Fri hash eller lov over liv

Af Kathrine Lilleør 7

Ulrich Vestergaard fik i 2011 konstateret terminal cancer med højest fire måneder tilbage at leve i. Da kemoen var ved at slå ham ihjel, begyndte han at eksperimentere med medicinsk cannabis som olie udtrukket af cannabis-planten. Langsomt kom han sig, hvorpå begyndte han at hjælpe folk, der havde hørt rygtet. Ulrich Vestergaard har de seneste år hjulpet flere tusinde voksne og børn med at finde lindring for deres lidelser. Især kemobehandlingen er for mange uoverskuelig, men den medicinske cannabis kan mildne følgevirkningerne og for nogle endda bremse kræften. Som lærker der jublende må synge, kan mange, der er blevet hjulpet, ikke lade være med at hjælpe andre i samme situation, som de selv har været i. Alle hjælper uden betaling med råd og vejledning ud fra devisen, at der findes ikke standardopskrifter eller standard behandlingsprotokoller. Hver enkelt må finde sin egen vej til helbredelse.

”Nødhjælpsgruppe” kalder de sig, fordi de mener, at det er lovligt at forhindre skade på et andet menneske selvom det betyder, at man bryder loven. ”Liv over lov”, siger de til hinanden, når de ængstes for politianmeldelser og razziaer, som dem, der er overgået Ulrich Vestergaard. En beboer i hans boligforening i AAlborg har anklaget ham for at være pusher, hans lejlighed er derfor blevet opsagt, politiet har ransaget hans hjem og ganske rigtigt fundet cannabis-olier, man har derfor rejst tiltale med henblik på fængselsdom, alt imens hans cancer atter er blusset op. Når man kommer i kontakt med nødhjælpsgruppen flyder det over med fortællinger, om mennesker med store smerter, der stjæler sig til at lindre og til lindring i angst for at blive kriminaliseret.

Carsten er en blandt utallige. Han har haft sklerose i 10 år, sidder i kørestol, og har fået en del forskellig medicin, der ikke hjalp, men til gengæld har meget ubehagelig følgevirkninger. Han bryder sig ikke om at være skæv, men opdagede, at tog han bare ét sug på en joint, forsvandt hans spasmer og smerter med det samme. Allerhelst ville han gerne selv have tre planter i haven, men hans årlige forbrug af cannabis koster 1000 kroner, som nødhjælpsgruppen skaffer ham. Det skader ingen, men betyder smertefrihed for ham. Til sammenligning koster den ordinerede medicin, der ikke hjælper ham 36.000 kroner om året.

Men der er håb i sigte. Tilsyneladende. Fra 2018 har Sundhedsstyrelsen givet tilladelse til, at læger kan ordinere medicinsk cannabis til nogle bestemte sygdomme herunder cancer og sklerose. Sundhedsmyndighederne og sundhedspolitikere ved altså godt, at der er noget her, der hjælper. Det skal bare uddeles under kontrollerede forhold på apoteket. Korrekt. Bestemt. Bortset fra at det kommer til at koste spidsen af en jetjæger. Ifølge Ulrich Vestergaard koster den uforarbejdede hashplante 5 kroner kiloet hos bonden. Forarbejdet koster den 18.000 kroner. Men, når apoteket får den, isolerer man cannabioiderne, og videresælger derpå for 400.000 kroner kiloet. Det bliver en fantastisk forretning for både apotekere og stat.

Almindelige folk som Carsten vil bare ikke få råd. Han vil stadig være henvist til det sorte marked, ligesom Ulrich Vestergaard og formentlig med tiden flere af de andre nødhjælpsarbejdere vil ryge direkte i fængsel.

For når det kommer til hash, sætter det officielle Danmark lov over liv.

7 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Stor respekt herfra til Ulrich Vestergaard der hjælper sig selv og andre med et af nuturens egne produkter – i dette tilfælde cannabis-planten. Men selvfølgelig er Ulrich dermed en torn i øjet hos medicinalindustrien, der dermed går glip af en mega profit. Se i øvrigt hvordan dyr i naturen helbreder sig selv. De går hverken til læge eller på apotek. De spiser løs af naturens helbredende fauna.

