Pressen, Christiansborg og Instagram

Af Kathrine Lilleør 17

Ikke ét ord om lagkage, men det er pressen, der får skylden, når det tidligere SF-medlem Pernille Vigsø Bagge i lørdags-Politiken glæder sig over, at hun har forladt Christiansborg.

TV2 News og breaking news i samtlige medier har over de seneste ti år ødelagt Christiansborgpolitikernes mulighed for at debattere og indgå fornuftige politiske aftaler. Fra at politikerne indbyrdes og i medierne kunne udtale sig forholdsvidt frit, handler alt idag om at undgå shitstorme og ikke komme i pressens søgelys på den ukontrollable breaking-news-måde. Da hun i 2005 kom ind i Folketinget havde SF en kommunikationsrådgiver. Da hun forlod politik i 2015 var der 15 kommunikationsfok, og tre talepinde politikerne skulle holde sig til, når de udtalte sig. Vigsø Bagge beskriver en dagligdag, hvor politikere på tværs af partier er nervøse for at komme på arbejde, fordi de bliver jagtet af journalister, der på ingen tid kan blæse en lille bagatel op til topnyhed. Stadig ikke ét ord om den lagkage.

Hun tegner følgende lille stemningsbillede fra Christiansborg-hverdagen:

”Der var et tidspunkt, hvor vi måtte løbe ud til printerne, når vi printede dokumenter ud, så journalisterne ikke huggede dem, og vi så dem fiske interne dokumenter op af skraldespandene. På et tidspunkt blev min kontordør belejret af journalister, før jeg skulle til forhandlinger i Indenrigsministeriet, og de ville ikke forlade min dør, før jeg udtalte mig. Jeg har oplevet journalister falde i deres egne ledninger og kameramænd, der slog hinanden oven i hovedet.”

Pernille Vigsø Bagge vedgår, at den megen presse har betydet en kortere vej mellem Christiansborg og befolkningen, men hun mener, at prisen har været for høj.

Den forgangne uges Støjberg-shitstorm viser tydelige end tydeligst, at Vigsø Bagge har ret. Det politiske indhold i nyhederne er stadig lavere netop, fordi stadig færre politikere tør fravige talepapiret. Et problem af gigantiske dimensioner. Som selvfølgelig skal løses. På en bedre måde end offentlighedsloven, der hindrer journalister adgang til dokumenter, som har en oplagt interesse. Dokumenter, som netop indeholder politik, der ikke kan koges ned til en Instagram-opdatering.

Måske skal der være journalistfri tidspunkter på Christiansborg? Pressefri områder? Mobil- og kamerafri områder? Det må Christianborgpolitikerne kunne finde ud af. Ellers går det dem hver og en som Inger Støjberg.

De bliver menneskeligt og politisk reduceret til et billede på Instagram.

17 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Salg af nyheder er vel helt analog til salg af et hvilket som helst andet produkt. Uanset om det er salg af personlig nydelse i kanal 1 eller 2. God gammel traditionel journalistik findes simpelthen ikke længere. Bundlinjen er alfa og omega for ejerne. Og brugerne er vænnet til at indtage pure junk food, også nyheds junk – desværre!

 2. Af jørgen pe

  -

  Når journalisterne i flokkevis nærmest bor på Chrborg, bliver de enten sammenspiste med politikerne, eller de jagter dem som flokke af gribbe eller ulve jager deres bytte. Plus at journalisterne gør meget for at styre og bestemme hvad tidens politik skal gå ud på. På borgen er der de politikere som er valgt ind, og så er der journalisterne som ikke er valgt af borgerne, men som agerer som det store rødradikale ” journalistisk venstreparti” der helst vil bestemme lige så meget som de folkevalgte tilssammen. Det er et rodet og udemokratisk system, og det dur slet ikke. Journalisterne bør smides ud fra borgen, så de kun får adgang når de inviteres. De skal ihvertfald ikke have deres egne lokaler. Blot se hvilken katastrofe de rødradikale journalister har været i Sverige. Se 24nyt.dk samt snapha, 180g og den korte.

 3. Af Flemming Lau

  -

  Vi har de mediebårne samråd for at oppositionen kan holde øje magten. Medierne skal holde 3 skridts afstand fra den daglige drift af Folketinget. Politikerne skulle dæmpe deres behov for at agere linselus, og hvis en minister har noget vigtigt at formidle kan denne jo bare indkalde til pressemøde. Det er muligt at de vil blive udskrevet som arrogante, men pyt bare de får den nødvendige ro til deres arbejde. Hvem gider deres arbejde, med journalister hængende om nakken…?

 4. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! Kort sagt dansk tv er ikke værd, at spilde tid på ! –Luk for katten –og forbered jer på AT: Nyde livet uden politikere –og madopskrifter ! –OG luk for samtlige dyre højskoler, der spilder skatteborgernes penge på migranter i massevis !—-Højskolerne er lykkelige fordi nu undgår de konkurs ! –Samtlige islamiske migranter kan få gratis plads 1 år eller mere ! –Borgerne bliver bedraget noget så dybt og inderligt !—

 5. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt har alle store virksomheder deres egen pressetjeneste. Hvorfor er det kun – salg af fake news – der huserer på Christiansborg?

 6. Af Jan Johansen

  -

  Ja, det har taget overhånd. Flere af journalisterne er så fandens kloge og bruger nu og da ret så ufine metoder for at få fravristet politikerne stof til sladderspalterne og medierne. Det er ikke nødvendigvis særlig seriøst, men det er heller ikke så meget det, der tæller. Dårlige omtaler er bedre end ingen omtaler, og er indholdet ikke godt nok, kan man da lige gi’ indholdet en lille drejning.

