Herrens Veje

Af Kathrine Lilleør 67

Provst Johannes drikker. Undertiden. Første episode af ”Herrens veje” gik over skærmen i søndags, og introducerede os til bispekandidat og Provst Johannes, der i frustration over ikke at blive valgt til biskop over Københavns Stift tager et par dages druktur. Hans hustru, sønner og nærmeste medarbejdere er ikke overraskede. De kender til hans punktvise gåen fra koncepterne. Det må en del andre i kirkelige kredse naturligvis også gøre. ”Kan sådan en mand virkelig blive opstillet som bispekandidat?”, er jeg blevet spurgt i den forløbne uge. Det korte svar er: ja.

Måske er Folkekirken det sidste sted – bortset fra bodegaen -, hvor alkoholisme ikke dømmer et menneske ude. Vi lever i en kontrol-tid. Det er pinligt, hvis man ikke har styr på sine stumper. På sig selv. Hvis man er fed, fattig eller alkoholiker. Det tydeligt for alle at se ukontrollerede er devaluerende. Men både fede, fattige og folk med alkoholproblemer kan være kloge, talentfulde og dygtige. Det hænder, at de er de klogeste, de mest talentfulde og de dygtigste.

Alkoholisme er en sygdom, som ufattelig mange danskere lider af. Vi har alle mindst en alkoholiker i familien. Men vi taler ikke gerne om det, for det er af en eller anden grund pinligt. Meget mere pinligt end at lide af – nåja – de fleste andre sygdomme. Men ikke alle sygdomme indebærer, at man nødvendigvis må sygemelde sig. Det er klart, at begravelsesfølger, brudepar og folk med ondt i sjælen ikke skal mødes af en beruset præst. Læs lige sidste sætning to-tre gange. Jeg har IKKE her skrevet, at præster gerne må gå berusede på arbejde. Men jeg tillader mig at skrive, at når præsten med et alkoholproblem er ædru, kan den præst meget vel risikere at være fem gange så god som sine altid ædruelige nabokollegaer. Både fordi vedkommende måske bare er dygtig, men måske også fordi vedkommende fra sig selv kender til sygdom og stor afmagt.

Det afgørende er derfor ikke, om en præst – eller ethvert andet professionelt menneske – er alkoholiker. Det afgørende er, om vedkommende kan styre sin sygdom. Kan inddæmme den, passe sit arbejde, og svare enhver sit.

Det faktum, at menneske har et alkoholproblem bør ikke forhindre, at man kan stille op til, hvad som helst. Men det gør det. På spørgsmålet om Prost Johannes, der drikker, kan stille op som biskop, man ser, hvordan.

Måske finder man rundt om i Folkekirken de sidste bastioner for det frisind, vi fik i arv fra Luther og Grundtvig. For dit og mit sind frisættes og frisætter, når vi overlader det til domstolene og Gud at fælde domme.

67 kommentarer RSS

 1. Af D Di diri kSEN

  -

  AF R. HARA LD KRI STIAN SEn – 1. OKTOBER 2017 12:21

  Spar os for dit paranoide vrøvl.
  Og lad være med at genere pæne mennesker i forskellige navne “har ald”.
  Det er du ikke mand nok til.

 2. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Maria Due jeg beklager, at jeg skrev tidspuntet 0.45. Det var dit svar til en anden. Det angive tidspunkt på D i r i k s e n s kommentar skulle have været 1.oktober 10.14.

  J. H. Og en gang til for prins Knud, jeg hedder
  R. H a r a l d og ikke H a n s e n. Skulle du ikke gå ud og hente en buket blomster til din kone/kæreste, i stedet for at kanøfle mig?
  Jeg er gået på arbejde nu. Mvh Rosa

 3. Af R Harald Kristiansen

  -

  J H, eller var det D D i r i k s en/G ü r. I kan selv vælge. I er et fedt. Mvh Rosa

 4. Af henrik rasmussen

  -

  Ro sa har alds skænderier med j has san/ han sen kan jo ikke bruges til ret meget. Men se be nt je n se ns indlæg under “ældre kommentarer”!

