Blasfemiparagraffen og en biskop

Af Kathrine Lilleør 156

Blasfemiparagraffen skal afskaffes. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og jeg er enige. Helt uden aprilsnar. Det haster, hvis en mand, der har brændt Koranen af i sin baghave ikke skal dømmes. Havde han brændt Kraks Blå Bog af, ville det ikke være strafbart, men brænder man Biblen eller Koranen, er det ulovligt. Som om Biblen eller Koranen, der begge er skrevet af mennesker, er noget andet og mere end andre bøger, der også er skrevet af mennesker. Det er altså menneskers vidtforskellige tro, der i lovgivningen helliggør visse bøger men ikke andre. Hvilket igen betyder, at disse tros-bøgers indhold skal være hævede over afbrænding og muligvis også kritik, hvis den bliver alt for blasfemisk. Som en Trille-sang fra 1971 var det.

Argumenterne for at beholde paragraffen er oftest omsorgsfulde. Som den venlige biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær, der mener, at en afskaffelse kan få betydning for forståelsen af det religiøse i vores samfund. ”Jeg er tryg ved at vi har paragraffen. Vores religion er noget dybt personligt, som vi hviler vores liv på. Det har jeg det godt med, at der hersker en vis respekt for. Paragraffen er en påmindelse om, at religion er noget, der betyder noget og har at gøre med de dybeste rødder hos mennesket”. Smukt. Helt bestemt. Lyder som noget fra kirkebladet her op til påske. Men så fyldt med føleri, at man ikke skulle tro, at biskoppen talte om en paragraf i straffeloven. Når det dybt personlige alene bliver et argument for love, er der ikke love nok i verden til at skærme de følelser, der opstår, når man mener sig trådt for nær.

Hvor befriende, hvis netop en biskop havde sagt nøjagtig det modsatte: At samfundet skal og bør forholde sig kritisk til A-L-T. Herunder også religiøse skrifter, ideologier og dogmatikker. Voldsomt og ubarmhjertigt skal man uden straf kunne kritisere både Bibel og Koran og Maos Lille Røde, som nogle har et religiøst forhold til. Brænde dem af, side for side, komma for komma, hvis man føler for det. Herefter havde biskoppen haft en sjældent god anledning til at vifte med netop kirkebladet og tilføje, at heldigvis findes der for den, for hvem troen har dybe rødder i hjerte og liv, kirker, synagoger og moskeer, hvor man slår værn om de hellige skrifter, og levende forkynder det, der står i dem. Her skal den, der har brug for at høre skriften forkyndt med respekt og indsigt være velkommen til trygt at komme for at finde trøst og håb, der med garanti er blottet for hån og latterliggørelse.

Folkekirken er altid halvtreds år bagud. Det er som om, Viborg-biskoppen ikke har opdaget, at det religiøse menneskes nærtagende sind overalt rulles ind i vat. Lovgivning nationalt og internationalt kæmper for, at man endelig ikke forulemper nogen på deres ømfindige tro. Det lyder som biskoppens egne ord umiddelbart hensynsfuldt. Men det er en beskyttelse af de forkerte. Et knæfald for en uhyggelig tendens til at sætte det religiøse menneskes frihed over alle andres frihed. Ja, over den hårdt tilkæmpede vestlige tradition for ligeværdighed mellem mennesker uanset tro, køn eller seksualitet. Som nu blasfemiparagraffen, der undertrykker den ubetingede frihed til at kritisere hellige skrifter så hårdt, at det er forbudt at sætte ild til en død bog.

Befri os for den blasfemiparagraf, så folk kan brænde bøger, som de vil i fred.

156 kommentarer RSS

 1. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Ja ! Medens skuden langsomt synker (læs Danmark ) !

 2. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  @ Lene H. Madsen

  De vigtigste kendtegn ved nazismen var netop den morderiske antisemitisme, som også kendetegner islamisterne, samt modstanden mod demokrati og menneskerettigheder, som også kendetegner islamisterne.

  Jeg tager fuldstændigt afstand fra både nazistiske antisemitter og antidemokrater og fra islamistiske antisemitter og antidemokrater.

  Du tager afstand fra nazisterne, der ikke udgør en reel fare i vore dage, hvilket selvfølgelig er fint nok.

  Men tager du også afstand fra vor tids værste antidemokrater og farligste antisemitter – de fundamentalistiske islamister?

