Özlems dialogkaffe

Af Kathrine Lilleør 86

Özlem Cekic udgav i den forgangne uge ”Hvorfor hader han dig mor?” om sine kaffemøder med folk, der har erklæret hende deres hadefulde modstand. Bogen er blevet modtaget med en forudsigelighed, der sætter to streger under Cekics anliggende. I den røde del af pressen fokuseres lykkeligt på osten, i den blå del fokuseres ærgerligt på hullerne.

Projektet er lettere end lettest at tale op eller skyde ned. Opfindsomme radioværter har således ringet til nogle af de hadefulde, der har drukket kaffe med Cekic, for at høre, om det egentlig forandrede noget som helst for dem. Svaret er ligeså indlysende som, at solen står op i øst og går ned i vest. Selvfølgelig har Cekic ikke formået at lægge de hadefulde for sine fødder. Ligeså lidt overraskende er det, at Cekic med sin fortid i SF, har synspunkter der flugter med sine tidligere partifællers. Alt andet ville være utroværdigt.

Alligevel har hendes opfattelse af forholdet mellem islamistisk terror og Vestens mulige medansvar været en afgørende del af kritikken i det borgerlige landskab. Men dialogkaffe er ikke tænkt som en samtale, hvor man journalistisk giver sin samtalepartner modstand uanset, om man selv er enig. Cekics serverer kaffe til folk, der har fordomme om hende. Men hun har også selv fordomme om dem, hun inviterer. Dialogkaffe er derfor ikke først og fremmest meningsmøder men møder mellem fordomme. Så mange, at man for længst er holdt op med at høre, hvad den anden siger, for man ser ikke den anden som et menneske, der ligesom en selv forsøger at leve sit liv bedst muligt.

Ideen udgår fra Jacob Holdt. Fotograf og hippie i hjertet. Når Holdt livslangt er taget rundt i verden for med sit kamera at dokumentere, hvordan fattige og undertrykte lever, inviterer han sig selv ind i blikskurene for at bo med dem, han skal fotografere. Ligesom han med sin verdenskendte ”Amerikanske Billeder” tog hjem til ekstremerne i det amerikanske samfund, hvor han boede med de fattigste sorte og med Ku Klux Klan. Sidste år havde dokumentarfilmen ”Mit liv i Billeder” premiere. Her opsøger Holdt sin amerikanske fortid, og filmen skildrer rørende gensyn med såvel de fattigste som klan-medlemmer. Et gennemgående træk i filmen er glæden ved gensynet. Ikke glæden over mødet med meningsfæller. Slet ikke. Men glædelige gensyn mellem Holdt og mennesker, som på trods af meget forskellige meninger er kommet til at respektere hinanden.

Ideen er ligeså indlysende, som den er anfægtende: Vokser fordomsfuldt had bedst, når vi ikke personligt har mødt repræsentanter for den gruppe, vi hader? Spørgsmålet er ubehageligt. Skal være det. For det udfordrer. I hjertet. I tankens allerinderste. Kan vi tillade os at lade hadefulde fordomme gro, når vi aldrig har stået ansigt til ansigt med dem, vi så inderligt forestiller os, vi ikke bryder os om? Enhver må spørge sig selv.

Mens man spørger, og inden alle afværgemanøvrerne i den borgerlige læser sætter ind med argumenter som, at terrorister fortjener ingen samtale og tildækkede kvinder er symbol på ufrihed, overvej et øjeblik, om Cekics og Holdts dialogkaffe fortjener at blive mødt med afvisning. For demokratiets DNA er samtale mellem mennesker, der har til fælles, at vi alle er af kød og blod. Demokrati er dialog ikke kun med meningsfæller. Men lydhørhed overfor dem, du aldrig bliver enige med. Uanset, hvor meget kaffe I drikker.

86 kommentarer RSS

 1. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  2 indlæg fra mig ser jeg ikke er kommet på, Men læs artiklen fra dd på Berlingske af Thomas Søgard Rohde, et interview med jurist og radiovært Nima Zamani, der også arbejder i Nordvest-kvarteret – han er venstreorienteret, men er ikke så helt tryg ved højrefløjen, når disse to størrelser er enige om, at indvandringen volder store problemer .

  Ligedan til:

  @ Frank J . 9:39

  Jeg har hørt, at Holdt selv har fortalt for nogle få år siden, at han har været uærlig i forhold til “Amerikanske Billeder”, så ..ved ikke nøjagtig hvad og hvordan ..men da godt, at han siger det.

