Kirken og græshoppegenerationen

Af Kathrine Lilleør 16

Nye ligger der ved hver eneste altergang. Unge voksne mellem 20 og 40 på knæ ved Herrens alter, famlende med alterbægerne og tøvende vendende den lille runde kiks med krucifikset på. Skal den spises med det samme, eller samtidig med portvinen? Blufærdigt forsøger de naturligt at falde ind, som man kun kan, når man har gået så mange gange til alters, at man ikke tænker over, hvad der skal ske, men i stedet kan vende tankerne indad. Ikke kun ved voksengudstjenesterne, men også ved børnegudstjenesternes saftevandsalterbord, knæler dåbsgæster med en respektfuld ydmyghed, der genlyder af et behov for at nærme sig det uforståelige. Folde hænderne og knælende at falde ind i en ubrudt 2000-årig kæde af altergæster.

Det skrives, at Folkekirken stadig oplever udmeldelser. Det gør vi sikkert, men vi oplever også en stigende interesse og tilstrømning. Unge og modne mennesker, der muligvis slet ikke er døbt, muligvis har meldt sig ud, men som alligevel i stadig højere grad søger gudstjenesten. Den klassiske gudstjeneste, vel og mærke. Med altergang. Den rigtige vare, der ikke lefler for nogen som helst, men som er sjælespejl, kristen visdom og Guds ord.

Jeg er fuld af beundring. For det er modigt at kaste sin ind i kirkens ritualer uden bare antydning af basisviden. Uden at kunne Fadervor. Uden at kunne Trosbekendelsen. Uden at kunne andre salmer end ”I østen stiger solen op” og ”Dejlig er jorden”. Ikke ane, hvornår man rejser sig eller, hvornår man sætter sig. Ja, uden at ét eneste led i gudstjenesten minder en om noget som helst. Ikke siden Gorm den Gamle har en hele generation af danskere stået så forudsætningsløs overfor det kristne ritual og dermed den kristne forkyndelse.

Skylden bærer græshoppegenerationen. De, der med Ungdomsoprøret i den ene hånd og ligusterhækken i den anden lagde aftenbøn, morgensang og kirkegang på hylden. Undlod at drage deres børn op mod Gud, men helt alvorligt mente, at det er flottere, hvis børnene vælger selv.

Men ved ikke at give sit barn Fadervor og salmesang i vuggegave, har barnet slet ikke fået det med sig, som kun kan gives, når det er lille. Dette nemlig, at hver gang det siden i sit liv beder Fadervor, selv når det sidder som 100-årig på plejehjemmet, da lyder mor og fars stemme som et ekko i bønnen. En gave. Fra Gud. Og et kys på panden fra barndommens land.

Græshoppegenerationen er en dækkende betegnelse for de store velfærdsårgange, der raserede, hvad tidligere slægter havde bygget op, efterladende sig golde stubbe, hvor der før var bølgende marker.

16 kommentarer RSS

 1. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, Kathrine, og hvis jeg havde magt som jeg har agt, så ville jeg lave én, nej to ændringer efter anglikansk mønster! I England står man op, når man synger, og sidder ned, når der læses op for en, og begge dele er rigtige, for man synger bedst, når man står op, og lytter bedst, når man sidder ned.

  Men ellers er der intet i vejen med højmessen.

 2. Af Orla Guude

  -

  NIELS PETER LEMCHE – The standup comedian.

 3. Af P Christensen

  -

  De er med andre ord ikke liguster-fascister,
  men locuster-fascister ?!

 4. Af Jan Johansen

  -

  Sikke en omgang sødsupperomantik. Naturligvis har “de store velfærdsårgange raseret, hvad tidligere slægter havde bygget op” – i hvert fald alt det vås, som alene bygger på tro. Vor tids midaldrende og unge er trods alt mere oplyste end deres forfædre var og er faktisk i stand til at bruge deres sunde fornuft. Hvordan det på nedsættende vis bliver til “græshoppegenerationen” er jo blot et forkølet forsøg på at gøre sig til på andres bekostning. Ynkeligt!

 5. Af Jan Petersen

  -

  Jeg kan da godt forstå dem, der lægger en krucifikset tudekiks på tungen og skyller efter med lidt portvin – som alternativ til den bindegale politiske virkelighed de præsenteres for daglig. Jeg mener . . . der må vel findes – et eller andet bedre mellem himmel og jord – trods alt !

 6. Af Mv Jensen

  -

  Kære Katrine, hvor er det godt skrevet og dejligt at høre at de lidt yngre trodser ‘Rend mig i traditionerne ” – generationens værdiløse ikke-opdragelse af deres børn. Du tager selvfølgelig godt imod dem fra talerstolen.
  Desværre er Folketinget og embedsværket – med få undtagelser – sammensat af stålsatte 68’ nihilister og deres afsporede afkom, så det bliver ikke herfra man skal forvente hverken åndelige værdier eller samfundsopbyggende ideer genindført.