 7. Af Mehmet Sami Gür

  -

  RISIKO FOR CIVILISATIONERNES SAMMENSTØD!

  I vesten er der en fundamentalistisk tilslutning til national konservatismen og højre nationalismen. I bund og grund er der hos disse ekstremistiske grupper en tendens til at give ’skylden’ til andre anderledes udseende end etniske vestlige borgere. Samtidig med, at borgerne i den vestlige verden har et stort ønske om en ‘forandring’. Vesten går desværre igen tilbage til vandalistiske, fascistiske og nazistiske tider og rødder. Mærkesager som demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed er glemte og lagt på en støvet hylde. Flygtninge og de fremmede bliver som om beskyldt for ethvert problem i vesten. Dvs. flygtninge og de fremmede bliver fremvist som værende årsagen og det største problem for vestens tilbagegang. Racismen og fremmedhadet breder sig i hele vesten og har faktisk taget overhånd! Europa og andre vestlige lande bliver nødt til at komme til fornuft. Og de andre ‘milde’ partier, intellektuelle og medier bliver nødt til at udvikle en modstrategi overfor højre radikale partier og kræfter inden det hele går fuldstændig galt og ude af kontrol. Ellers er der en stor risiko for et anstrengt forhold og sammenstød mellem de homogene og de multikulturelle grupper.

 8. Af Helge Nørager

  -

  I Tyrkiet er der en fundamentalistisk tilslutning til national konservatismen og højre nationalismen. I bund og grund er der hos disse ekstremistiske grupper en tendens til at give ’skylden’ til andre anderledes udseende end etniske Tyrkiske borgere. Samtidig med, at borgerne i Tyrkiet har et stort ønske om en ‘forandring’. Tyrkiet går desværre igen tilbage til vandalistiske, fascistiske og nazistiske tider og rødder. Mærkesager som demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed er glemte og lagt på en støvet hylde. Flygtninge og de fremmede bliver som om beskyldt for ethvert problem i Tyrkiet. Dvs. flygtninge og de fremmede bliver fremvist som værende årsagen og det største problem for Tyrkiets tilbagegang. Racismen og fremmedhadet breder sig i hele vesten og har faktisk taget overhånd! Europa og andre vestlige lande bliver nødt til at komme til fornuft. Og de andre ‘milde’ partier, intellektuelle og medier bliver nødt til at udvikle en modstrategi overfor højre radikale partier og kræfter inden det hele går fuldstændig galt og ude af kontrol. Ellers er der en stor risiko for et anstrengt forhold og sammenstød mellem de homogene og de multikulturelle grupper.

 9. Af N O Nielsen

  -

  Politikerne bruger jo også pressen når de via deres egen pressetjeneste og spindoktorer ønsker at fremme egne interesser.
  Der er efterhånden bygget et politisk parallel samfund op af meningsdannere , lobbyister og politiske kommentatorer, at det er mere end svært at få øje på den demokratiske tanke i det der foregår.

 10. Af Niels Lemche

  -

  Gür og Nørager, hvad har jeres indlæg med emnet at gøre. Var jeg Kathrine, slettede jeg dem med det samme.

 11. Af Lis Sørensen

  -

  Den kulsorte religion fortaler-mentale alder 4 år-ønsker nu at stoppe kritisk journalistik..

  Som en anden middelalderlig pave med egen magt på sinde og imod pøblen.

 12. Af Lis Sørensen

  -

  Frimure lemche af tysk katoffelplukker og jøde afstamning støtter straks op.

  Isrealsk betalt påvirkningsagent naturligvis.

 13. Af Lis Sørensen

  -

  Frim ure lemche af tysk katoffelplukker og jø de afstamning støtter straks op.

  Isre alsk betalt påvirkningsagent naturligvis.

 14. Af Lis Sørensen

  -

  Frim ure lemc he af ty sk katoffelplukker og jø de afstamning støtter straks op.

  Isre a.lsk betalt påvirkningsagent naturligvis.

 15. Af Hul igennem?

  -

  -Der er en vacuumagtig stemning i Tyrkiet lige nu..alle holder vejret.
  Landet for alle Tyrkere..

  -Hitler genfødt som den forbitrede islamist Erdogan, det er ikke godt for os.
  “Fred i Vor tid?” Lad os ikke være lige så dumme som Chamberlain, vi må gå hårdere til ham og ruste os mod truslen.
  Det bedste ville være hvis han døde.

 16. Af Rap And

  -

  Nu har jeg ingen erindring om, at Vigsø Bagge skulle have haft nogen afgørende indflydelse på dansk politik, så hvor mange journalister, der har gjort hende nervøs for at komme på arbejde gad jeg godt vide mere om.
  Derimod syntes jeg man sagten kan genkende Sørens Pinds synspunkter i blogindlægget for den kendsgerning,, at Venstre umulige formand ikke kan få sin politik til at hænge sammen må naturligvis være pressens skyld. Den historie kan sælges i USA, så hvorfor ikke her.

 17. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Katrine Lilleør ! ” Vi skal ikke have et Halal-samfund ! Forstå det ret ! –Liberal Alliance kom med det vigtige signal ! –Og så skal de danske præster rette ind ! –Hvem siger AT: Vi overhovedet har brug for præster ? –Historien siger jo, at “religion af enhver slags ! Har fanden skabt ! –OG det tror vi på ! “

Kommentarer er lukket.