 2. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN, sikke en gang sludder: Var der overhovedet en større kristen befolkning i Tyrkiet. Det hed altså til afskaffelsen af sultanatet Det Osmanniske Rige. Og det med misundelsen, ja, måske, men i virkeligheden ser du satdig forskellen, når du er i landet. Den er ikke mellem kristne og ikke-kristne, men mellem Middelhavsbefolkningen og befolkningen inde på højsletten. Og den er der stadig.

 3. Af Niels Peter Lemche

  -

  Kathrine, gider du ved lejlighed at se i dit filter.

 4. Af poul pedersen

  -

  Ideologi og dumhed er roden til alt ondt, nærmere end religion. Islamismen er først og fremmest en ideologi, hvor børn og voksne hjernevaskes med at de er et herrefolk der har ret og pligt til at dræbe og udrydde alle andre folkeslag. Forskellen på islamisme og na zis me er lille. Kun de naive, uvidende, tåbelige, korrupte og senile kan mene at indvandringen er “berigende”.

 5. Af poul pedersen

  -

  Ideologi og dumhed er roden til alt ondt, nærmere end religion. Islamismen er først og fremmest en ideologi, hvor børn og voksne hjernevaskes med at de er et herrefolk der har ret og pligt til at dræbe og udrydde alle andre folkeslag. Forskellen på islamisme og na zis me er lille. Kun de korrupte eller de
  naive, uvidende, tåbelige og senile kan mene at indvandringen er “berigende”.

 6. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Nu ser jeg ikke udveksling af mad eller dialog med en, der tilsviner Özlem Cekic, som jeg for få år siden kaldte ‘Storslem’ og ligedan ‘Dronning Özlem’, fordi hendes ageren i forhold til at bruge lokaler til festivitas på Christiansborg var for anmasende for mig at se, og hvor hun invitere specielle udenlandske gæster, der vist ikke var så velsete personligheder igen, her i Danmark. Hendes formål var ikke os – men islam!

  Altså – alt i alt, som jeg så det: At føre sig frem på vores bekostning!

  Problemet med noget af hendes ærinde som sikkert moderne muslim er eller vil også på et tidspunkt være, at det ikke rigtig ses at blive forstået af hende, at det ikke er muligt at integrere en anden kultur hos os. Derfor opstår der problemer, hvor folk blandt de fremmede ikke forstår vores system og måde at være på.

 7. Af poul pedersen

  -

  Så er en del gode, oplysende, friske og aktuelle indlæg igen gemt væk under “ældre kommentarer”, hvad det så skal gøre godt for????? Hvorfor er bir git laj ers indlæg tit præget af selvmodsigelser, omstændelige formuleringer og almindelig snik-snak? Det er ret trættende.

 8. Af Henrik Larsen

  -

  @Niels Peter Lemche – 28. august 2017 13:16:

  Kære Niels Peter Lemche,

  Jeg kritiserer – under denne blog, der opfordrer til debat om Özlems “dialogkaffe” koncept – din brug af kirken i Aleppo under det alawitiske førkrigs Assad styre, som var notorisk minoritets “venlige” i forhold til den øvrige muslimske verden, som et eksempel på, at vi intet har at frygte fra islam og muslimsk indvandring. Men du besvarer ikke denne kritik. Du siger alene, at du ingen negative oplevelser har haft i Syrien før 2011, hvilket jo slet ikke modsiger min kritik af din brug af Syrien, hvorefter du (nedladende eller undrende?) som en del af dit modsvar, funderer over, om jeg nogensinde har været i Syrien.

  Hvordan får du min kritik, som vel er en tilladt og nødvendig del af dialog, til at jeg ifølge dig “slår tre kors” for mig, når jeg “hører ordet dialog”? Hvordan får du det til at være “lige i øjet” m.h.t. titlen på bloggen “mangel på samtale”…? Der skal vel i det mindste være et forsøg på besvarelse af mine eller andres påstande, betænkeligheder eller kald det fordomme, før du affejer mit indlæg med aldeles konkrete påstande og spørgsmål som mangel på samtale eller frygt for dialog?

  Min kritik af brugen af førkrigs Syrien som rettesnor besvarer du ikke, i stedet fortsætter du med et postulat, om at jeg (det er det vel, du skrev henvendt til mig) helt unødvendigt er bange for at få “halsen skåret over”, jeg kan roligt tage til Tyrkiet, siger du.

