Øgendahl, HCA og de unge seere

Af Kathrine Lilleør 26

”Var du ikke i tv i går? Med H.C. Andersen og Øgendahl?” En mørkhåret ca. tiårig dreng er insisterende blevet stående overfor mig på Sankt Pauls Kirkeplads Kristihimmelfartsdag. En af konfirmanderne havde glemt sin Højskolesangbog ved konfirmationen, og jeg står derfor i forårssolen på kirkepladsen omgivet af 500 mennesker iført fuldt ornat og hvid messehagel. Ikke let at genkende, hvis man kun lige har set mig hverdagsklædt i et par minutter i ”Øgendahl og de store forfattere”, som DR sendte onsdag aften.

Det første afsnit ud af seks handlede om H.C. Andersen, hvem Mich Øgendahl som programmets vært møder. Både i skikkelse af skuespiller Rasmus Botoft og gennem fire H.C. Andersen-eksperter, hvoraf jeg var den ene. Programmets udgangspunkt er Mich Øgendahls uvidenhed. Han har intet læst af H.C. Andersen, og er derfor spørgeren, der uden forhåndskundskab tvinger H.C. Andersen-nørder, som eksperter jo er, til at formulere simpelt og klart, hvad der er på spil i Andersens forfatterskab.

Dertil kommer Andersen-figuren, som Rasmus Botoft fortolker gennemført loyalt. Og troværdigt. Det kunne være blevet så pinligt. Især, hvis Botoft havde gengivet digteren, som han desværre meget ofte er blevet udlagt; ufrivillig komisk, snobbet, sær. Men hos Botoft var der intet spor af karikaturen Andersen. Det var så sjældent fint, og klang sandt. Hvor man op igennem litteraturhistorien har ironiseret og gjort sig klogere end H.C. Andersen, var det her Øgendahl, der kom til kort, og Andersen, som fremstod med værdighed og overskud. Digteren blev ikke som normalt gjort til grin. Overhovedet ikke. Tak for det.

Anmelderne har imidlertid straks ærgret sig over konceptet. DR bliver beskyldt for at ville være poppet anti-elitær, og at tale ned til seerne. En litteraturkyndig vært ville have været meget mere på sin plads, end Mick Øgendahl. Men så ville det være blevet et andet program. Som ikke ville tiltrække de samme seere.

Slet ikke drenge, som blev så opslugt, at de kan huske alt, hvad de så, så de nu ved adskilligt mere om H.C. Andersen, end de vidste i sidste uge. Måske DR bare her har besluttet sig for at lave et litteraturprogram til andre end dem, der ved alt om litteratur i forvejen. Ti-årige drenge eksempelvis. Og voksne, der som Mick Øgendahl, gerne vil vide mere.

 

26 kommentarer RSS

 1. Af Kristoffer Hansen

  -

  :)

 2. Af Fru. L. Sørensen

  -

  “10 årig mørkhåret dreng”…

  Ja, en terrorist åbenbart! Som er imod konfirmander..

  Andersen havet nogen mærkværdige tanker om mørkhåret også. Men tog dog på ferie til Italien. Og de mørkhåret skævøjne kan også godt li ham?

  Pigen med svovlstikkerne-der fortæller om borgerligondskab-er dog rigtig god. Som svinehyrden og den grimme ælling. Sådant set to stykker socialistisk arbejde imodborgerligheden..

 3. Af Ancers Kirkegaard Jakobsen

  -

  Lilleør.

  Hvorfor er du H. C. Andersen ekspert?

  Jeh forstår det ikke helt.

  Og godt du blev “genkendt.”

  Men hvad i al verden handler dit indlæg om?

 4. Af Maria Due

  -

  Ancers Kirkegaard Jakobsen – 12. maj 2018 19:18
  “Hvorfor er du H. C. Andersen ekspert?”

  Hvis du ikke ved de, kan du forsøge dig med Wikipedia. Men mange ved det og har hørt Kathrine Lilleør fortolke H..C. Andersen under et af hendes mange foredrag.