 7. Af Kirken og græshoppegenerationen

  -

  […] Læs Lilleørs indlæg her: […]

 8. Af Flemming Lau

  -

  Mennesket og de 4 guldskeer.
  Mennesket var og er i al sin nøgenhed, så begrænset og fattig. Som den eneste sande Gud i universet, sendte han sin Søn til forsoning, og adling af det usle. Selv hyrder, kvinder og børn blev beskyttet mod onde ånder, fik syndernes forladelse, adgang til velsignelser ad Libitum og vejledning ved Sandhedens Ånd. Disse 4 “guldskeer” er blevet akkumuleret i bla den danske slægt gennem 1000 år. Mennesket blev så forvænt, at Guld skeerne blev taget for givet. Nu ville det selv være sin egen Gud, Og som et andet forkælet børnehave barn, tog det stangen med bylten på skulderen og skred hjemmefra! Big mistake! for selvom ateismens og socialismens paroler lyder forjættende, så er mætheds graden i længden stærkt begrænset.

  Opløsningstiden har erstattet oplysnings tiden. Egoismen har erstattet næstekærligheden og tomhedens håbløshed har erstattet trygheden i Kristus! Det farlige er imidlertid at mennesket stadigvæk er åndeligt søgende. Den åndelige verden er virkelighed som kan så i “Åndernes Magt!” I “Depot jægerne” så man et afsnit hvor en funden “Staveplade” til Ånden i glasset søgtes afsat til en forretning med chek på det det alternative. Forretnings indehaveren slog 7 kors for sig, og bad dem at holde sig væk med lige netop denne form for medie. Og nu kan vi så opleve mindfulness og yoga øvelser der åbner for den åndelige dæmoniske verden, gennemføres i børnehaver og skoler. De må ikke være rigtigt kloge…!

 9. Af Jan Johansen

  -

  Hvor har du alt det vrøvl fra, Flemming Lau? Du kan næppe være helt klar i toppen, men det er da muligt at andre tosser finder den slags ordskvalder underholdende.

 10. Af Flemming Lau

  -

  Jan Johansen.
  Et menneske består af ånd, sjæl og legeme. Ungdommen af idag er så begrænsede, så åndsformørkede, kultur og historie løse at de i deres ufornuft ikke aner, hvorfra de kommer fra, hvem de er og hvor de skal hen! Det vil du opdage om 100 år, hvor andre vil tage beslutningerne for dig. Så bliv du bare ved med at pladre rundt i uvidenhedens mudderpøl. Dig selv til skade, desværre!

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAN JOHANSEN, det er bare sådan en slags grammofonplade, han sætter på, måske endda en gammel lakplade. Og du har ret, det er i sin primitivitet ret ulideligt.

 12. Af P Christensen

  -

  Lad nu bare de hellige være salige i deres tro.
  Bare de kun skærer i sig selv, og ikke hugger hovederne af os andre,
  som vi ser det praktiseret rundt omkring i nutidens religiøse nazisme version 2.0.

  De såkaldte “skabende guder” er iøvrigt forunderligt uvidende
  omkring det univers, de troende anser dem for at have skabt.
  Der er i de hellige skrifter et flat-earth centreret univers,
  hvor der intet nævnes om stjerner og galakser.
  Og vi mangler altså stadig en skaber af “guderne”,
  da de naturligvis ikke kan opstå af sig selv,
  Og en skaber til skaberen af guderne…..

 13. Af Lis--beth Søren--sen

  -

  Håbløst positivt religiøs indlæg! I får ikke flere troende i kirken nogensinde igen mm. At det er fordi de er indvandrer.
  Men en præst kunne ikke få sin hyre uden at promovere falsk tiltro hertil, som en anden købmand.

  Danskerne er 90% ateister. Man når man læser tanten får man indtrykket at de mener det forholder sig modsat. Fakenews med andre ord. Magthaverne ville elske hvis danskerne blev føjelige tåber for dem endnu engang. kommer ikke til at ske.

  Den danske uforstålighed og ligegyldighed over for religiøse ritualer og fakenews, er til deres ære. Resten af verden kunne lære meget af Danmark på dette område.

 14. Af Marianne Knudsen

  -

  Godt skrevet.

 15. Af Mads F

  -

  Hook ‘em while they’re young. Ja, det virker for både religioner og tobaksindustrien. Det bliver det ikke positivt eller fornuftigt af.

 16. Af Orla Guude

  -

  @Flemming Lau
  Hvad er livet?
  Et pust i sivet
  Hvad er døden?
  Et gok i nødden
  eller
  medlemsskab af det radikale venstre

Kommentarer er lukket.