 5. Af henrik rasmussen

  -

  Det danske sundhedsvæsen er i en sørgelig forfatning efter at spareøvelser, lukninger og “reformer” samt dalende moral har hærget hospitalerne og skadestuerne gennem flere år. Og sundhedsstyrelsen og styrelsen for patientsikkerhed fungerer ad h…… til. Tusindvis af unødige og meningsløse TAB, LIDELSER og DØDSFALD regner ned over patienterne, de pårørende og mange andre. Klager man over en SKRÆKLÆGE til patientsikkerhed, syltes klagen i månedsvis/årevis. Klager man over uanstændig, brutal og fejlagtig behandling, sker der oftest intetsomhelst. Behandlingen af syge begynder at minde om hvad tyskland foretog sig overfor sygdomsramte borgere i trediverne, hvor det kaldtes eutanasi og rengøring af samfundet.

 6. Af henrik rasmussen

  -

  Hvis man ikke er historieløs, véd man noget om hit ler styrets barbariske og mor de riske behandling af fysiske og psykisk syge samt invalider (efter ulykke eller overfald). De blev aflivet i tusindvis, med både direkte og indirekte metoder/dødshjælp. (ikke frivillig!) Hit ler var en djævel og et uhyre i menneskeskikkelse.

 7. Af Maria Due

  -

  Med afsnit 10:2 af “Herrens Veje” er der fortsat lagt op til en international bestseller, skønt der afsluttes med en scene, som mange af os vil have svært ved at tro på. Den er for glansbillede-agtig og lægger op til endnu mere desillusion. Kvindelige seere må være forberedte på mange tårer. Mænd måske også, for hvad har vi dog sendt vore soldater ud i.

 8. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Findes der noget mere kedeligt, end drukkenbolte?

  Ja – hellige drukkenbolte med evig bondeanger…

  Til gengæld ville en tv-serie om en fundamentalistisk imam have et potentiale for egentlig spænding – især for dén tv-station, der formasetde sig til at sende den…

  Den kunne tage udgangspunkt i virkelige personer, og f.eks. handle om en imam, der er tidligere hashsmugler, og som forsvarer, at en enlig, nigeriansk moder, der ver blevet voldtaget, bliver vstent ihjel for “hor”, fordi “man må tage hele pakken med”, når man går ind for sharia.

  Han skal selvfølgelig også anbefale den mandlige del af sin menighed, at tæve ulydige koner og børn, samt at slå jøder ihjel, “Hvroend de er”, som der står i koranen.

 9. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Kan man tage kristne alvorligt mere?

  De brokker sig ikke over, at deres profet, bliver fremstillet på den mest ydmygende måde, mens de tværtimod forsvarer psykopatiske islamister, dedr brokker sig over, at deres religiøse teror bliver latterliggjort – selvom de kristne er blevet terroriseret til at flygte vfra de muslimske lande.

  Kulturkristne kystbanesocialister, der er ligeglade med, om Jesus bliver nedsænket i pis, mens de forsvarer radikale islamister, der begår teror i Muhammeds navn – selvom disse islamisterne forfølger og fordriver kristne i de muslimske lande.

  Jeg har INGEN respekt til overs for dén slags halvateistiske kultur-kristne, der forsvarer fundamentalistiske islamister, som de HELLER ikke forstår, og vær sikker på, at de fundamentalistiske islamister, som disse brægende får forsvarer, heller ikke har skyggen af respekt for disse på én gang aggressive og dybt naive hyklere…

 10. Af d DI DEri KSEN

  -

  AF R HA RALD KRIST IANSEN – 1. OKTOBER 2017 13:24

  Ja.
  De fleste ville nok helst være “haralds” sygelige intimidering foruden.
  I forskellige navne.