  Jeg her endnu ikke set udsendelsen, men er ikke i tvivl om, at indlægget handler om en ny måde at formidle litteratur på, og det er der ikke grund til at kritisere?

 5. Af Maria Due

  -

  Undskyld stavefejlene ovenfor.

  Nu har jeg set udsendelsen og fandt den både indtagende og rørende. Man får desuden meget at vide i løbet af mindre end en halv time.

 6. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Botoft var ganske enkelt helt, helt fantastisk . men en anelse mere viden m Andersen ville have været på sin plads i udsendelsen, så lidt flere seere kunne få mere glæde af den.

 7. Af bent jensen

  -

  H. C. Andersen var en fantastisk og genial kristen digter. Som virkelig var i verdensklasse. Og fint at man undgik at nedgøre ham. Men ellers er DR jo ikke et foretagende som afholder sig fra at undergrave, svække og nedgøre den kultur der er danskernes. En kultur som nu er truet af både utroværdige og uduelige politikere, og af indstrømmende kulturfremmede som for de flestes vedkommende har en afvisende og militant holdning til danskerne og Danmark. H. C. Andersen ville sikkert have været meget bedrøvet og ilde til mode, hvis han havde vidst at nutidens Danmark havde kurs mod frygtelige prøvelser eller måske ligefrem undergang.

 8. Af Trond Vestgård

  -

  H.C. Andersen er ikke for børn.

  Der er desværre nok ingen tvivl om, at bemeldte Hr. Andersen var lidt for glad for mindreårige drenge. Man erindrer f.eks. hans ækle fascination af den alt for unge Edward Colin.

  Eventyret “Metalsvinet”, som af gode grunde sjældent err med i samlinger af H.C. Andersens eventyr, er en letgennemskuelig, allegorisk fortælling, om en lille dreng, der forelsker sig i et metalsvin.

  For psykologer er det en ren gyser.

 9. Af Niels Lemche

  -

  I hvert fald burde nationalsangen have været Andersens “I Danmark er jeg født”. Den er utrolig stærk, og siger alt: “I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, / der har jeg rod, derfra min verden går.”

  Og mht. rejser, så var Andersen en af århundredet store rejsende, med rejser til Italien, Spanien og Tyrkiet. Jeg tror heller, at der er andre danskere man finder statuer, f.eks. i Central Park i New York. Jeg er så heldig at have hans samlede værer i 2. udgaven fra 1876. Fandt den for få kroner i et antikvariat. Han er værd at læse også i dag, og meget humoristisk.

 10. Af Elvira Jönsson

  -

  Er der ingen respekt, for børns ret, til en uskyldig barndom, mere?

  H.C. Andersen var som bekendt én af Danmarks første queer-kunstnere.

  Anstændige, russiske og muslimske turister vil nok helst have sigt frabedt, at deres børn bliver udsat, for denne skabsperverse “kunster”, og hans slet skjulte homo-propaganda.

 11. Af Jorn D.

  -

  Så de 3 usympatiske smagsdommere på DR2 udtale sig meget negativt
  om
  Mich Øgendahl’s medvirken i ”Øgendahl og de store forfattere”
  ja
  disse små såkaldte forfattere, som selvudnævnte smagsdommerne, mente
  at
  en såkaldt expert, burde have deltaget i stedet for Mich Øgendahl
  men
  der har vist kun været en sympatisk ekspert i morgen tv
  der
  gentagne gange har gjort insekter og krybdyr interessante
  men
  “hvis Du vil gå for at være lært, så tag det nemme og gør det svært”
  og
  så havde DR været beriget med endnu en “langgaber”

  disse såkaldte eksperter burde læse HCA’s Kejserens nye klæder engang til
  inden
  de ønsker en anden end Øgendahl, til at stille spørgsmålene
  i
  dette udmærkede program, der faktisk blev endnu bedre p.g.a. Mich Øgendahl
  og
  det er ligesom dengang smagsdommere aflyste DK deltagelse i MGP
  og
  smagsdommernes mangeårrige modstand imod pop musik i DR
  ja
  C&W musik er stadig undertrykt i DR

