundhedsfaglige hjælp. Denne ikke-nyhed var det sparsomme afsæt for flere siders fortælling om Ellens sidste tid, der blev lyst op af udsigten fra hendes stue, hendes venners besøg, særlig en veninde, og hendes to ældste børn. De to yngste børn, lader reportagen os forstå, havde brudt kontakten med deres mor. Men de og deres familier har da så nu, takket være Information, fået et billede af hende i døden.

I en tid, hvor vi billeddokumenterer alt fra barnets første smil til morgenmadsjuicen, er det tankevækkende, hvor lidt vi deler billeder af vores døde på de sociale medier. Her går tydeligvis folkeligt en blufærdighedsgrænse, som man vel ikke behøver at være præst, for at synes er smuk. For det er tegn på respekt, en værdighedsbeskyttelse, at vi ikke uden videre fotograferer og mangfoldiggør billeder af vores døde. Billeder fra dødslejet eller de sidste timer frem til døden bliver også tilbageholdt. Hvis de da overhovedet bliver taget. Jeg har i mine 19 præsteår endnu aldrig overværet, at man fotograferede den døende eller den døde.

Men Information holder sig ikke tilbage. Man har formentlig sikret sig Ellens samtykke inden. Vel har man så. Og så er den jo i orden. Hvis hendes børn eller bare nogle af dem oven i købet også har givet lov, hvad er der så at betænke sig på?

Alt! Er det korte svar. Den døde kan ikke sige fra. Kan ikke se sig i spejlet og fortryde i sidste øjeblik, at man for et par dage eller uger siden gav lov. Holde armen afværgende foran ansigtet og frabede sig fotografering.

I døden går vi fra at være mennesker til at blive lig. Fra krop og ånd til kun krop. At fotografere liget, og sætte det op på en forside, som var det et portræt af et levende menneske, er grænseoverskridende. Blufærdighedskrænkelse. Af den døde. Og af os andre, der via en forside bliver tvunget til at se med.

Jeg er åbenbart naiv, for jeg havde ikke lige havde forestillet mig Dagbladet Information gå forrest i at overskride endnu en grænse i tidens foto-brutalisering.

62 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Kathrine, jeg kan da godt følge dig et stykke af vejen. Men jeg har nu alligevel lidt svært ved at blive forarget over et portrætfoto af et lig. Jeg mener – døden er vel ligesom det mest sikre og forudsigelige her i livet.

 2. Af b niel

  -

  Medierne har jo i årevis arbejdet i forråelsens og fordummelsens tjeneste, og nu prøver ryggesløse journalister vel bare at forberede os på den kommende tid, hvor tusinder af døde mennesker kan komme til at flyde rundt i gaderne og husene, som et resultat af hjernedød eller korrupt og skruppelløs politik. Iflg. bill gates kan terror-aktioner med tusinder eller millioner af døde blive virkelighed inden længe. Men også med smadring af sundhedsvæsnet og den sociale velfærd samt invaderende hærskarer af migranter, kan man komme langt, hvis man vil terrorisere en befolkning, så dødsraten mangedobles.

 3. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Kære Katrine Lilleør ! –Jeg hæfter mig ved AT: Ellens 2 yngste børn har brudt kontakten med deres mor ! –Hvad kan Ellen have gjort (svigtet dem –Ellen de har svigtet deres mor i tiden, hvor hun var syg og skulle dø ? ) Var det måske Ellen ´s hævn, at hun lod sig forevige i døden ? –Så de 2 yngste børn rigtig kunne skamme sig ? –Ja, det får vi nok ikke, at vide ! –MEN det er kun i vores nordiske lande døden vækker rædsler og ubehag ! –Rejser man til f.eks. Peru ! –Så har de en helt anderledes vinkel på de døde ! –De tilbeder dem –og besøger dem i deres hvilesteder –holder lange samtaler med deres døde (ene samtaler) Måske fortrød Ellen, at hun havde givet liv til de 2 yngste børn –fordi de blev til “curlinger ” –eller meldte sig til Islam ? –Det melder historien intet om ! –Avisens journalist har formentlig fået et stort honorar –for, at vise Ellen i døden, hvem véd ?

 4. Af Dorte Ingerslev

  -

  Amen, siger jeg bare!

  Det er også frygteligt med alle de malerier, der viser den døde Jesus, uden at have fået hans tilladelse.

  Eller alle de malere, der ikke har set sig for gode til, at male udpenslede, realistiske malerier, der viser, hvordan den stakkels mand blev tævet og tortureret på det grusomste, før sin død.

