Ghettoplan og tandlægebesøg

Af Kathrine Lilleør 17

Når de gamle på plejehjemmet får børstet tænder, forbedres deres helbredstilstand. Det ved enhver sosu-assistent. Tandsundhed er ikke længere et spørgsmål om udseende. God mundhygiejne forebygger sygdomme og sikrer et sundere liv. Det anerkendes også i ghettoplanen, hvor man inspireret af Gladsaxe Kommune vil samkøre data på forældre og børn, så udsatte børn opdages så tidligt som muligt. At besøg hos sundhedsplejersken og tandlægen passes, er her en afgørende faktor. Derfor er det mærkeligere end mærkeligst, at Folketinget ligeså diskret i disse overenskomstider har opsagt overenskomsten på voksentandlægeområdet med tandlægerne. Fordi tandlægerne søger om for meget tilskud.

Historik: I 2012 fjernede Folketinget 300 millioner kroner i tilskud til voksentandplejen. Forventningen var, at befolkningen fremadrettet ville have en bedre tandsundhed, så Regionerne satte deres bevilling til tandlægetilskud ned fra 1,6 milliard til 1,3 milliard kroner. Problemet har imidlertid vist sig at være, at folk går ligeså meget til tandlæge, som de altid har gjort. Deres tænder er ligeså dårlige i 2017 som i 2012. Tandlægerne, der ifølge overenskomsten hverken må hæve eller sænke priserne, har derfor sendt regninger til Regionerne for kr. 1,6 milliard (rettet efter korrekturlæsning i kommentarsporet, tak!), som altid. Regionerne er i stigende grad blevet ærgerlige over, at virkeligheden ikke passer til det, man har vedtaget, så nu har man opsagt overenskomsten på voksentandplejeområdet. Simpelthen. Det betyder, at tandlægerne i skrivende stund ikke ved, hvor mange tilskudskroner, de kan søge om på deres patienters vegne. Lang historie kort: Udsigten er, at tandlægerne må afvise patienter. Folk må gå mindre til tandlæge. Også selvom de har brug for behandling.

Der er ikke mange, der har opdaget ovenstående. Jeg ved det kun, fordi min mand er direktør i Tandlægeforeningen. Af samme grund har jeg nu i en årrække fulgt tandlægeområdet fra sidelinjen, og jeg har længe undret mig over den dobbelttydige tilgang, man bredt politisk har til området. På den ene side anerkender man, at det er helt vitalt, at børn kommer til tandlægen. På den anden side sparer man i stigende grad på tandplejeområdet. Uanset, at al forskning taler for, at skal man på sigt spare i sundhedssektoren, skal man investere i tandsundhed.

Konklusion: der er ikke politisk vilje til at anerkende, at folkesundhed er tandsundhed. Undtagen i en ghettoplan.

17 kommentarer RSS

 1. Af lisb....... eth s.........

  -

  Tandlægen skal under sundhedsplejen og betales via skatten. Kun det får bugt med de va
  …nvittige priser der.

 2. Af Finn Bjerrehave

  -

  Livet bliver konstant et regnestykke,36 milliarder årligt lyder påstanden om de dyre flygtninge som tiltrækkes af vores kolde våde Danmark, og måske derfor skal tandlægebesøg være en økonomisk redningsplanke for regeringen, og ikke et øje er tørt.
  Vores forsvar for bedre tænder lyder, få sodavand, stop fredagsslik, samt lav jeres egen mad, og børst tænder mindst 2 gange dagligt, og i snyder den dyre tandlæge.
  Hvorfor forlanger vi ikke tilflyttere til Danmark at sproget skal læres inden for det første år, samt økonomisk ikke til byrde for samfundet, og kriminalitet er den hurtigste vej ud af Danmark, måske til Mettes lejre i Gaza, og hvorfor Gaza, fordi Gaza har fået så mange milliarder kroner af Danmark, at de nu skal betale lidt ophold til u-ønskede personer i Danmark, og ingen andre har spildt så mange milliarder kroner væk som disse Palæstinænsere, derfor lidt gavn som tak til Danske skatteborgere.
  Stil krav og lav ens EU politik, og vælgerne bliver tilfredse. Finn Vig

