Herrens Vej

Af Kathrine Lilleør 17

De svigter alle. Det er indtil videre det mest geniale ved ”Herrens veje”. Hver på deres måde har de en bagvedliggende dagsorden. Undtagen måske en eneste. Ham kommer vi til. Umiddelbart er serien båret af den karismatiske provst, som har både tro og vilje til at handle. Han bliver ikke biskop, fordi en politisk bevidst kvinde vinder over ham, da han begår den fodfejl i bispevalgkampen at sige, at kristne og muslimer er forskellige, og at han foretrækker kristne. Siden viser det sig, at hun som biskop er benhård overfor netop muslimer på flugt. Sådan er hykleriet et gennemgående træk i samtlige af seriens episoder. Lige fra den hengivne provstefrue, hvis kærlighed ikke holder til et provsteligt sidespring, til feltpræsten, der ikke kan bære den skyld, krig giver soldater. Ubetinget ingen af seriens centrale personer går ud af tiende episode med integriteten i behold. For alle er der afstand mellem, hvad de siger, og hvad de gør.

De smykker sig med Kristus og Buddha, kærlighed og tro, men alle er drevet af at fremme egne behov og håb. Ønskerne omformuleres, så de fremstår uegennyttige og endda næstekærlige, men man gennemskues af hinanden eller seerne og derved blotlægges det grund menneskelige; at vi altid først og fremmest vil os selv. Det er ikke smukt. Og kan synes direkte uskønt, når det afsløres i det kirkelige, hvor forkyndelsen ellers netop drejer sig om kærlighed, tilgivelse og opofrelse. Det kunne umiddelbart ligne kirke-hykleri af dimensioner. Men det er faktisk lige det modsatte.

Den evangelisk-lutherske kirke tager i sin kristendomsforkyndelse mere end nogen anden kirke i verden højde for det faktum, at også kirkens folk er mennesker. Syndere. Tvivlere. Hvilket indebærer at man forsøger at styre det, som kun Gud kan styre. Man tager det, man får for givet, og vredes over alt det, man ikke får. Kort sagt: man tror kun på Gud, når Han er enig med en, men når Gud ikke vil, som man selv vil, bliver man manipulerende og ukærlig. Der er kun én i serien, som bevarer sin integritet: kirketjeneren. En undselige bifigur, der gang på gang uselvisk rejser provsten på højkant, så forkyndelsen kan lyde på trods af forkynderens selvoptagethed.

I dag er det 1. søndag i advent. I århundreder har man denne søndag i kirker verden over hørt om indtoget i Jerusalem. Palmesøndag, hvor Kristus red ind under jubelråb og palmer, fordi hans tilhængere forventede, at han lige om lidt ville bestige Jerusalems gamle kongetrone, jage romerne ud og opfylde alle deres håb. Men han gjorde lige det modsatte. Han lod sig tage til fange uden kamp. Da blev hans tilhængere så skuffede, at de råbte ”korsfæst ham!” Fordi han ikke var frelser på den måde, som de havde håbet. Fordi de ikke af ham fik det, de ville have.

I overført forstand korsfæster de hinanden i ”Herrens veje”. Vrede, gale og skuffede bliver de, når de andre ikke er, som de havde håbet. Kun én bøjer sig ydmygt og vedbliver med at tjene. Uanset, hvor groft han bliver behandlet. Kirketjeneren går Herrens vej. Den vej som Kristus slår ind på her 1. søndag i advent, og hvor man kan møde Herren hver søndag resten af året. Han opfylder ikke alle dine ønsker og behov. Han advarer stærkt imod, hvad vi i skuffelse kan gøre mod hinanden. Men Han lover, at tjener vi i stedet for at vredes, da har vi fundet den korteste vej til Hans glæde. Lige nu.

17 kommentarer RSS

 1. Af Birger Nielsen

  -

  “Herrens veje” er et fortræffeligt stykke dramatik besat med et hold af fremragende skuespillere. Det er underholdende, dramatisk fiktion.
  På samme måde er evangelierne fiktion, nemlig fortællinger, som skal forkynde kristendommen. Reelt vides ikke, hvem de forskellige forfattere er . Ingen kan sige præcis hvem evangelisterne Marcus, Lukas, Mattæus eller Johannes er. Har Jesus overhovedet eksisteret ? Sandsyligvis – men kun få og sparsomme historiske notitser findes.
  Alligevel fortæller præster søndag efter søndag, hvad Jesus gjorde og sagde. Var der en stenograf til stede ved Bjergprædiken ? Næppe. Men spændende fortællinger synes mange.
  Jeg holder meget af kirker, mange skønne salmer og pragtfuld orgelmusik, men selve troen magter jeg ikke.,

 2. Af Jan Petersen

  -

  Kristendom er fiktions fortælling, opfundet og iscenesat af tidligere tiders politiske spindoktorer hyret af romerske kejser Konstantin den Store ca år 325 A.D. Faktisk var Christianity blot led i en simpel sammenlægning af diverse religiøse fiktioner og overtro, for at forhindre det romerske rige i – at gå i opløsning. Og apropos Jul, så er det en oprindelig hedens solhvervsfest (gå fra mørke til lys), hvor alle drak sig fra sans og samling – og hvad deraf følger – af “andre lyster” i en ordentlig brandert !