  Folk mangler pli.

 5. Af Eskild Hall

  -

  Hvis man ikke tåler, at blive mindet om kødets skrøbelighed, ved at blive konfronteret med billeder af døde mennesker, så kan man ikke være særligt fast i troen…

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! Pli ? –Der er dog en væsentlig forskel på, at lave en film af døds-øjeblikket –og male et portræt af “den døde Jesus ” ! –I dette tilfælde havde fotografen fået tilladelse af Ellen ! –“Amen” ? Hvad bilder du dig egentlig ind ?

 7. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt oplyses priser på begravelse og bisættelse, fra bedemandsforretning, altid inkl moms. Et skjult foto af ridefogeden – skattedjævlen – følger med i såvel kiste som urne.

 8. Af Dorte Ingerslev

  -

  Nu ved jeg virkeligt ikke, hvorfor, De bilder Dem ind, at jeg er det mindste interesseret i henvendelser fra Deres side, men det er tydeligt, at pli og kommaregler er ukendte størrelser for Dem!

 9. Af Lene Mahmoud

  -

  Skaberen har forbudt os, at afbilde levende mennesker – herunder Muhammed – fordi disse billeder alt for nemt forleder os til at tro, at vi er identiske med vores skrøbelige legeme.

  Det er vi ikke; det er kernen i alle religioner.

  Du er simpelthen identisk med din evige sjæl, og ikke med dit skrøbelige legeme.

  Derfor er det ikke en hån mod Ellen, at vise hendes afsjælede legeme.

 10. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Det gider jeg slet-ikke, at svare på !–“Tidens curlinge population” –Tror, at det vigtige er AT: Sætte kommaérne de rigtige steder ! –Og, at det er helt ligegyldigt om en person har udrettet noget her i livet ( læs Lars Seier-Christensen er heller ikke en ørn udi –“kommasætning” ! Til gengæld har han udrettet noget i livet ! ) Det samme har Lars Tvede ! –Som har folk til, at sætte kommaérne i sine utallige velskrevne bøger ! –Sådan er der så meget –Og hermed lyser min foragt udi –kvindemennesker/MK –Der har nydt godt af, at alle-vi-andre har forsørget –og betalt deres S.U.–Og gratis uddannelser i 15 år eller mere ! –Appropos ! Du skal stå tidligt op, hvis du skal overgå mig ! Desuden er jeg tegner –OG ikke skolefrøken !

 11. Af Niels O

  -

  Og så er den nationalistiske franske politiker Marine Le Pen, der i 2015 ville promovere sig selv med at bringe billeder af maltrakterede lig på sin Twitter-profil uden at have fået tilladelse af pårørende.

 12. Af Jan Petersen

  -

  AF LENE MAHMOUD – 4. MARTS 2017 21:08

  I øvrigt forestår jeg ikke meget af den tekst – forklar venligst lidt nærmere.

 13. Af Jonas Halvorsen

  -

  Det er desværre nødvendigt for medierne, at vise billeder af døde mennesker, når de skal dokumentere forbrydelserne, når danske soldater slår uskyldige civilister ihjel i fjerne land, på ordre fra USA!

  Det er forståeligt, at præsten forsøger, at gøre det til dårlig tone, at medierne viser billeder af døde mennesker, så det bliver sværere for medierne, at dokumentere de krigsforbrydelser, som hendes regeringsparti er skyld i…

 14. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt en tastefejl, men formentlig læsbar.

 15. Af Lene Mahmoud

  -

  Jan.

  Du er dit sind, ikke din krop. Når din krop dør, dør dit sind ikke.

  Jeg ved ikke, hvordan jeg ellers skal forklare det.

 16. Af Jan Petersen

  -

  Man er vel både krop og sind – hvordan skille de to faktorer?

 17. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Dorte Ingerslev ” ! Jeg tænkte det nok ! –Du er selvfølgelig JYDE ! –Og som Jørgen Leth udtrykker det : Moraliserende –og fordømmende !—Dem er der alt-for-mange af i DK !

 18. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Lene Mahmoud ” ! lyder spændende, Hvis du har været død ! Så vil vi gerne vide, hvad der foregår efter døden ! –Det evigt interessante spørgsmål ! Fortæl – fortæl !

 19. Af Jesper Lund

  -

  Lene Mahmoud
  Hvis du ikke er din krop, giver det ingen mening at begrave din døde krop med tilhørende begravelsesceremoni.