 11. Af M Jørgensen

  -

  En tv serie om en fundamentalistisk imam- skriver JSR
  En sådan serie findes skam- moskeen bag sløret, er den dokumentariske fortælling (TV2)-om imamen fra Grimshøj moskeen og dennes indflydelse på sine trosfæller.

 12. Af Erik Larsen

  -

  Tak Carl-Erik Pedersen, selvom jeg er lidt yngre (ikke meget) end dig er jeg 2000% enig med dig i at Danmark er blevet ødelagt af politikere der har lukket folk ind i landet der INTET GODT VILLE OS – og det drejer sig om religion, kriminalitet og endda meget værre ting. Løbet er desværre kørt,- vore unge mennesker er curling-forældre, ateister, sig selv nok og de fatter slet ikke hvad der sker omkring dem.
  Og som du og flere af os, der har “frihedskæmper-blod ” i os, synes, så kan vi finde rigtig , rigtig mange politikere der i dag burde stævnes for det man i – og under – sidste krig kaldte, noget der kunne straffes hårdt.

 13. Af j christensen

  -

  Tænke sig, tusindvis af patienter der er alvorligt syge, modtager i dagens Danmark en hjælp der er så nedsparet og forringet, at den minder mere om dødshjælp end om ægte sygepleje og helbredende behandling. Borgens/regeringens/partiernes menneskeforagt er massiv. Læs BT om skræklæger, og læs “Mordet på psykiatrien”. Og læs om hvordan de pårørende ofte sjofles så groft, at der INTET samarbejde er med dem, selvom det MANGLENDE samarbejde er skyld i massevis af unødvendige lidelser og dødsfald. Hvorfor er patientforeningerne så passive? Pga. statstilskud?

 14. Af Maria Due

  -

  J CHRISTENSEN – 1. OKTOBER 2017 15:46
  Dit indlæg har ikke meget forbindelse med oplægget, men jeg skal forsøge at hæfte det sammen. Hvis du vil vide, hvad dine skattepenge bl.a. går til, kan du i dagens JP-fødselsdagshilsen til professor emeritus Martin Paldam, der fylder 75 år, læse om noget af det, jeg har citeret hans forskning for i mange år. Fx at en almindelig grønlandsk familie på fire (4) personer årligt modtager 300.000 kr. i blogtilskud fra den danske stat, fordi der ikke er meget udvikling i retning af at blive mere selvhjulpne. Samt at de mange milliarder, vi og andre har hældt i andre udviklingslande heller ikke ændrer nævneværdigt på noget om i det hele taget. Det er det samme i “Herrens Veje”, soldater rykker ud for at hjælpe nogen, der bekæmper dem, og døden tager sin told i en krig, som vi forlængst har mistet troen på vil føre til noget meningsfuldt. I “Herrens Veje” tager hovedpersonen to beslutninger. Den ene er klog, og den anden kan vi kun gætte os til.

 15. Af HR. J hA NSEN

  -

  AF CARL-ERIK PEDER SEN – 1. OKTOBER 2017 0:11
  “Jeg er faktisk i tvivl om, hvornår man kan kaldes alkoholiker?”

  Med den alder som du har opnået, så kan du nok roligt tillade dig at drikke et par øl og en whisky engang imellem.
  Nyd det. Og samværet.

 16. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Indlæg fra mig dd må være i filteret?

 17. Af M Jørgensen

  -

  Provst Johannes drikker . Undertiden. Skriver Lilleør – og ja ! det gør han ligesom mange andre, der har brug for en timeout fra hverdagens trivialiteter
  Og hvordan kan det nu være , at den gode provst ikke søger fred i den tro som han bekender sig til ?
  Mit bud er at han er et menneske på både godt og ondt- og det er vel såre menneskeligt, at vi alle har både mørke og lyse sider.
  Hvad han ikke finder i sin kirke- må han finde blandt ligesindede på kroen eller bodegaen.

Kommentarer er lukket.