 3. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Det er ganske enkelt absurd, at påstå, at der ikke er nogen forskel på kristendommen og islam – der er f.eks. sharia, det muslimske lovsystem, til forskel.

  I de kristne lande har vi sekulære dommere, der dømmer forbrydere efter love, der er vedtaget af folkevalgte politikere, og ikke “evige”, indiskutable, religiøse love.

  Derfor korsfæster vi f.eks. ikke kristne missionærer, hugger hænderne af tyve, eller henretter hekse for “hekseri”.

  Kristne lande tillader heller ikke tvangsægteskaber mellem småpiger og voksne mænd, og efterfølgende systematisk voldtægt – med henvisning til Muhammeds tvangsægteskab med den niårige pige, Aisha.

 4. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Mon alle de kristofober, der stadig er vrede over, at kristne engang for flere hundrede år siden brændte hekse, og opfatter kritikken af islamisterne som en slags moderne hekseforfølgelse, er klar over, at der rent faktisk er dødsstraf for hekseri i både Iran og Saudi Arabien, der henholdvis er shia-muslimernes og sunni-muslimernres kernelande?

  I stedet for at brænde en trold til Sankt Hans, som en tåbelig protest mod de kristnes fortidige hekseforfølgelser, så burde alle feminister (m/k) i stedet bruge anledningen til, at protestere mod, at der stadig er dødsstraf for hekseri i Iran og Saudi Arabien den dag i dag!

 5. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  En af de gode ting ved, at kristne opfatter sig selv og andre kristne, som urene syndere, er, at de derfor indser, at de ikke kan tillade sig, at stene f.eks. kvindelige voldtægtsofre, der ikke kan mønstre fire uberygtede vidner, der har overværet voldtægten.

  Abdul Wahid Pedersen, der sad flere år i fængsel for hashsmugling, før han blev fundamentalistisk muslim, har ikke blot sagt, at “Utroskab er værre, end hashsmugling”.

  Han har også forsvaret, at en enlig, muslimsk kvinde, der var gravid efter, at hun var blevet voldtaget, skulle stenes til døde for hor, fordi dødsstraffen over voldtægtsofferet var i overensstemmelse med sharia; det er en del af pakken, som han konstaterede.

  Hvis man ikke kan se forskel på kristendommen og islam, så kan det efterhånden kun skyldes, at man VIL være blind.

 6. Af Helge Nørager

  -

  Ak ja jan du skriver så sødt på den anden blog.
  Og her, er du med følgende.

  ” Og apropos Jul, så er det en oprindelig hedens solhvervsfest (gå fra mørke til lys), hvor alle drak sig fra sans og samling – og hvad deraf følger – af “andre lyster” i en ordentlig brandert !”

  Jeg kan heraf udlede at du aldrig har deltaget i en firmajulefrokost regelmæssigt gennem et langt arbejdsliv.
  For hvis du havde det, ville du vide at julen stadig er som du beskriver det var i gamle dage.

  Prøv engang at få et arbejde i et firma som har tradition for en god julefrokost.

 7. Af Helge Nørager

  -

  Jacob at bruge hvad en konvertit mener er ikke helt godt.
  For både du og jeg ved jo at en konvertit ofte er mere katolsk end paven…osv.
  De er bare sååå frelste og skal for enhver pris bevise overfor alle de andre troende at de er fuldstændig bogstavtro og egenligt født med skyklapper og høreværn, men ramt af en ubeskrivelige trang til at få alt her i livet forklaret udhugget i religiøst sort marmor.
  Så hvad ham whahid eller whabevar mener er da helt ligegyldigt og meningsløst.
  Jeg nægter at tro på at han er blevet anset som andet end en stor klovn og en uvidende besserwisser usikker på sin egen frelse, af andre skriftkloge.

 8. Af Jan Petersen

  -

  Helge, jeg har deltaget i mange glimrende julefrokoster – engang for længe siden, hvor man selv kunne køre hjem med en kæp i øret :)

  Omtaler blot den oprindelige hedenske solhvervsfest (før #MeToo) og et klap i røven (og mere til) som pendant til al det fake religiøse fis, der normalt tillægges Julen :(

 9. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det, så er Koranen en copycat af Biblen (gamle testamente), som er copycat af andre fiktioner, overleveringer, sagn og eventyr. Et meget brugt moderne ord for al det junk er vel – FAKE NEWS . . . . !

 10. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  “Jul er et hedensk ord, fra dengang vi troede på Odin og Thor, og de gæve vikinger drak jul ude på havet i januarblæst og -kulde. For dengang holdt man jul senere end i dag.Da landet blev kristnet, flyttede man tidspunktet for solhverv til sidst i december, og dermed faldt fejringen af Den Hvide Krists fødsel sammen med asetroens juleblot, som snart blev udkonkurreret”.

  kristendom.dk

  Med hensyn til julefrokoster, så betyder den seneste #MeToo debat nok, at der fremover kun bliver taget fotokopier af hænder og albuer!