 2. Af j pe

  -

  Friheden i Danmark er ved at blive afskaffet. Borgens/regeringens og partiernes politik bliver mere og mere totalitær for hver dag. Man skulle tro at folk selv kunne bestemme om de vil ryge i fri luft, om de vil prøve sig frem med smertelindring ved diverse sygdomme, om de vil passe børnene selv eller sende dem i institution, om de vil bevare deres familie eller ej, om de vil deles om børnene ved skilsmisse, om de vil forsvare sig selv eller ej i tilfælde af overfald eller hjemmerøveri, om de vil bygge en lille hytte eller læskur i baghaven, om de vil stå på en stige når de renser tagrenden, om de vil betale kontant eller med dankort osv., osv. Men efterhånden har politikerne, bureaukraterne og systemet så travlt med at manipulere, true og herse rundt med folk, at der ikke er meget frihed tilbage. Og tiere og tiere opfører systemet sig nærmest sindssygt. Som da en mand skulle have sit kørekort fornyet. Istedet for at lade ham gå op til en køreprøve, krævede man at han skulle underkastes en hjerneskanning og forskellige andre ubehagelige undersøgelser. (ja, man tror det er løgn) Mere rablende skørt og perverst kan det vel næsten ikke blive?!!

 3. Af j pe

  -

  Det kan tilføjes at manden hverken var bilbølle, kriminel, syg eller andet. Næh, han havde bare tilladt sig at fylde 70 år. (Det var selvfølgelig også en stor frækhed i en tid hvor regeringen gør sit bedste for at gennemføre en udskiftning/decimering/etnisk udrensning af danskerne)

 4. Af Allan Hansen

  -

  Ja, naturen har alt den medicin
  vi har brug for!

  ” look deep into nature and then you
  will understand everything better,,,
  – Einstein.

  Naturen kender ikke til løgne og bedrag!
  Men taler altid sandt.

  Fortsat god debat.

 5. Af Tine Gad

  -

  Fint indlæg, Kathrine Lilleør.
  Men med en egenbetaling på 3995 kr. og derefter 100 pct. tilskud inden for et år, burde de fleste have råd til lovlig medicinsk cannabis.
  Se Lægemiddelstyrelsens artikel om egenbetaling her:
  https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/tilskud/beregn-dit-tilskud/tilskudsgraenser#

 6. Af Ulrich Vestergaard

  -

  Tja netop det med tilskud er jo ganske unødvendigt, hvis man laver det selv.
  Er der virkelig noget fornuft i at alle skatteborgere i dk, skal betale den regning?
  Forstår udmærket at moms atf 400.000 er bedre end på 5 kr, men tilskuddet til medicin, med kunstigt forhøjet priser, betaler vi alle

 7. Af georg christensen

  -

  Det er et sørgeligt, såkaldt demokratisk diktatur vi danskeren tilbringer LIVET i, når vi ikke selv må dyrke planter, planter , som LIVET har tilskrevet os. Når vi på bedste diktatorisk vis gerne må købe alle former for “rusmidler”, såsom spiritusser af alle arter, samt tobakker af alle arter og alle mulige former for kemiske “piller” , alt, som giver omsætning og kan kontrolleres og skatten inddrives, en SKAT som også på vidunderlig vis forsvinder ud i den blå forurende LUFT.

  Alt er tilladt i dette socialliberale samfund, alt, som giver omsætning , en omsætning som skatte betales i skattely.

  NB: Danmark trænger til et “socialt orienteret system”, et system, hvor alle ,som får muligheden for at være med også accepteres og ikke bare på forhånd udelukkes.

  Det nuværende Danmark har med det´s gamle såkaldte kultur partier fuldstændig misforstået Globaliserings udviklings proces beskrivelser. Jeg indrømmer gerne, at det ikke kun er Danskeren som har misforstået Globaliserings tankegangen. Det er hele det nuværende “Europæiske” tankesæt ,som bør ændres, hvis overhovedet Globaliserings tankegangen kan tages alvorligt.

Kommentarer er lukket.