  alle disse selvsmagende smagsdommere burde dømmes ude
  og
  de 3 usympatiske og selvhøjtidelige smagsdommere burde
  i
  stedet stille sig selv spørgsmålet:
  “Hvorfor har Mich Øgendahl et større publikum end Vi har” ?
  og
  spare de danske seere for deres indavlede selvhøjtidelige smagsdommer selvsving
  men
  Mich Øgendahl er “konge”, når han beriger publikum med sit Ø gen i dalen

  ironi.mus

 12. Af b jensen

  -

  Der er visse bloggere som oversvømmer flest mulige debatter med utallige negative, nedrakkende og løgnagtige kommentarer om danskerne og den danske kultur/civilisation mv. Man må formode at disse sære bloggere er agenter for visse sære og udanske/anti-danske kredse/interesser, eller at de skriver fra visse institutioner hvor de er på langtidsophold, i håb om at de med tiden kommer til fornuft. Men om lidt vil de sikkert kaste sig over begge de kvindelige præsters debatter.

 13. Af Arne Hornborg

  -

  ,,Københavneren” H.C. Andersen.
  Odense fejrede H.C. Andersen i anledning af 150 året for HCAs odenseanske æresborgerskab.
  Kunne vi tænke over, hvornår vi næste gang skal fejre H.C. Andersen.
  Fejre københavneren H. C. Andersen.
  Vi kunne jo for eksempel fejre den fødselsdagsdato, som H.C. Andersen betragtede som SIN rigtige fødselsdag – nemlig den 6. september 1819, da han som 14-årig skyndsomt forlod provinshullet Odense, hvor han følte sig forfulgt og forhånet, for at bosætte sig i København. Den fødselsdag, dato H.C. Andersen fejrede hvert eneste år.
  En stor, seriøs kulturfest den 6. september 2019, 200-års fødselsdagen for H.C. Andersen.
  Sætte alle kræfter ind på at fejre københavneren H.C. Andersen i sin by, København. Fejre den på et højt kulturelt niveau.
  H.C. Andersen blev ikke berømt digter/forfatter på grund af, at han var født i Odense, men så sandelig på trods af det. Den ære tilfalder dels H.C. Andersens eget geni og dels det København, der gjorde det muligt, ikke mindst takket være Det kongelige Teaters chef, Collin, der sørgede for at HCA kom i Latinskole i Slagelse for at forbedre den mangelfulde skolegang HCA havde fået i Odense.
  Senere fik HCA sin studentereksamen i København.
  HCA havde også sin gang hos Rahbeks i det nok så berømte ,,Bakkehus’’, hvor Guldalderens koryfæer mødtes, blandt mange andre Heiberg, B. S. Ingemann, H.C. Ørsted og ikke mindst Adam Oehlenschläger.
  Her samledes mange af de berømte personligheder om Kamma Rahbek.
  Kamma Rahbek der stærkt opfordrede HCA til at blive digter. ,,De er jo digter hr. Andersen’’ udtalte Kamma Rahbek, hvilket fik HCA til at begynde sin omfattende karriere. Turde gå i gang.
  Kamme Rahbek havde sans og evne til at vurdere HCAs digteriske talent..
  Det er blandt andre Kamma Rahbeks fortjeneste at HCA udviklede sit forfatterskab og IKKE Odenses.
  Det Odense der var både blinde og døve for HCAs rige evner. Sjovere med forhånelser og latterlggørelse af den drømmende og kejtede dreng.
  Hvor meget luner ,,lånte fjer i Odense’’?. Er de ikke bare lidt flove, eller ….
  Eksemplerne er mange. Mindre byer, provinshuller, praler af at senere berømtheder lige netop er født her. Oftets med en eller anden ligegyldig mindeplade over det ååh så berømte ,,bysbarn’’.
  De steder hvor berømthederne ikke kunne komme hurtigt nok væk fra.
  Arne Hornborg
  Typografisk mediegrafiker/forfatter
  Spangåvej 34 . Sengeløse.