 3. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  @Lene H. Madsen

  Jeg ved ikke, om du læste det indlæg, hvor jeg protesterede imod, at Tjetjeniens islamistiske diktator, Kadyrov, er begyndt at sende homoseksuelle tjetjenere til en koncentrationslejr, hvor de bliver tortureret og slået ihjel, udelukkende fordi de er homoseksuelle.

  Nazisterne sendte som bekendt også homoseksuelle til koncentrationslejre, hvor de blev slået ihjel.

  Venstrefløjen har endnu ikke taget sig sammen til, at protestere mod, at Tjetjeniens islamistiske diktator sender homosekuelle i koncentrationslejr.

  Det skyldes givetvis, at det vender helt og aldeles op og ned på venstrefløjens politisk (u)korrekte narrativ, om de undertrykte og heroiske islamistiske frihedskæmpere, der bekæmper de samme “sataner” – Israel og USA – som den yderste venstrefløj bekæmper.

  Når I støtter fundamentalistiske islamister, der slår jøder og homoseksuelle ihjel, og som bekæmper demokrati og menneskerettigheder med terror mod tilfældige civilister, så kunne I ligeså godt støtte nazister!

  I er med andre ord både blottet for analyseevne og selverkendelse; men dét er heller ikke nogen nyhed…

 4. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Mænd og drenge er et samfunds-problem ” –Læs blot Berlingske blogs ! –Der er oversvømmet med utilpassede –hadefulde ghetto-islamister og tvangs-anstalt-ophobede ! –unge mænd, –der er –og bliver farlige for evt. børn –som de har avlet ! –Enlige mødre, der ikke er kritiske, med ,hvem de parrer sig –Bringer arven –og samfundsproblemet videre ! –Der ikke bliver bedre af, at de udelukkende avler “diagnoser” ! –Samfundet har også et ansvar –for de “hadefulde –utilpassede drenge og mænd ” –Et problem, der bliver mere og mere farligt !!

 5. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  @J. Hansen

  Gamle, stalinistiske antisemitter bliver åbenbart aldrig klogere. Men Stalin var jo også allieret med Hitler, før Anden Verdenskrig brød ud.

  Palæstinenserne har opgivet verdslig politik, og er blevet voldelige, religiøse ekstremister, der vil slå alle jøder ihjel – men det rokker ikke ved stalinistens sympati for de fanatiske antisemitter.

  For et par år siden arrangerede den danske venstrefløj en demonstration mod, at Israel forsvarede sig mod raketangreb fra Gazastriben, ved at svare igen med raketangreb mod Gazastriben.

  Nogle af de dansk-palæstinensiske demonstranter råbte; “Hamas! Hamas! Jews to the gas!”, hvilket ikke vakte den store vrede blandt de andre demonstranter.

  Den yderste venstrefløj forsvarer rutinemæssigt det islamistiske parti, Hizb Ut-Tahrir mod, at blive konfronteret med kritiske demonstranter, ved at overfalde de kritiske demonstranter, selvom Hizb Ut-Tahrir har haft en talsmand, der blev dømt efter racismeparagraffen, for at opfordre til mord på jøder.

  Man erindrer, at SF’s tidligere formand, Gert Petersen, startede sin politiske karriere, med at melde sig ind i det danske nazi-parti midt under Anden Verdenskrig.

  Det virker mest som en ond vittighed, når stalinistiske antisemitter spiller antiracister.

 6. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  Jens

  Palæstinenserne har stort set opgivet verdslig politik, og er blevet voldelige, religiøse ekstremister, der vil slå alle jøder ihjel.

  For et par år siden arrangerede den danske venstrefløj en demonstration mod, at Israel forsvarede sig mod raketangreb fra Gazastriben, ved at svare igen med raketangreb mod Gazastriben.

  Nogle af de dansk-palæstinensiske demonstranter råbte; “Hamas! Hamas! Jews to the gas!”, hvilket ikke vakte den store vrede blandt de andre demonstranter.

  Den yderste venstrefløj forsvarer rutinemæssigt det islamistiske parti, Hizb Ut-Tahrir mod, at blive konfronteret med kritiske demonstranter, ved at overfalde de kritiske demonstranter, selvom Hizb Ut-Tahrir har haft en talsmand, der blev dømt efter racismeparagraffen, for at opfordre til mord på jøder.

  Man erindrer, at SF’s tidligere formand, Gert Petersen, startede sin politiske karriere, med at melde sig ind i det danske nazi-parti midt under Anden Verdenskrig.

  Det virker mest som en ond vittighed, når stalinistiske antisemitter spiller antiracister.

Kommentarer er lukket.