  Skal det forstås, som om du ser Tyrkiet som en rettesnor for (praktiseringen af) den islam, vi intet har at frygte fra? Du siger også i den forbindelse, at muslimer ikke er svære at komme i kontakt med, tak for det, noteret, selv om jeg ikke ser, at det har helt så meget med vores nuværende samtale (det er det vel trods alt?) her at gøre, hvor jeg forsøger at komme i kontakt med dig?

  Og tak for informationen, ja, Det Danske Institut, som vel var oprettet på venskabelig basis, deraf min betegnelse uden stort, når jeg ikke kunne huske titlen og ikke anså det midlertidige for et egennavn. Og til sidst: Nej, jeg har ikke været i Syrien, har dog læst rigtigt meget om dette og andre bl.a. tidligere kristne områder, som man er anvist på, hvis man ikke har prioriteret rejserne, og så er jeg i mellemtiden blevet 52, hvis det er det, du kalder “gammel og træt” – hvor gammel er du da, siden du i din egenforståelse er så utræt? :-)

 9. Af poul pedersen

  -

  Regeringen er helt håbløs. Den tænker kun på at hjælpe de meget velbjergede. De almindelige danskere giver man fanden i. Se hvordan man sender uretfærdighed, plyndring, splittelse, ulykke, elendighed, kriminalitet, sygdom og død ind i stadig flere danske familiers liv. Velfærden udhules systematisk. Arbejdsløse og syge får i titusindvis af tilfælde en sjofel og ussel behandling. Hvis det ikke var for den politiske kynisme og uduelighed, ville de fleste danskere have det bedre, og lønmodtagere, arbejdsløse og pensionister kunne have haft en langt bedre økonomi.

 10. Af Henrik Larsen

  -

  @Birgit Hviid Lajer – 28. august 2017 15:42:

  “Altså – alt i alt, som jeg så det: At føre sig frem på vores bekostning!”

  Jeg kan desværre indtil videre kun være enig med dig, så lang tid Özlem´s kaffe koncept allerhøjest skal være et arrangement, hvor dem der vil have noget, skal tales mindeligt til af dem, der skal afgive noget.

  Hvis hun “bare” vil give den som opmand eller neutral tone dommer, der aldrig kommer med forslag, der “koster” islam noget, så er og bliver det lige netop ikke andet end blødt og energirigtigt lys til islamiserings salami taktikken.

  Der må vel være visse ting, vi står stejlt på ikke at ville afskaffe her i samfundet, og hvis der er nogle, der stadig ikke kan forstå det, så siger jeg det da gerne over kaffe, men for meget kaffe får mig altså bare til at svede, ikke til at ændre standpunkt m.h.t. at være f.eks. “ytringsfriheds fundamentalist”. :-)

 11. Af poul pedersen

  -

  Lad det være fastslået med syv-tommer søm. Flere bloggere er kun med for at sabotere debatterne, ved at fylde dem med falske påstande eller rendyrket nonsens.

 12. Af Maria Due

  -

  Bravo Birgit Hviid Lajer!

  Det var en Gülen-betalt ramadanmiddag, som gæsterne på Christiansborg lappede i sig. Indlæg med link til BT i filteret.

 13. Af poul pedersen

  -

  Man bør læse den korte avis, 24nyt.dk og “Mordet på psykiatrien”. Læs også BT og Berl. ang. skrækkelig behandling af fysiske patienter. Både i psykiatrien og på de fysiske hospitaler omkommer flere og flere pga. besparelser, nedlagte sengepladser, manglende personale, tvangsdigitaliseringer og IT-tosserier. I Århus, på Sjælland og i region syd foregår der stribevis af overgreb og svigt i psykiatrien, både overfor de syge og de pårørende. Og klagesystemet er en narresut.

 14. Af Hr. J Ha ns en

  -

  Özlem Cekic er en intelligent, veltalende, højt uddannet og nydelig kvinde.
  Med en værdig og respektabel fremtoning.
  Og med invandrer baggrund.
  Dette får den yderste højrefløj, også damerne, til at fråde i raseri.
  Herligt.
  Godt at vi har kvinder som Özlem Cekic i Danmark.

 15. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN, armenierne tog jeg ikke med i betragtning. Min fejl. Men strengt taget eksisterede der ikke noget Tyrkiet i 1916, men et osmannisk rige styret af en sultan, der også var kalif. Så procentdelen skal måske ses i forhold til antallet af kristne i Det Osmanniske Rige. Da Tyrkiet skabtes som en reststat pga. det tidligere Osmanniske Rige, var der ingen armenere tilbage.

  Men armenernes fordrivelse rammer hele tiden tilbage i hovedet på dem.