 20. Af Flemming Lau

  -

  Mennesket er som i så mange andre henseender, grådigt af væsen. Her er der fokus på det som fotografen kynisk kalkulerer med, den grådige nysgerrighed. Før jul fik fotografen der fik et billede af morderen og hans offer i Tyrkiet en pris. Under en hunger i Afrika fik man taget er billede af et lille udmagret barn i hugsiddende stilling med en klar grib i baggrunden. Kvinders skød kan fotografer heller ikke lade være. Linsen skal helst helt op i livmoderen. Det værste er at vi er ved at være imune overfor den slags for ved færdselsuheld ulykker klynger folk sig sammen, for at komme så tæt på med deres kamaraer. Man spørger tit om årsagen til forståelsen af samfundet i det offentlige, det private, og hjemme. En af dem finder man her. Manglende respekt og et grænseløst samfund, men det er nok fordi jeg er gammeldags og reaktionær!

 21. Af Lene Mahmoud

  -

  Jesper Lund

  Lad de døde begrave de døde – Lukas 9:60

 22. Af Jesper Lund

  -

  Lene Mahmoud
  Nu er det os levende, som begraver de døde. Men mener du, at begravelsesceremonien ikke giver mening, når liget i kisten slet ikke er den afdøde?

 23. Af Jan Petersen

  -

  Lad de døde begrave de døde – Lukas 9:60

  Med eller uden foto af krop og sind ? :)

 24. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er gode gamle H C Andersen en langt bedre eventyrdigter end diverse religiøst junk !

 25. Af Per Torbensen

  -

  Om det praktiseres i dagens Rusland kan undertegnet ikke bekræfte,men for ikke så lang tid siden i fortiden ,spiste mange russere en frokost på kirkegården med de døde( pårørende)
  mindst en gang om året for at vise respekt og hengivenhed.
  Okay sjælen har forladt kroppen som er blevet til et lig eller corpus ,men alligevel bør det være et tabu ?har næsten altid et kamera ved hånden og det ville ikke gøre en forskel at fotografere en pårørende men at offentligøre billedet,nok grænseoverskridende ,men sådan er vi jo så forskellige.

 26. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Det kan være nødvendigt, at tage billeder af syge, lidende og døde mennesker, og derefter offentliggøre dem, for at dokumentere de overgreb, som de syge, lidende og døde mennesker, er blevet udsat for, eller de frygtelige forhold, som de har levet under og døde af.

  Hvis man ikke kan tåle mosten, kan man bare lade være med, at se med. Ingen er tvunget.

  Hvis man bilder sig ind, at billeder, der dokumenterer lidelse og død, kun kan være udtryk for, at den, der har taget og offentliggjort billederne, nyder at svælge i andres lidelse, så siger det kun noget, om, hvordan man selv ser den slags billeder.

 27. Af Niels Lemche

  -

  LENE MAHMOUD, jeg tror, at du trænger til et kvalificeret kursus i religionshistorie, for din viden herom er særdeles overfladisk.

 28. Af peter a

  -

  Man burde udgive fotobøger med fotos af alle de danskere som bare siden år 2000 er blevet slået ihjel af underbegavede, korrupte og skruppelløse chrborg politikere. Det ville godt nok blive til en stor samling af tykke og tunge bøger, men så ville danskerne måske kunne forstå hvordan man med rådden politik og direkte/ indirekte metoder kan sende titusinder af borgere i døden.

 29. Af brian h

  -

  Hvis man ser you tubes dokumentarfilm om merkel og hendes migrant kriser, ser den danske forenings hjemmeside, ser 180gr, snaphanen, uriasposten, den korte og andre netaviser, vil man måske forstå at håbløse og anti-danske politikere er i færd med at udskifte vores civilisation, fred og velfærd med barbari, krig, sygdom og endeløse rædsler.

 30. Af bri h

  -

  Nu har politikerne igen, igen dummet sig. For 117. gang har de igangsat et IT-projekt som fungerer ad helvede til, og som krænker, skader eller dræber danskere. Bliver i di o ter ne aldrig klogere? Læs selv weekend-avisen om rigshospitalets seneste problemer. Eller se eb’s tillæg: MORDET PÅ PSYKIATRIEN….12. febr. 2017.