 11. Af Niels Juul Hansen

  -

  “I dag er det 1. søndag i advent. I århundreder har man denne søndag i kirker verden over hørt om indtoget i Jerusalem. Palmesøndag, hvor Kristus red ind under jubelråb og palmer, fordi hans tilhængere forventede, at han lige om lidt ville bestige Jerusalems gamle kongetrone, jage romerne ud og opfylde alle deres håb. ”

  Hvis det er et emne, der har nogens interesse, vil jeg anbefale at læse Amos Oz’ sidste roman, “Judas”, med en interessant vinkel.

 12. Af Birger Nielsen

  -

  Klart at Islam er en absurd og intolerant religion. Vorherre bevares. Men alle religioner er noget, som mennesker for mange år siden opfandt som forlaring på alt det uforståelige og mystiske. Myter, legender og overtro.
  Men bortset fra det synes jeg, at “Herrens veje” fortræffelig underholdning.

 13. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Jeg nægter at tro på at han er blevet anset som andet end en stor klovn og en uvidende besserwisser usikker på sin egen frelse, af andre skriftkloge.”

  Abdul Wahid Pedersen forsvarer jo netop ikke sin helt private misfortolkning af sharia; han forsvarer andre, “skriftkloge” muslimers fuldstændigt traditionelle fortolkning af sharia.

  Han forsvarede en nigeriansk shariadomstols traditionelle fortolkning af sharia, selvom den medførte, at en enlig, muslimsk moder, der er blevet gravid efter en massevoldtægt, blev stenet til døde for “hor”.

  Som han sagde; så må man “tage hele pakken med” – man kan ikke fravælge de inhumane og barbariske sider af sharia, hvis man vil være en “rigtig muslim”.

  Det betyder intet, for de fundamentalistiske islamister, at du, eller andre sympatisører, benægter, at de inhumane sider af sharia er reelt problem – de er sikre på, at deres inhumane, misogyne og stærkt racistiske fortolkning af sharia er i overensstemmelse med allahs vilje, og er vejen til deres, og hele menneskehedens frelse.

  Din benægtelse af sharias inhumane sider medfører blot i praksis, at du bevidst overser de fundamentalistiske islamisters religiøst begrundede overgreb, og dermed svigter deres ofre – der i øvrigt som regel er andre muslimer.

 14. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Det er desværre typisk, at både DR’s og Politikens primære reaktion på Sara Omars bog, om den systematiske og ekstremt grove mishandling, som hun blev udsat for under sin opvækst i en muslimsk familie, er, om den kan “misbruges” af såkaldt reaktionære politiske kræfter.

  Ayaan Hirsi Ali blev mødt med den samme, uforståeligt negative reaktion fra humanisternes side, da hun berettede om sin opvækst i en muslimsk familie, hvor hun bla. blev udsat for omskæring.

  Ayaan Hirsi Ali blev hetzet på det groveste af såkaldte antiracister, selvom hun jo netop ville beskytte muslimske piger og kvinder mod traditionelle, religiøst begrundede overgreb, som f.eks. omskæring.

  Ayaan Hirsi Alis kampagne medførte til sidst, at kvindelig omskæring blve forbudt i en del muslimske lande – men det var ikke med venstrefløjens hjælp.

  Tværtimod, så hetzede det meste af venstrefløjen Ayaan Hirsi Ali på det groveste, og beskyldte hende endda for “islamofobi”, selvom hun forsvarer muslimske piger og kvinder mod overgreb.

 15. Af Jesper Lund

  -

  “I dag er det 1. søndag i advent. I århundreder har man denne søndag i kirker verden over hørt om indtoget i Jerusalem. Palmesøndag, hvor Kristus red ind under jubelråb”
  Jeg er forvirret. Er Palmesøndag ikke søndagen før Påskedagene?

 16. Af N. Jensn

  -

  Baseret på min egen erfaring er det vel kun 5-10 % af den Danske befolkning, som bekender sig til Jødisk/Kristen mytologi og dogmer.

  Formentlig gør det samme sig gældende for medlemmerne af ‘Folketinget’.

  Alligevel tropper de næsten allesammen op til den ‘Gudstjeneste’, der bliver afholdt hvert år, ifm. starten på folketingsåret.

  Det kan man vist kalde hykleri i allerhøjeste potens !

 17. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Jeg fatter simpelthen ikke de venstreorientrerede debatspoilere, der forsvarer ultra-højreradikale og ekstremt reaktionære islamister mod enhver kritik, hvor rimelig og nødvendig, den end måtte være.

  Véd I virkeligt ikke, hvad de iranske islamister gjorde ved de iranske socialister – og de iranske feminister – der støttede den islamiske revolution i Iran, efter revolutionen var fuldført?

  Islamisterne gjorde kort proces med både socialister og feminister, der blev fængslet, tortureret og dræbt af de højreradikale islamister, som de naive, venstreorienterede iranere troede var allierede.

Kommentarer er lukket.