 16. Af Niels Peter Lemche

  -

  HENRIK LARSEN, jeg holder fast i min kritik af dig. Da du ikke har været i Syrien — har du overhovedet været i Mellemøsten? — er det selvfølgelig begrænset, hvad du ved om de lande.

  Der har i nyere tid ikke været problemer for kristne i Tyrkiet; men den første gang, jeg var der, i 1983, besøgte vi den græske menighed i Istanbul, som måske ikke var undertrykte, men talte så sandelig heller ikke frit fra leveren. I årene op til Erdogans forfatningsændringer begyndte man at se grækerne vende tilbage. Tag en tur til Kas i Lykien, hvor en dominerende farvekombination er den græske blå og hvide. Lige uden for byen i bugten ligger en græsk ø, og der har i nyere tid ikke været problemer med det. Meget skiftede efter jordskælvet i 1999, hvor grækerne som de første stillede med hjælpekorps. Før det var grækerne og tyrkerne som hund og kat, men det og så den tyrkiske hjælp et par år senere i forbindelse med et jordskælv på Peloppones ændrede så sandelig på holdningerne.

  Jeg bliver 72 om en uges tid — aviserne plejer at have en note — så jeg er tyve år ældre end dig. Så meget værre for dig, at dine meninger er så “gamle” og modløse.

 17. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er såvel 1983 som 1999 rimelig længe siden. Til info skriver vi lige pt 2017!

 18. Af mogens Jørgensen

  -

  Det er sørgeligt at NPL og visse andre bloggere hele tiden, prøver at bortforklare virkeligheden med forskruede påstande. De udlægger situationen sådan som godhedsindustrien og de radikale ønsker den udlagt. Fakta er at de røde og de radikale plus V og K mv. ikke ønsker noget godt for danskerne. Noget som tydeligt ses af deres invasions- og velfærdspolitik osv. Og demokratiet , familieværdierne og folkesundheden værner man heller ikke om. Tværtimod angriber og undergraver man alt der er bygget op gennem århundreder. Christiansborg er en katastrofe.

 19. Af Maria Due

  -

  “Jeg bliver 72 om en uges tid — aviserne plejer at have en note”

  Det er løgn! Ja altså ikke det med aviserne, men at du kan få dig selv til det. :))) Jeg ved jo, at folk selv sender ind eller får en ven til det, for aviserne bringer højst runde fødselsdage, medmindre man tilhører kongehusets inderkreds. Men tak for et godt grin.

 20. Af Hr. J H.

  -

  AF NIELS PETER LE MCH E – 28. AUGUST 2017 17:30
  Jeg bliver 72 om en uges tid — aviserne plejer at have en note”

  De eneste som har en note om Lem che.
  Det er vel de ikke så anonyme alkoholikere.
  Her er Lem che jo medlem.
  Ok.
  Ret skal være ret.
  Måske har danskernes parti også en venlig note om Lemc he..

 21. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Vi er jo flere kvinder på blogge, der både er intelligente, højtuddannede og ser godt ud – alder ingen hindring er der en del, der i hv f lader mig vide om – endda lige 2 dage i træk..ha..ha..men indvandring, den kan jeg og andre måske ikke lige slå – men fremmede er vi i hv f for de andre, som de for os. :-)

  Nå, jeg må se, om j
  eg kan vende tilbage med yderligere i morgen – dvs nå det. :-)

 22. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Vi er jo flere kvinder på blogge, der både er intelligente, højtuddannede og ser godt ud – alder ingen hindring er der en del, der i hv f lader mig vide om – endda lige nu 2 dage i træk..ha..ha..men indvandring, den kan jeg og andre måske ikke lige slå – men fremmede er vi i hv f for de andre, som de for os. :-)

  Nå, jeg må se, om j
  eg kan vende tilbage med yderligere i morgen – dvs nå det. :-)

 23. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Att.:Katrine Lilleør

  Indlæg lige ovenfor kl. 20:39 er naturligvis, som du vel kan se på adressen, ikke skrevet af mig, jeg skal venligst bede dig slette det. På forhånd tak – Mvh Birgit Hviid Lajer :-)

 24. Af Maria Due

  -

  “Godt at vi har kvinder som Özlem Cekic i Danmark.”

  Gülen bevægelsen må i hvert fald mene, at hun er guld værd, ellers ville den ikke betale en gallamiddag for 180 personer på Christiansborg. Og nu er Cekic også kommet i Den blå bog og har fået udgivet en bog hos Gyldendal med en titel, der råber til alle sider, at hun er et uskyldigt offer, og at det piner hendes barn. Det er blot at læne sig tilbage og vente på de næste fremstød, for hvorfor holde sig tilbage, når man har erfaret, at intet er for groft eller får andet end gode konsekvenser for en selv. Nogen er til grin.