 31. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Ja ! –Stakkels Danmark ! –Det er altsammen social-demokraternes skyld ! Nu er valget snart en realitet ! Og Løkke kan ikke finde på flere forklaringer til, at undslå sig, at udskrive valg !–OG vi ser frem til, at få Erhvervsfolk i folketinget ! –Og smidt alle kolbøtterne ud !–Hvad har det med døde Ellen, at gøre ? –Det skal vi sige jer Nemlig ! Danskerne (dem, der ikke allerede rejst ud af landet ) ER lede og kede af, at de brave vikinger er kommet i mindretal i deres eget land ! De tager livet af sig, hvis de hører til den kategori, at de ikke kan komme nogen vegne, hvadenten de sidder i hus til oppe over ørene –eller de har børn i skolealderen ! De sidste vil være bedre tjent med, at komme i skole i Frankrig, Hvor de lærer om kultur – stil og klasse ! i modsætning til i Danmark !

 32. Af bri h

  -

  Hvorfor skal alting gøres så indviklet, kompliceret og uoverskueligt som muligt? Hvorfor skal alting centraliseres, udliciteres, forringes og tvangsdigitaliseres? Uden hensyn til hvad borgerne mener/har behov for. Lars ulykke er et afskrækkende eksempler på en umulius der ikke aner hvad han har med at gøre, eller som er komplet ligeglad med om Vs dumme, latterlige og dødssyge “reformer” gavner eller skader danskerne. Helle t-s var dog lige så ringe. Og begge er løftebrydere/vælgerbedragere.

 33. Af Else Marie Arevad

  -

  Tænk, jeg synes, det var et smukt og fredfyldt billede af afdøde, information bragte. Aviserne bringer dagligt langt langt mere grænseoverskridende billeder, tænk bare på billedet af den lille druknede flygtningedreng.

 34. Af J. Hans en

  -

  AF BRIAN H – 4. MARTS 2017 23:50
  Hvis man ser you tubes dokumentarfilm om merkel og hendes migrant kriser, ser den danske forenings hjemmeside, ser 180gr, snaphanen, uriasposten, den korte og andre netaviser.

  Kun tabere som F Jen sen henviser til 360 grader, snapsehanen, urinposten og den alt for lange.

 35. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er navnet Lene Mahmoud så specielt, at det bør være rimelig nemt at Google. Der findes ét s/h foto på Google+, det er alt. Det foto kan i øvrigt være kopieret fra en anden site. Er denne Lene endnu en håbløs fake!

 36. Af P Christensen

  -

  Information er jo venstre-radikal.
  Venstre-radikale er imod berettiget kritik af især islam, dvs mulismers udøvelse heraf.
  Påskuddet for selvcensuren er. at berettiget kritik er “stigmatiserende og forhånende”.

  Venstre-radikale må dog godt bringe fotos af nu afdøde blegansigter
  uden deres forudgående samtykke. Det opfylder ingen af ovennævnte kriterier.

 37. Af r. vangkilde

  -

  EN VÆRDI DØD OG VÆRDILØS, – er liget blevet ukristeligt, når det politiske velfærd er slut, og
  kun familien, slægtninge kan føre de arvede gener videre, ELLER hvorfor er det anderledes i
  andre religioner. ELLER er det kun gud der kan fortsætte, MÅSKE burde Lilleør indføre et nyt
  kristen ritual fotografering (måske bedemanden).

 38. Af brian h

  -

  Jødehaderen og danskerhaderen j. ha n sen kan ikke lide at netaviserne bringer oplysninger frem om hvad der foregår under overfladen i samfundet, og bag de officielle facader. J. ha n sen/j. has san foretrækker nemlig løgn, fortielse, invasion og islamisering. Det er derfor danskerhaderen j. ha n sen finder netaviserne afskyelige. Men se selv feks. snap hanen om Sve rige, eller you tube om merkels migrant crisis/ one year on/what next. Den korte a vis er om Danmark.

 39. Af - Niller

  -

  Else Marie Arevad du har en pointe , vores blufærdighedsgrænse over for død og ødelæggelse er for længst overskredet.
  Det har den massive billedmæssige mediedækning af alverdens ulykker og krige gjort sit til.
  Iøvrigt oplevede jeg i Portugal for en del år siden hvordan familien samledes og delte det sidste døgn med den døde, før begravelse.
  En efter min menig værdig og smuk afsked med den døde.

 40. Af K pedersen

  -

  Hvis mar strand vil gøre noget godt for sundhedsvæsnet og behandlingen af patienterne, er det mærkeligt at hendes blog BESPARELSER KOSTER LIV har blokeret for at andre som véd noget om hvordan patienter sendes i døden, og om hvordan pårørende ofte sjofles på det groveste, kunne supplere med deres iagttagelser. Nu skåner mar strand politikerne og systemet for kritik. Læs week-end avisen i dag og eb’s tillæg 12/2 om MORDET PÅ PSYKIATRIEN.