 3. Af G Nielsen

  -

  At også tandsundheden forringes, kan ikke forbavse ret mange, når man ser på hvordan V, K og LA har ført sig frem med enorme nedskæringer på hospitals- og sundhedsområdet. Også sundhedsstyrelsen/ styrelsen for patientsikkerhed samt patienters og pårørendes klagemuligheder er kommet til at fungere ekstremt dårligt.

 4. Af g nielsen

  -

  Det officielle tal er 36 milliarder. Det rigtige tal er langt højere. Oveni fjolles mange milliarder væk på andre formål som danskerne ikke har gavn af. Et misregimente er skyld i at alt fra sundhedsvæsnet til postvæsnet og meget mere forringes i disse år.

 5. Af g nielsen

  -

  Der foregår nu mange uhyggelige og forrykte ting i dansk politik. Læs blot aviserne de sidste tre uger. F.eks. er man igang med et IT-projekt der kan manipulere valgresultater. (Berlin g ske i dag). Og et totalitært/fascistisk angreb på privatlivet. (Po li ti ken) Og regeringen vil af med kritiske eksperter. (eb)

 6. Af E Nielsen

  -

  Den borgerlige regering får altid skylden for nedskæringer. Men i sandhedens interesse så er det socialdemokratiske regeringer, der har stået bag nedskæringer på tandlægeområdet gennem tiderne.
  Torben Lund fjernede tilskudet til røntgenoptagelser og skar dybt i tildkudene til kirurgiske behandlinger.
  Det er Astrid Krag der er arkitekten bag den nuværende nedskæringsoverenskomst og hun blev bakket op af den tidligere socialdemokratiske regionsformand.

 7. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Selvfølgeligt skal tandhygiejne betragtes som en del af den samlede sundhedsvärdering, da tænder er et vigtigt tilbehør til kroppens sundhed, og tandlæge besøg burde sidestilles med lægebesøg!

  Yderligere vil jeg gerne komme med en politisk kommentar til DR. 2, som havde en udsendelse om ghettopaketten i programmet “debatten”!

  Først vil jeg sige, at regeringens udspil til “Ghetto paketten”, er helt rigtigt; men der mangler en del! Udspillet burde være kommet for mange år siden, og der mangler en opsigelse af de konventioner der forhindre os i et totalt stop for asyl/indvandring/familiesammenføring!

  Hvis man for eks. oplever en oversvømmelse i sin bolig fordi man har glemt, at lukke for en vandhane, så er det første man gör, at lukke for vandet!

  Det samme burde være gældende for asyl/indvandring, når vi nu ikke kan håndtere dette mere!

  At man oplever politiker lede i befolkningen, kan man ikke være forundre over, for nu har vore “Halal hippier”, i de Radikale, og Enhedslisten undergravet, og skadet Danmark i de sidste 30 år, samt der er kommet et nyt politisk parti, som man kan kalde “Numsehulspartien”, der gör Danmark til grin internationalt, og yderligere kører dette parti samme politik som “Halal hippierne”!

  Det forarger mig også, at man fra de tre ovennævnte partier hævder, at vore muslimske problemer kan skyldes på det Danske samfunds håndtering af muslimer!

  Man vil fra ovennævnte partier og politikere have, at tonen fra Christiansborg/Medierne/og befolkningen ändres over for kriminelle muslimer så man ikke længere betragter dem som det udskud de er; men lægger skylden på det Danske samfund!

  Nu er det imidlertid sådan, at enhver myndig person, er alene om ansvaret for sine handlinger og indtil personen er blevet myndig er det forældrene der er ansvarlige!

  Ergo er det ikke det Danske samfund der er ansvarlig over for krapylets kriminalitet!