 14. Af Niels Lemche

  -

  ARNE HORNBORG, det var barsk, men nok rigtig, hvad du skrev. Men det er jo ikke hørt op i dagens Danmark, hvor på dene side politikerne på Christiansborg (skulle de ikke flytte sig selv ud, før de flytter andre ud?), på den anden byens røde styre i bedste samdrægtighed er ved at ødelægge landets perle. Folk udefra tager til Danamrk for at se København, ikke Odense (de aner ikke, hvor det er) ikke engang Aarhus. Det skal lades Aarhus mest af alle, at de nu vokser sig så store, at de har set lyset. Men hvem i dansk kulturhistorie er opvokset og har virket i Aarhus, bortset fra mennesker som Sløk i det 20. årh.?

  Jeg siger det uden sure følelser over for Aarhus. Jeg boede i næsten ti prægtige år i byen; men når man går rundt i København, specielt i middelalderbyen, så emmer det med historie og kultur. Det følelse havde man ikke i Aarhus.

 15. Af Glenn Madsen

  -

  “I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, / der har jeg rod, derfra min verden går.”
  som nationalsáng, det foreslog Arne Melchior også. Den vi har er ganske strålende, der synges både om møer og raske svende, men at den anden er populær hos multikultitilhængerne er åbenbart, og Arne Melchior var afgjort en af dem.

 16. Af R.H. Kristansen

  -

  Harne Hornborg.
  Hvor er det sørgelig at læse dine kommentarer. Men omvendt, der har altid været en slags had og et mindreværd fra jyderne mod københavnerne. Nu var Andersen godt nok en fynbo. Jydske kommuner er vist også glade for bloktilskudene fra hovedstaden. I min familie sender vi 40.000 til Jylland hvert år i bloktilskud. Det er en skrøne, at Jylland brødføder Sjælland. I har det med at glemme alle vidensfirmaerne, medicinalfirmaerne, teknikfirmaer og meget andet på Sjælland. Jeg er selv fra den islandske provins. Jeg kender godt tonen. Den er ubegavet Arne. Venstre arbejder på at splitte Øst og Vestdanmark ad, fordi det giver dem personlige stemmer og magt til Jylland. Denne tone handler om magt og ikke om ét land og ét fællesskab. Jeg bor til dels i København og til dels et andet sted. Jeg har boet i længere tid i Århus på grund af en byggeopgave og århusianerne er meget søde, men det er københavnerne også. Århus er en dejlig by, men har ikke den samme historie som København, indre København oser af charme, her har jeg min tegnestue. Mange københavnere er fra Jylland, f. eks er min svigermor en hel jyde og min svigerfar 1/2 jyde. Vi har tilbragt mange jul i Jylland og hører altid den samme sang om Københavnstrup, her hvor hans ældre jyske fættre lod min mand som lille dreng tisse på de elektriske hegn. Sjællænderne ser sig nok mere som sjællænderne end som københavnere, ligeledes ser mennesker fra Lolland og Falster sig ikke som københavnere. Det, der er ét land er ved at blive to lande på grund af cauvinisme. Det er dybt ubegavet. Husk Hr. Andersen var fra Fyn, det har du måske glemt. I Odense ligger der et fint H.C. Andersen museum. Og hvis vi nu er ved det, så er han mere berømt end hvilken som helst jyde. Han er også meget mere berømt en Snorri Sturluson, som har skrevet Snorra Edda. Ham vil nordmændene også eje. Det gør de ikke.

 17. Af B. Mortensen

  -

  Fru/frk R.H. Kristiansen
  Fik du ordnet din sag vedr. din pc’er og mobiltelefon?
  Jeg fik vist aldrig en undskyldning for din anklage omkring min person?