 41. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Død” ! –Historien melder intet om, hvorfor Ellen har mistet kontakten til sine 2 yngste børn ! –Var hun mon een af den slags, der blot avlede børn, fordi børnepenge vælter ind på kontoén ?–Eller var grunden AT: Børnene var usympatiske mennesker, der ville blæse hende et stykke under alle omstændigheder ? –Det melder historien intet om ! –Vi skal jo alle dø engang ! –Så, hvis vi vidste lidt mere “om det såkaldte efterliv” ! –Ville døden ikke længere være så afskrækkende ! vel ?

 42. Af Rikke Nielsen

  -

  Et smukt billede af Ellen – ingen klagesang herfra.

  I øvrig – og måske lidt off topic, måske ikke – synes jeg ofte, det fremgår af de betalte debattørers valg af emner, at de er lidt desperate for at finde et emne, de kan få deres betaling for.

 43. Af Portrætfoto af lig

  -

  […] Kathrine Lilleør mener, at Informations (billed-)dokumentation af den døende Ellens sidste dage og død, overskrider den grænse for blufærdighed, som er – eller har været – iboende i den almindelige dansker. Vi er i døden ultimativt forsvarsløse og ude af stand til at sige fra. Og vi undergår en transformation fra menneske til krop uden ånd. Information har med temaet om Ellens død fremturet med en foto-brutalisering, skriver Lilleør, hvis indlæg kan læses her: […]

 44. Af Birger Nielsen

  -

  Lene Mahmoud

  Hvor vandrer alle disse stakkels hvileløse sjæle rundt henne ?
  Når hjertet stopper, så slukker alle kontakter i kroppen, også hjernen (“sjælen”).
  Det er slut.

 45. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  DØD ? –Videnskaben finder ud af mere og mere ! Så det er værd, at vente på om, der virkelig findes mere imellem himmel og jord ! –Alle vores “sjæle, både dyrenes og vores egne ” svæver tilsyneladende rundt efter vores død ! ” –Måske er det faktisk rigtigt AT: Vi sommetider har mødt folk ! Som vi synes, at vi har mødt førhen helt over på den anden side af kloden ! –Réinkarnation ! –ER der folk, der tror på ! Måske ikke i DK, hvor folk er evigt fantasiløse ! –Så vi henvender os til Hr. Lemche ! –Prøv w. Linea Verde. Rai –idag giver Commissario Montalbano film klokken 21,35–ps. Linea Verde Rai uno–Er som altid først med det nye indenfor teknik –og samlebånds–tomat-produktion –De Italiénere er så spændende mennesker ! –“DøD ” Er langt væk for dem, der er kreative –og elsker livet Nemlig Italiénerne !

 46. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Videnskaben finder ud af, at det alligevel ikke er helt slut ! —Der foregår noget oppe i atmosfæren ! –Måske er det alle vores sjæle inc. dyrenes formidable personligheder !–Ulveparret, som blev vist på DR 1 i formiddags ! viser os igen tydeligt AT: Dyrene under alle omstændigheder er tusinde gange klogere end “mennesket ” Der er den største ulykke, der nogensinde er opfundet ! “

 47. Af Axel Jeglugter ERiksen

  -

  Teddy jeg syntes du er en frækkert, et sexsymbol!
  Kunne du tænke dig at gå til jazzballet sammen med mig og Niels Peter?

 48. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! Ellers TAK for tilbuddet ! –Vi har for travlt her i Pyrénærene med AT: “spore ulve-packet ! –Der har gemt sig dybt inde i bjergene i denne National-park ! ” Vi elsker dyrene –OG vi afskyr, AT man i dk–ødelægger livet for vikingerne !

 49. Af Flemming Lau

  -

  Man binder os på mund og hånd, men man kan ikke binde ånd, hverken i liv eller i døden. Den totale død er overvundet af Kristus, og det skal menneske sjælene være glade for, hvis de er glade for at leve, vel at mærke! Kun den glædesløse drømmer om at dø!

 50. Af Erik Larsen

  -

  Flemming skal vi ikke vise de venstreorienterede hvad kristus kan mønstre af kærlighed gennem et geværløb?
  Så kan de lære det!
  Vi kristene må holde sammen mod satans hærskare forklædt som humanister og demokrater der kun taler om hvor meget vi alle ligner hinanden og vi skal kunne leve sammen, elske hinanden o.s.v. og kristus skulle elske araber og folk med bæhud… vanvid rent vanvid.

Kommentarer er lukket.