  Mvh.

 8. Af hr..j haN..

  -

  Når de gamle på plejehjemmet får børstet tænder.
  Skriver Lilleør.

  Det må være et højrefløjs problem.
  De fleste ældre kan sagtens selv børste tænderne.

 9. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt lidt af det vanlige usammenhængende ævl omkring tal.
  “Historik: I 2012 fjernede Folketinget 300 millioner kroner i tilskud til voksentandplejen. Forventningen var, at befolkningen fremadrettet ville have en bedre tandsundhed, så Regionerne satte deres bevilling til tandlægetilskud ned fra 1,6 million kroner til 1,3 million kroner.”

  Til sammenligning kostede ikke-vestlig indvandring i 2015 danske skatteydere netto 36 milliarder kr årligt / brutto 85 milliarder. Et bruttotal der pr dags dato er minimum ca 100 milliarder kr årligt. Et formidabelt svineri med danske skatteyderes penge !

 10. Af Jesper Lund

  -

  Jeg undrer mig over hvorfor behandling af ens tænder ikke er gratis, når behandling af ens øvrige kropsdele er det. Hvis du brækker en arm, bliver du gratis behandlet, brækker du en tand, skal du selv betale.

 11. Af Jan Petersen

  -

  AF JESPER LUND – 4. MARTS 2018 18:20, netop det punkt har jeg undret mig over i årevis !

 12. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Jeg undrer mig over hvorfor behandling af ens tænder ikke er gratis, når behandling af ens øvrige kropsdele er det. ”

  Enig. Hvis sygdomme i tænderne og tandkøddet ikke bliver behandlet i tide, så kan de udløse andre, langt farlige sygdomme, der også er langt dyrere at behandle.

  Uddrag fra “Pas på dine tænder og hjertet” af Mette Stougaard, Hjerteforeningen.dk d. 22. januar 2014 :

  “Talrige undersøgelser peger på, at betændelse i munden og især paradentose øger risikoen for åreforsnævring i hjertet. ”

  “– Folk ved ikke, at sygdom i munden ofte har sammenhæng med anden sygdom i kroppen, især diabetes og åreforkalkning i hjertet. ”

  “Forskere mener, at bakterier fra paradentose kan sprede sig gennem blodet og trænge ind i hjertets kranspulsårer og skabe betændelse. Den proces kan forværre udvikling af hjertekarsygdom.

  I 2006 viste en undersøgelse blandt hjertepatienter på Bispebjerg Hospital, at patienter med svær paradentose har 6,6 gange større risiko for at få hjertesygdom end andre raske.”

  Paradentose kan efter alt at dømme også udløse nyresygdomme, samt lungebetænderlse hos ældre og svage patienter..

  Behandlingen af sygdomme i tænderne og munden er med andre ord en del af den øvrige behandling, og kan ikke skilles fra behandlingen af andre sygdomme.

 13. Af Carsten Blok Blok

  -

  Hej “Lilleør” *S* – tak for et godt indspark og den altid skarpe tunge!

  Blot for en ordens skyld;
  Du skal ændre til Milliard og ikke Million :-) og ja, du har dog helt ret i at de efterhånden berygtede 300 millioner blev fjernet af den daværende regering tilbage i 2012 – det man i folkemunde kalder for “AK2012” – som refererer til den “geniale” plan Astrid Kragh (S) stod for, da man behændigt fjernede 300 millioner og omdirigerede pengene til fladskærme o.a. til vores kriminelle i fængslerne.

  Skønt at flere nu begynder at åbne munden :-)

 14. Af Helge Nørager

  -

  Det bør også nævnes at den ekstra pulje penge som blev afsat til de mest socialt udsatte, blev de fleste sendt retur af kommuner.
  Ikke fordi der mangler værdige modtager, men fordi kommuner magtede ikke at fortælle de syge med tandproblemer at der var mulighed for at søge denne pulje.
  Så penge gik retur til staten næsten alle.