 25. Af per christian nielsen

  -

  Hvor står du selv Kathrine ? Dine holdninger er lidt svære at spotte.

 26. Af Niels Peter Lemche

  -

  Det her er utroligt.

 27. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Att: Katrine Lilleør – venligst slet det nye indlæg i mit navn, hvor vedkommende beder dig om ikke at slette. Han spilder såvel din som min og vel egentlig og måske mest sin egen tid, denne sikkert så ivrige J Hansen .. Mvh og tak igen, Birgit

 28. Af Niels Peter Lemche

  -

  Og Marie Due, det er bare noget, der sker automatisk. De har vel en blå bog, som de bruger som skabelon for, hvem der skal nævnes. Mere er det ikke, undtagen, når det er runde fødselsdage.

 29. Af Niels Peter Lemche

  -

  Marie Due, det kan også være Hof og Statskalenderen. Teologisk Stat tror jeg kun, at Kristelig Dagblad benytter.

 30. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Att.: Kathrine Lilleør – idiotien fortsætter, så venligst slet indlæg af dd 20:50 i mit navn det er ikke skrevet f mig – og ligedan nu indlæg af Kim Rosa Olsen (plejer at være en af disse trolls, vi forsøger at få fjernet fa blogge) dd 21:11 – Utroligt, at nogen spilder ders tid på den slags – og nu din og ligedan min og andre debattørers. Tak. Birgit :-)

 31. Af Niels Peter Lemche

  -

  NIELS PETER LEMCHE – 28. AUGUST 2017 21:15: Falsk indlæg på en blog, der er ude af kontrol.

  Det bliver faktisk værre og værre.

 32. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Niels Peter Lemche .. desvære skal jeg andet i morgen, og hvorfor staver du mit navn forkert, såvel som rendez-vous ..så det er muligvis for mig at se ikke den rigtige Niels Peter Lemche. Beklager. Men skal andet uao.

 33. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Det nytter ikke, at blog-ejere ikke selv slette disse forstyrrede menneskers indlæg, så det ødelægger stort set alle blogge på Berlingske. Selv på Uffe’ s blog så jeg lige! BHL

  Professor Thomas Ploug, Aalborg Universitet (Information- og kommunikation) har i en artikel lige meddelt, at:

  “Nettet er ikke til frustrationer og det er ikke til narcissistisk adfærd. Det ædelægger socialiteten pg kvaliteten af informationer og debat, og det er et tab for os alle.”

  Det er vi vist mange, der kan skrive under på nu. Så hvornår andler Berlingske vokent og fornuftigt her ? BHL

 34. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “…armenernes fordrivelse rammer hele tiden tilbage i hovedet på dem.”

  De kristne armenere blev ikke “kun” fordrevet af deres muslimske landsmænd; de blev udplyndret, udsultet og massakreret!

  Når armenernes fordrivelse “hele tiden rammer tilbage i hovedet” på tyrkerne, så skyldes det udelukkende, at de tyrkiske politikere benægter folkemordet på de kristne armenere, selvom det er veldokumenteret, og stort set alle, anerkendte folkemordsforskere konstaterer, at der var tale om et folkemord.

  Men det er langt fr a alle tyrkere, der benægfter dette folkemord; den Nobel-pris-belønnede forfatter, Orhan pamuk har siddet fængslet netop fordi, han har konstateret, at der var tale om et folkemord.

  Det er faktisk strafbart, at sige sandheden om dette folkemord i Tyrkiet; det er en strafbar “fornærmelse af tyrkiskheden”…
  ,

 35. Af Maria Due

  -

  Danskernes parti er nedlagt, Carlsen er heldigvis noget sent blevet klogere, så der får ingen troll listet din fødselsdag ind, Lemche. :)))

 36. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN , alt sammen rigtigt. Det er det, jeg mener, når jeg skriver “rammer tilbage i hovedet på dem”. Så er der lige det med landsmænd. Sådan opfattede de det nok ikke. Der blander du vor vestlige idé om nationalitet ind.

  Der er en udmærket redegørelse for begivenhederne og også, hvad der gik forud, i Eugene Rogans Osmannerrigets fald fra 2015.

  Og tænk, dette indlæg er ikke under falsk navn!

Kommentarer er lukket.