  Hr. B Jensen
  Solen skinner hr. Jensen nyd det :-)

 18. Af Arne Hornborg

  -

  Island. Herligt.
  Jeg er stor beundrer af de to islandske forfattere Gunnar Gunnarson og Haldor Laxness.
  Mon du har misforstået noget? Jeg er IKKE jyde, men ægte sjællænder. Født i Nordsjælland, opvokset i Gentofte (Skovshoved)
  Jeg er uddannet typograf i en stor grafisk virksomhed i København.
  En kollega, Thorfinnur Kristiansson, født i Island, var en ældre herre da jeg begyndte min elevtid, og var desuden min meget, meget gode ven. Et venskab der holdt så længe Thorfinnur levede.
  Foruden sit arbejde som håndsætter havde Thorfinnur sit eget lille pressebureau. Presse bureauet Island hed det.
  Thorfinnur skrev sine erindringer: Heima og Erlendis hed bogen.
  På grund af erindringebogen blev Thorfinnur tildelt en orden af den islandske præsident.
  ,,Ridder af den islandske Falk”.
  Det var Thorfinnurs barndoms- og ungdomsven der overrakte Thorfinnur den orden.
  Præsidenten hed Asegier Asegiersson.
  Blot en lille finurlig fortælling.
  PS! Min egen mor var født i Jylland, men som hun altid pointerede kraftigt, hun var IKKE jyde men ,,GENTOFTE BORGER”.
  Hun, som hun altid sagde, FLYGTEDE fra Jylland til Sjælland. Ingen kunne høre på min mors sprog af hun var født i Jylland. Hun talte det flotteste rigsdanske man kunne ønske sig.
  Venligst
  Arne Hornborg

 19. Af Arne Hornborg

  -

  R.H. KRISTANSEN
  Et par slåfejl i den islandske præsidents navn.
  Hermed skulle det være rettet.
  På grund af erindringsbogen blev Kristiansson inviteret til Island af den islandske præsident, Ásgeir Ásgeirsson.

 20. Af Niels Lemche

  -

  GLENN MADSEN, jeg ved ikke, hvad der specielt er multikulti ved Andersens sang. Det må du forklare. Som jeg ser den, taler den om en åbenhed mod verden, der står stærkt, fordi den er forankret i det land, hvorfra du kommer. Det er lidt som I alle de riger og lande.

  Men måske du ikke forstår det, måske du slet ikke er født i Danmark.

 21. Af R.H. Kristiansen

  -

  Det var vist en misforståelse fra min side. Undskyld for det Arne Hornborg. Jeg var ved at male vinduer og har nok ikke læst din tekst ordentligt, ellers mener jeg det oprigtigt, det jeg skrev. Jeg maler selv og kitter selv, fordi så bliver det gjort ordentligt. Danmark er for lille land til konflikter mellem øst og vest og for lille til at være to lande.
  Med venlig hilsen R.S. Kr.

 22. Af Maria Due

  -

  Måske Glenn Madsen tænker på det udprægede misbrug af Andersens smukke sang, hvor ordene og melodien er stærke i sig selv og efter min mening bør fremføres ganske enkelt og ligetil, som det skete i udsendelsen. Mon der er en særlig akustik i kirken, en lidt hård? Sandsynligvis var det blot min pc, der ikke kunne leve op til de høje toner.

  Det af venstrefløjen stærkt beundrede band “Outlandish” har gjort sig bemærket med nogle rædselsfulde og skabagtige fremførelser af sangen. Om de forsøger at shanghaje den eller blot gør den til en parodi for at håne det danske, er ikke godt at vide. Men dette vidner om stor mangel på takt, og hvis man skriver det, får man at vide, at man er racist, og at Danmark og dermed sangen også er deres. Den diskussion kørte tit og ofte i nullerne, og der har ligget flere versioner på YouTube.

 23. Af Glenn Madsen

  -

  MARIA DUE – 13. MAJ 2018 15:39
  Tak Maria Due.

 24. Af Niels Lemche

  -

  MARIA DUE , ok, hvis det var det, han tænkte på, så ingen hårde ord fra mig derom.

 25. Af Niels Lemche

  -

  Sorry, af en eller anden mystisk grund lod filtret mit budskab slippe igennem tre gange.

 26. Af Maria Due

  -

  LOL. Budskabet er sivet ind.

Kommentarer er lukket.