 15. Af Helge Nørager

  -

  Så var der reduktion af tilskud til regelmæssig tandpleje fra 2 besøg til 1 årligt besøg.
  Penge skulle igen efter sigende gå til bekæmpelse af bander.
  Jeg synes det var en dum argumentation, for at kæde de 2 ting sammen er en underlig ting.
  Og kan kunne skabe splid som det med ses med argumenter med fladskærme.
  Sandheden er måske en ganske anden, det er for at reducere ældrebyrden, for ved at reducere folkesundheden, gennem dårlig tandhygiejne, sænkes den gennemsnitslige levealder.
  Og i bedste liberal stil, vil dette ramme de fattige mest.
  Men det er falsk kassetænkning.
  Der er evidens for at mængden af kostbare sygdomme som koster en bondegård at behandle kunne være undgået, hvis der havde været gratis basis tandpleje.
  Jeg vil våge den påstand.
  At hvis man brugte noget af det økonomiske råderum til at indføre en periode på f.eks 5 år.
  Med alt betalt af basis tandpleje, f.eks rodbehandlinger, rentefrie statsgaranterede lån til kroner osv.
  Ville der kunne spores en massiv besparelse i andre områder af sundhedssektor.
  Der vil blive frigjort millioner af arbejdstimer i det offentlige som pt, går til at holde møder og beslutte om der kan gives tilskud.
  Forsikringsselskaber kan spare massivt på deres sagsbehandlinger.
  Sygedagpenge kontorer kan hjælpe dem med tandproblemer.
  For der findes så mange tusinder af triste skæbner der kan knyttes til mangel på muligheder for at få et bedre liv, når tænder ødelægges.,
  Sælgeren som under et hjemmerøveri fik knust sine tænder, måtte vente årevis på hjælp, og mistede alt, jeg kendte ham.
  Mine venner som lider af social angst på tænder.
  Ikke alle tandskader er selvforskyldte.
  Kemo terapi, med senskader, trafikuheld, fald på gaden, ofre for vold, og så bare dem som er genetisk uheldige,
  Jeg er sikke på at der vil kunne spores ganske store besparelser som afsmittede effekter.
  Og så er der de mange de vil hjælpe,
  Har aldrig fatte at et politisk parti ikke gjorde op med den forskel på om den forskelsbehandling af vælgeres mund og krop.
  Og ikke fremførte det som der mange videnskabelige undersøgelser som beviser, at mund og krop er det samme, det kan ikke adskilles.
  Men i dagens Danmark er det tegnebogen som afgør din tandsundhed, og det koster os alle dyrt at vi lever på denne løgn om at det er billigst.,
  Det er faktisk den dyreste måde at spilde de gode penge som gives ud til hospitaler og læger når alt ødelægges af at den syge har rådne tænder.,
  Og ingen penge til hjælp.

 16. Af Karsten Søberg

  -

  Hvis din mand er direktør i Tandlægeforeningen, burde han fortælle dig at det drejer sig om 1,6 og 1,3 milliarder-ikke millioner. Som du endda gentager. I øvrigt må tandlæger også holde for med deres eksorbitante priser-og lønninger.

 17. Af Regitze Præstegaard

  -

  Tak Kathrine.
  Tak fordi du sætter lys på vores udfordringer.
  Vi er fanget som en lus mellem to negle. Vi skal leve op til de national kliniske retningslinjer (NKR) som Sundhedsstyrelsen udstikker. Når vi gør det, overskrides rammen i overenskomsten som forvaltes af regionerne og så får vi hug af dem. Hvis vi ikke lever op til de NKR får vi hug af Sundhedsstyrelsen.
  Vi er efterhånden mange der mister tålmodigheden og glæden i faget, som det også er gældende for andre i sundhedsvæsnet.
  Ærgerligt for patienterne, som bliver ofrene i sidste ende. Dem vi bare ønsker at give den mest optimale behandling

Kommentarer er lukket.